Hetedik alkalommal lesz Ajvár Fesztivál Deszken

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

A VII. Ajvár Fesztiválon a balkáni kultúra játssza a főszerepet szeptember 9-én, szombaton, ahol 400 fellépő, 4 kontinensről szórakoztatja a kilátogatókat. Az esemény vendégei lesznek Szerbia kulturális minisztere, Szerbia magyarországi nagykövete, valamint Bosznia és Hercegovina magyarországi nagykövete is. A fesztivál házigazdája és fővédnöke, Rusz Alex Harry, Magyarország brüsszeli nagykövete lesz. Tovább »

Szentmihályon perdül táncra Mátyás király + VIDEÓ

2017. július 11., kedd · Hozzászólok

matyasnak_tukore01

A szegedi Délikert Néptáncegyüttes és a Félegyházi Táncszínház szabadtéri táncjáték keretein belül mutatja be Corvin Mátyás uralkodását. Tovább »

Felvonultak a néptáncosok + FOTÓK

2017. július 7., péntek · 2 hozzászólás

neptancfeszt031kf

Megkezdődött a Martin György Néptáncfesztivál. Pénteken és szombaton a belépés a folklórestekre ingyenes, de jegyigényléshez kötött. Tovább »

Szabadtéri táncszínházzal ünneplik a Reformáció évét Szentmihályon

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

Július 15-én 21 órakor, a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házban, a Dél-Dunántúli Regionális Alapítvány szervezésében, a Reformáció évének alkalmából közel két órás, fergeteges szabadtéri táncszínházat rendeznek a szegedi Délikert Néptáncegyüttes és a Félegyházi Táncszínház közreműködésével. Tovább »

Jövő hétvégén kezdődik a Martin György Néptáncfesztivál

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

deszkineptanc

Július 7. és 9. között rendezik meg tizedik alkalommal a néptáncfesztivált. Idén az ifjúsági korosztályt várják, a nyolc együttes legjobb táncosait, énekeseit és a koreográfiákat pénzdíjjal jutalmazzák. A belépés a folklórestekre ingyenes, de jegyigényléshez kötött.
Tovább »

A szegedi Fonó Klub mintájára hoznának létre újabb klubokat az országban

2017. január 13., péntek · Hozzászólok

nka_sajttaj004kf

A Halmos Béla Program tavalyi évéről és a kollégium későbbi terveiről beszéltek Szegeden. A tehetségek támogatása mellett ismereteket biztosítanak a zenészeknek, elősegítik a bel- és külföldi fellépéseket. A program egyik nagy sikere a Fonó Klub Szeged, példáját hamarosan követhetik más városokban is. Tovább »

A makói Forgatós is táncol majd a Hősök terén

2016. június 12., vasárnap · Hozzászólok

nemzetkozi_neptanc_gala59_gs

Egyetlen vidéki csoportként a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai is szerepelnek az ’Itt élned, halnod kell” című nagyszabású történelmi rockmusicalban, június 17-én és 18-án, Budapesten a Hősök terén. Doktor László, az együttes vezetője nagy megtiszteltetésként értékeli, hogy a történelmi táncprodukció koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán, a Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője felkérte a makói csoportot a közreműködésre. A megkeresés alapja a közös szakmai munkák során kialakult több évtizedes ismeretség. Tovább »

Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

2015. július 24., péntek · Egy hozzászólás

Öt ország együtteseinek részvételével nemzetközi jótékonysági néptáncgálát szerveznek szombaton a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központban, az est bevételét a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják – tájékoztatta a közművelődési intézmény sajtóreferense az MTI-t. Tovább »

Nemzetközi táncfórumot tartottak az ópusztaszeri emlékparkban + FOTÓK

2015. június 28., vasárnap · Hozzászólok

nemzetkozi_neptanc_gala59_gsLengyel, magyar – két jó barát. Így kezdődik a két nép szoros kapcsolatát több soron át taglaló mondás, amit Lengyelországban és Magyarországon egyaránt ismernek. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban új alapokra helyezték a barátságot, június utolsó szombatján ugyanis nemzetközi néptáncbemutatót tartottak.
Tovább »

Néptáncos Zárszámadás az Ifjúsági Házban

2015. február 25., szerda · Hozzászólok

zarszamadas_ih

A Délikert Napsugár- Délikert Möndörgő- és Pakulár Táncegyüttesek kalauzolnak vissza a nem olyan távoli múltba pénteken az IH Rendezvényközpontban. Az előadás a szocializmus korszakainak eklektikus egyvelege, a Kárpát-medence néptánckultúrájából kiragadott elemekkel színesítve, TSZ-elnökkel, tánccal, sztárvendéggel, hurka-kolbásszal. Tovább »

Menettánccal indult a néptáncfesztivál

2014. július 8., kedd · Egy hozzászólás

Nemzetközi néptáncfesztivál Szegeden

Az időjárás is kegyes volt a néptáncosokhoz, kedd délután nem a villámok, hanem a fiúk csizmájának csattogásától volt hangos a belváros. Ez a hang hirdette, megkezdődött a 26. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál programja. A külföldi és magyar együttesek alkotta menet a Széchenyi térről a Kárász utcán át egészen a Dugonics térig csalogatta az érdeklődőket.
Tovább »

Tánccal és népzenével demonstráltak a székelyföldért Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2013. október 25., péntek · 8 hozzászólás

roman_konzulatus_neptanc14_gsNéptánccal, népzenével és népdallal tiltakozott a Magyarok Szövetsége a szegedi Román Főkonzulátus előtt a székelységet érintő diszkriminatív törvénykezés miatt. A szervezők egy petíciót is át kívántak nyújtani a konzulátus dolgozóinak, azonban nem fogadták őket. Tovább »

Orosz és dél-koreai táncosok a szabadkai Interetno Fesztiválon

2013. augusztus 20., kedd · Hozzászólok

interetnoMagyarország és Szerbia mellett Panamából, Dél-Koreából és Oroszországból érkezett tánccsoportok is bemutatkoznak az augusztus 22-én induló XII. Interetno Fesztiválon. A szabadkai rendezvény borfesztivállal, táncházzal és kirakodóvásárral is várja a kilátogatókat.
Tovább »

Megkezdődött a háromnapos VIII. Martin György Országos Néptáncfesztivál + FOTÓK, VIDEÓ

2013. július 5., péntek · 5 hozzászólás

neptancgala_megnyito08_gsÖsszesen nyolc táncegyüttes és zenekar mutatkozott be a Széchenyi térről a Dugonics térig tartó menettáncban péntek este. A zenés-táncos felvonulással kezdetét vette az idei háromnapos Martin György Néptáncfesztivál.
Tovább »

Hegyi Péter játékvezetőket nevel, terápia után kutat, és Nobel-díjasokat „szállít”

2013. február 10., vasárnap · 2 hozzászólás

Az európai játékvezető-képzésben dolgozik, építi az új rendszert, Szegedre hozta a hasnyálmirigy-kutatás európai műhelyét, Nobel-díjasokkal népszerűsíti a tudományt, aktívan ápolja a népi kultúrát, és nem utolsósorban öt gyermeket nevel. Hegyi Péter akadémiai doktorral készült interjúnkban még a fogadási csalások is szóba kerültek.
Tovább »

Életre táncolt lakodalom a dóm színpadán + FOTÓK

2012. július 14., szombat · 8 hozzászólás

Több mint 300 táncossal, köztük 190 gyermekkel, magyar, szlovák, román, horvát és egy Deszkről érkező szerb együttessel debütált péntek este a Dóm téren a 25. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsora, a Hegyen-völgyön lakodalom című dramatikus táncmű.
Tovább »

Néptáncosok szállták meg Szeged belvárosát + FOTÓK

2012. július 6., péntek · Egy hozzászólás

Több százan táncolták át a belvárost a Reök-palotától a Széchenyi térig. Ezzel a látványos néptáncbemutatóval kezdődött meg az egy hétig tartó nemzetközi néptáncfesztivál.
Tovább »

Régmúlt századok táncai – 20 éve alakult a Pavane + FOTÓK

2012. június 6., szerda · 2 hozzászólás

Húszéves a Pavane Történelmi Táncegyüttes és a Szegedi Majorette Csoport. Utóbbi június 2-án tartotta jubileumi műsorát, a Pavane pedig június 9-én, 19 órakor a Kisszínházban ünnepli fennállásának két évtizedes évfordulóját.
Tovább »

Néptáncprodukció – siketeknek is élvezhető formába öntve + FOTÓK

2012. június 5., kedd · 2 hozzászólás

Különleges néptáncprodukciót láthatott az IH közönsége a Délikert Napsugár és a Möndörgő Néptáncegyüttesek közös előadásában. A ,,Rosszul tákolt hordók vagyunk” című est szöveges részeit és a dalokat jeltolmács közreműködésével a nézőtéren helyet foglaló siketek is nyomon követhették.
Tovább »

Kovács Zoltán táncművészre emlékeznek

2012. április 25., szerda · 2 hozzászólás

Kovács Zoltánra táncművészre emlékezik a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület április 26-én, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A belépőt jótékony célokra, a magyar néptánccal, népi énekléssel, hangszeres magyar népzenével foglalkozó fiatalok képzésére fordítják.
Tovább »

Néptánc a téren – menettánccal indult a Martin György-néptáncfesztivál + VIDEÓ, FOTÓK

2011. július 1., péntek · Egy hozzászólás

neptanc05_gs Menettánccal kezdődött meg a VII. Martin György Országos Néptáncfesztivál háromnapos programja, a menet végén a Dugonics téren kis ízelítőt láthattak az érdeklődők az esti, kisszínházi műsorból. A kettős jubileumot ünneplő táncosok az Újszegedi Szabadtéri Színpadon gálaműsorral is fellépnek, a fesztiválon résztvevő együttesek produkcióit zsűri értékeli, s a társulatok a szakmai tanácsok mellett pénzdíjat is kapnak.
Tovább »

Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden

2011. június 24., péntek · Hozzászólok

Több száz táncos ünnepli az első táncházi találkozó megrendezésének harmincadik évfordulóját és a táncház-mozgalom elindulásának közelgő jubileumát a július 1-jén kezdődő VII. Martin György Országos Néptáncfesztiválon Szegeden.
Tovább »

Több mint 300 táncos a VI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon

2009. június 27., szombat · Hozzászólok

Egy hét múlva kezdődik a VI. Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden; a háromnapos program során nyolc csoport több mint háromszáz táncosa mutatkozik be – közölte pénteken a Tisza-parti városban a fesztivál szervezője. Tovább »

Ifjúsági néptáncfesztivál kezdődött Szegeden

2009. április 7., kedd · Hozzászólok

Csaknem ötven együttes részvételével kezdődött meg kedden Szegeden a XIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál, amelynek három napja alatt több mint ezerkétszáz gyermek és fiatal mutatkozik be – közölte Orbán Hedvig, a szervező Százszorszép Gyermekház vezetője az MTI-vel. Tovább »

Nemzetközi grillfesztivál lesz a Ligetben

2008. augusztus 8., péntek · Hozzászólok

Hat napon át újra a forró fém- és kőlapokon és rácsokon sülő hús illata tölti meg a levegőt jövő héten péntektől a csongrádi megyeszékhelyen, hiszen immár hatodik alkalommal rendeznek nemzetközi grillfesztivált az újszegedi Ligetben. Tovább »

Szabadtéri: hollywoodi produkciót ígér a Benyovszky rendezője

2008. augusztus 8., péntek · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A Szentivánéji álom után újabb ősbemutatóra készül a szabadtéri: a Benyovszky zenés táncjátékra. Csütörtökön a már megszokott Reök-beli közönségtalálkozóra várta Herczeg Tamás Reök-igazgató (képünkön jobbra) a Benyovszky Móric prózai szerepét alakító Rátóti Zoltánt, a darab rendező koreográfusát, Zsuráfszky Zoltánt, és a produkció zeneszerzőjét, a Ghymes zenekar egyik alapítóját, Szarka Tamást (képünkön ebben a sorrendben, balról jobbra). Tovább »

Következő oldal »