Kultúra

Életre táncolt lakodalom a dóm színpadán + FOTÓK

Életre táncolt lakodalom a dóm színpadán + FOTÓK

2012. július 14., szombat
Életre táncolt lakodalom a dóm színpadán + FOTÓK

Több mint 300 táncossal, köztük 190 gyermekkel, magyar, szlovák, román, horvát és egy Deszkről érkező szerb együttessel debütált péntek este a Dóm téren a 25. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsora, a Hegyen-völgyön lakodalom című dramatikus táncmű.

A szombaton is látható táncmű 40 éves múlttal rendelkezik, idén azonban teljesen felújítva, a jelenlegi igényekhez igazítva adják elő

Novák Ferenc

Kossuth-díjas koreográfus rendezésében. Az új darab nyitójelenete egy gyermeklakodalom, melyet a Szeged Táncegyüttes csaknem száznegyven növendéke mutatott be. Őket hazai, valamint szlovák, román, horvát együttesek követték, a szerb táncokat pedig a deszki Bánát Néptáncegyüttes művészei hozták el a Dóm térre. A nézők megfigyelhették, hogy az évszázadok során hogyan hatottak az együtt élő népek táncai egymásra. Ahogy nincs két egyforma lagzi, úgy nincs két egyforma tánc, mozdulat, ütem, mégis valahogy mindenben ott rejlik az egység, a zene, a mozdulatok harmóniája, amit a tiszta, eredeti folklóranyagra épülő táncmű a dóm tornyai alatt varázsolt a nézők elé. A vőfély szerepében

Csuja Imrét

láthattuk, a násznagy

Novák Péter

, a menyasszony

Rab Edina

, a vőlegény

Karlik József

volt, az énekmondó pedig

Herczku Ágnes

volt. A zeneműben részt vevő együttesek: Bihari János Táncegyüttes, Vasas Művészegyüttes, Szeged Táncegyüttes, Délikert Napsugár Táncegyüttes, Deszki Bánát Néptáncegyüttes, Osijek 1862 Horváth Kulturális-Művészeti Egyesület (Horvátország), Železiar Folklór Együttes (Szlovákia), Muresul Állami Művészegyüttes (Románia), Kaláka Néptáncegyüttes (Románia).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.