Kultúra

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása a Somogyiban

Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása a Somogyiban

2012. október 16., kedd
Privát könyvtár – Sejben Lajos kiállítása a Somogyiban

Sejben Lajos festő, grafikus, szobrász alkotásaiból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában október 18-án, csütörtökön 17 órakor. A tárlatot Tóth Attila művészeti író nyitja meg.

Sejben Lajos

1976-1979-ig Kecskeméten, a műszaki főiskolán tanult, részt vett számos hazai és nemzetközi alkotótábor munkájában. Önálló tárlatai mellett (Kaposvár, Székesfehérvár, Finnország, Németország) csoportos kiállításokon is bemutatta munkáit, többek között a Műcsarnokban, a Vigadó Galériában, Pécsett, Darmstadtban, Bécsben és Japánban. A hagyományos kollázs-technika mellett papírnyomatokat is készít. A tárlat Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár támogatásával valósul meg.

Művészkönyv

A kiállítás igazi különleges alkotásokat mutat be, amelyeknek részben fő alapanyaga a papír. A művész több olyan tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők, amit a kiállítás helye, a könyvtár inspirált. Sejben Lajos így mutatja be ezt a művészeti területet: „A művészkönyvalkotás Magyarországon a rendszerváltás óta kezdett önálló műfajként igazán ismertté válni. Ez az új műfaj újabb kifejezésformákat, lehetőségeket adott a művészeknek. De mi is tulajdonképpen a művészkönyv? A művészkönyv nem más, mint egyedi tárgy, szobor, objekt vagy netán kis példányszámban készült könyv. A könyv képzetéhez kötődő sokszorosítás, vagyis példányszám és az úgynevezett ISB-szám is csak igen ritkán szerepel, mivel egyedi darabokról vagy néhány példányból álló sorozatról beszélhetünk. Ezzel ellentétben azonban a művészkönyvek a lehető legszélesebb anyagválasztékkal és megjelenési formákkal valósíthatók meg. A papír-cellulóz mellett ami az alap hordozóanyaga volt a könyvnek megjelenik a fa, bőr, fém, textil és még sorolhatnám mi minden matéria amiből készülhetnek ezek a tárgyak. Ami talán a legfontosabb legalábbis számomra, hogy egy olyan 'üzenetet' közvetítsek, amit korábban a könyv volt képes betölteni, írott és képes formában. A művészkönyv ezért ma több, mint csupán egy 'könyv'. Formailag felszabadultnak, tartalmilag, pedig visszautalónak kell hogy legyen, vagyis vissza kell irányítanunk a néző figyelmét a guttenbergi kezdetekre, mikor a tudás, a műveltség egyik meghatározó forrása éppen a könyv volt. Ma ezt a hidat a kódexektől a számítógépig nekünk művészeknek kell építeni, ápolni és elgondolkodtatni az embereket korunk változó világáról, a lehetőségekről mind formai mind, tartalmi szempontból egyaránt.” Sejben Lajos alkotásait az

NKA

által támogatott

Országos Könyvtári Napok

, illetve „hetek” rendezvénysorozat keretében november 22-ig láthatják az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.