Kultúra

Mesterségek dicsérete a Somogyi-könyvtárban

Mesterségek dicsérete a Somogyi-könyvtárban

2015. december 8., kedd
Mesterségek dicsérete a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Hordókötők, borkötők – avagy kádárok, bodnárok, pintérek címmel rendezi idei közös kiállítását a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a házigazda Somogyi-könyvtár. A rendezvény megnyitója december 11-én, pénteken 15:30-kor kezdődik a könyvtár földszinti kiállítóterében.

Köszöntőt mond

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója. A tárlat anyagát

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Az iparkamara és a Somogyi-könyvtár Mesterségek dicsérete című közös kiállítás-sorozata egy-egy helyi hagyományokkal is rendelkező kismesterség könyves emlékeit, képi világát mutatja be. „A kádármester mindenkor nagybecsű hordókkal látta el a teremtés koronáját, csinos dézsákkal a fehérnépet. A keményfát tűzzel-vassal, leleményesen kifundált módszereivel, fogásaival engedelmes dongákká tudta hajlítani. Fúrt, faragott, gyalult, méricskélt. A furfang, a finom kéz, és a megteremtett szerszámok adták tudását, melyet őrzött és átadott. Hogy általuk mi is megérezhessük az alkotás örömét, ami örök. A kádárok környékbeli régmúltjáról keveset tudunk, de

Bálint Sándor

szerint – ha csak a Szeged-vidéki szőlőkre és borkereskedelemre gondolunk – „föltétlenül virágoznia kellett”. A kiállított dokumentumok papírvilágát a dr. Babik Barna magángyűjteményéből berendezett műhely kelti életre” – olvashatjuk a kiállítás ajánlójában. A Mesterségek dicsérete – Hordókötők, borkötők – avagy kádárok, bodnárok, pintérek című tárlat december 10-től január 27-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.