Kultúra

A Svejk a Szegedi Szabadtéri Játékokon

A Svejk a Szegedi Szabadtéri Játékokon

2014. július 23., szerda
A Svejk a Szegedi Szabadtéri Játékokon
svejk3_gs

Új bemutatóval várja a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékok; a kisebbik játszóhelyen, Újszegeden mutatják be a fesztivál és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában a Jaroslav Hasek népszerű műve alapján készült Svejk, a derék elsőháborús katona című vígjátékot a hétvégén.

A Szabadtéri Játékok és a teátrum igazi felhőtlen kikapcsolódást, valódi családi szórakozást ígér: az ikonikus irodalmi karakterek,

Hasek

méltán népszerű alakjai csalnak mosolyt a nézők arcára. A darabot

Réz Ádám

fordításának felhasználásával a teátrum főrendezője,

Bodolay Géza

állítja színre. A címszerepet

Sorbán Csaba

alakítja, társai pedig

Szilágyi Annamária

,

Pataki Ferenc

,

Kárász Zénó

és

Gömöri Krisztián

lesznek. Érdekesség, hogy Szilágyi Annamária nyolc különböző szerepet játszik az előadásban. Egyedüli nőként ő alakítja többek között a feleséget és a szeretőt, a parasztot és a grófnőt is. A darabot élő zenével, a K.u.K. Rezesbanda kíséretében játsszák. A Svejket csaknem két évtizede láthatta utoljára a szegedi közönség, 1995-ben óriási sikert aratott. Az akkori szereplők között volt

Jakab Tamás

és

Báhner Péter

, akiket most Újszegeden, majd ősszel a Kisszínházban újra láthat a közönség a vígjátékban.

Herczeg Tamás

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy hosszú évek óta nem volt szervezett együttműködés a város két meghatározó kulturális intézménye, a fesztivál és a Nemzeti Színház között. Bár a teátrum énekkara, a Szegedi Kortárs Balett művészei vagy a Szegedi Szimfonikus Zenekar rendszeres vendég a Dóm téren, a közönségnek nélkülöznie kellett a drámai társulat művészeit nyáron. A fesztivál kisebbik játszóhelye – amelynek ezer személyes nézőtere nagyobb, mint a Vígszínházé vagy a Szegedi Nemzeti Színházé – hagyományosan a prózai előadások helyszíne. Idén a korábbi évek két bemutatója helyett három produkcióval várják ide a közönséget. A Svejk után a jövő héten, a kecskeméti Katona József Színház Ray Cooney Páratlan páros című bohózatával érkezik az újszegedi ligetbe. Augusztus elején pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékát láthatják a nézők.

Bagó Bertalan

– aki a Dóm téren 2010-ben az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerét, a Hair című musicalt rendezte –

Rideg Sándor

Indul a bakterház című komédiáját állítja színpadra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.