Kultúra

Meseruhát öltött a Belvárosi + FOTÓK

Meseruhát öltött a Belvárosi + FOTÓK

2013. május 13., hétfő
Meseruhát öltött a Belvárosi + FOTÓK
mozi unnep_mj 06

Mesebirodalommá változott vasárnap a Belvárosi Mozi, számtalan animációs filmmel és játékkal várták a családokat az Országos Rajzfilmünnepen.

Az országos mesemaraton keretében magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan alkotások, amelyek meghatározóak az animációs műfaj területén. Míg két éve 21 városban tartottak vetítéseket és gyermekprogramokat az Országos Rajzfilmünnep keretében, addig idén már 37 város csatlakozott, mintegy 70 helyszínnel. A Belvárosi Mozi már a kezdetektől csatlakozott a rajzfilmünnephez – tájékoztatott

Szabó Éva Andrea

. A mozivezető portálunknak elmondta, a legtöbben a Zambéziára váltottak jegyet, körülbelül százharmincan nézték meg. A Dél-afrikai animációs filmen, a Zambézián kívül a Gru című amerikai alkotást, a szintén amerikai Lorax-ot, az 1988-as japán, Totoro – a varázserdő titka című mese mellett a japán Kiki – a boszorkányfutár című mesét is műsorára tűzte a Belvárosi Mozi. Magyar alkotások is szerepeltek a kínálatban, a 2002-es Ének a csodaszarvasról című,

Jankovics Marcell

által rendezett animációs film mellett az 1989-es Sárkány és papucs is látható volt, amit

Hernádi Tibor

rendezett.

Maguk a mozik választhatták ki, mely alkotásokat vetítik, s idén először nyílt lehetőség arra, hogy a japán Walt Disneyként is emlegetett rajzfilm-varázsló, Mijazaki Hajao meséiből is választanak. Az ő filmjeit még nem játszotta a Belvárosi Mozi, ezért is tűzték műsorra. Kaszás Éva és ötéves kislánya nagyon szereti a japán meséket, ők a Totorót nézték meg a rajzfilmünnepen. A SZEGEDma.hu-nak elmondta, testvére tavaly járt Japánban, s hoztak a kislányának egy Totoro figurát, azóta ez a mese az egyik kedvenc. Éva nagyon jó kezdeményezésnek tartja a rajzfilmünnepet, s külön öröm számukra, hogy olyan mesét is láthatnak, amit még nem vetítettek a mozik. Nemcsak mesefilmek, hanem lufihajtogatás és arcfestés is várta a gyerekeket. Szabó Éva Andrea elmondta, mesehősök jelmezeit is magukra ölthették a kicsik, és a moziban fotót is készítettek róluk. A mozivezető úgy látja, ma is népszerűek a mesék, viszont mostanában a gyerekfilmeket tizenkét éven felülieknek készítik. Szabó Éva Andrea szerint az öt és tíz év közötti gyermekeknek kellene kicsit több animációs filmet készíteni, hiszen ez a korosztály, akik a legjobban érdeklődnek a mesék iránt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.