Kultúra

Magyarországon is megünnepelik az európai együttműködés napját

Magyarországon is megünnepelik az európai együttműködés napját

2012. szeptember 6., csütörtök
Magyarországon is megünnepelik az európai együttműködés napját

Alig három hét múlva, szeptember 21-én szerte az Európai Unióban - így Magyarországon is - és a szomszédos országokban első alkalommal megrendezik az európai együttműködés napját - tájékoztatta az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-t.

Kiemelték, a Közös határon, közelebb egymáshoz mottójú kampány célja az európai régiók és országok közötti együttműködés eredményeinek megünneplése. Az 1990-es évek eleje óta több mint húszezer, az EU által társfinanszírozott határ menti projekt tette jobbá a európai polgárok életét a munkahelyteremtés, a környezetvédelem, az egészségügyi szolgáltatások, a közlekedés és az energiaellátás javításának támogatásával. Úgy fogalmaztak,

Johannes Hahn

regionális politikáért felelős uniós biztos is támogatja az európai együttműködés napját, és maga is részt vesz az ünnepségeken. "Kitűnő alkalom ez arra, hogy felismerjük, a területi együttműködés miként segít abban, hogy az európaiak közelebb kerüljenek egymáshoz, megosszák határokon átnyúló ötleteiket, megoldják közös problémáikat" - idézték a biztost. Szeptember 21-étől egy héten át mintegy százhatvan helyi rendezvényt tartanak. Az események skálája igen széles: lesznek határokon átívelő versenyek, gyermekszíndarabok, fotópályázatok, kirándulások, projektbemutatók és számtalan más rendezvény. A magyarországi programok közül kiemelték a magyar-szlovák komolyzenei koncertet az aggteleki cseppkőbarlangban, a román-magyar tudományos és vállalkozói pikniket Szegeden, valamint egy szlovén-magyar gyalogtúrát a Rába-vidéken. Az európai együttműködés napját a bizottsággal együttműködésben - az európai területi együttműködési programokhoz gyakorlati támogatást, képzést és tanácsot nyújtó - INTERACT-program koordinálja, és támogatja a Régiók Bizottsága, valamint az Európai Parlament is - közölték. A www.ecday.eu oldalon részletesebb információk találhatók és néhány együttműködési példa is olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.