Kultúra

Téboly a szegedi szabadtéri színpadán + FOTÓK

Téboly a szegedi szabadtéri színpadán + FOTÓK

2015. augusztus 1., szombat
Téboly a szegedi szabadtéri színpadán + FOTÓK
tevedesek_vigjateka034kf

Még a néző is belezavarodik Shakespeare vígjátékába, ha nem koncentrál eléggé. KERO-nak összejött az örömszínház, a Dóm téri közönség pedig megvette. Ha a Szegedi Szabadtéri Játékok is úgy akarja, a jövőben több prózai mű áll színpadra a fogadalmi templom előtt.

Shakespeare művei minden korban megállják a helyüket. Időtállóak, megunhatatlanok és még négyszáz év távlatából is képesek minket megnevettetni.

Kerényi Miklós Gábor

KERO éppen egy ilyen aduászt húzott elő a pakliból a szegedi szabadtérire, tudván, a Shakespeare-i komédia újratölthető, átdolgozható és aktualizálható, ami már félig megágyaz a sikernek. A rendező a Tévedések vígjátéka kapcsán örömszínházat ígért a nézőknek, a Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából, a Vígszínházból és helyből, a Szegedi Nemzeti Színházból érkezett színészek pedig kétségtelenül eleget tettek a várakozásoknak. Fogyasztható látványosság lett a vígjátékból, amit meg is vesznek az emberek. Az abszurd történet, amitől még a néző is megtébolyul, egy megduplázott ikersztori. Éegon és Emilia házasságából ikerfiúk születnek, s velük egy időben egy szegény asszony ugyancsak ikreknek ad életet, akiket a kereskedő megvett, hogy fiait szolgálják majd. Egy hajótörés miatt azonban szétszakad a család: az egyik Anthipolus Efezusba, míg a másik Szirakúzába kerül, akárcsak a Dromio névre keresztelt szolgálóik. (Nevük azért lehet azonos, mert felveszik a halottnak hitt testvérekét.) A szirakúzai Éegon elindul, hogy felkutassa fiát, így jut el Efezus városába, ahol az ellenséges herceg származása révén töménytelen mennyiségű pénzt követel az öregtől vízum gyanánt. Itt kezdődik a korántsem egyszerű történet, ahol senki sem tudja, hogy kicsoda a másik, s mindenki a másikról hiszi azt, hogy megőrült.

tevedesek_vigjateka053kf

A színpadon egy közel-keleti hangulatot idéző városkát épített fel

Horgas Péter

díszlettervező piaccal, családi és bordélyházzal, utcaképpel, medencével. A mozgó színpad közepén valami gigantikus kapott helyet, amit körbe lehet járni, lépcsősorok díszítik és a zenei aláfestésnek megfelelően más-más színekben világít, de tulajdonképpen nem sikerült rájönnöm, mit is akartak rajta keresztül érzékeltetni.

Füzér Anni

jelmezeivel részben az efezusi viseletnek megfelelően törökös stílusban tartja a darabot, ugyanakkor Anthipolusék divatos zakót, sálat és nadrágot kaptak.

Adorjáni Bálint

és

Telekes Péter

(Anthipolus), valamint

Klem Viktor

és

Molnár Áron

(Dromio) embert próbálóan fut, szalad, birkózik a színpadon – köszönhetően

Duda Éva

mozgástervező-koreográfusnak. Remekül sikerült összehangolni karaktereiket, a néző először csak kapkodja a fejét és azon gondolkodik, vajon most ugyan az a Dromio lépett a deszkákra, mint aki az előbb a másik oldalt kiszaladt a színfalak mögé, vagy tényleg ennyire hasonlítanak egymásra a színészek. Nemcsak a ruhájuk zavarja össze a közönséget, a viselkedésük is hasonló, csak a hangjukból lehet rájönni a turpisságra. A színpad mindig mozgásban van, sosincs megállás: vagy a kereskedők nyüzsögnek a háttérben, vagy a szereplők kergetik egymást. Solinus herceg, Efezus uralkodója szerepében a karakteres hangú

Csuja Imrét

láthatjuk, a szirakúzai kereskedőt

Haumann Péter

, feleségét pedig

Molnár Piroska

alakítja. Adriana karakterét az erős torkú, ideges

Pálmai Anna

öltötte magára, csapodár testvérét

Szinetár Dóra

alakítja. Természetesen meg kell említeni az apró szerepekben fel-felbukkanó szegedi művészeket is, akikre valószínűleg nem pont ezek miatt a szerepeik miatt emlékszik majd a Dóm téri közönség, egy apró szeletnyi szegedikumként mégis üde színfoltot képeztek a közel-keleti hangulatban.

Szilágyi Annamária, Borovics Tamás, Pataki Ferenc

és

Jakab Tamás

szép, kövér tapsot kapott a nézőktől. KERO-nak tehát sikerült örömszínházat teremteni prózai műfajban, s ahogy a premier napján is megemlítette, talán nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok a musical, opera és operett előadásokon túl, más színházi nyalánkságokkal is kedveskedik majd nézőinek.

KERO-nak összejött az örömszínház, a Dóm téri közönség pedig megvette.Részletek és galéria: http://szegedma.hu/?p=556909

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.