Kultúra

Agóra mindenkinek – az óvodástól a nyugdíjasig

Agóra mindenkinek – az óvodástól a nyugdíjasig

2012. július 4., szerda
Agóra mindenkinek – az óvodástól a nyugdíjasig

Közművelődési szakmai napot szervezett szerdán a Százszorszép Gyermekház, melynek keretében előadások és kerekasztal-beszélgetések segítségével vitatták meg a művelődésszervezés aktuális kérdéseit. Az előadások után a résztvevők megtekintették a Szent-Györgyi Albert Agórát is.

„Szerettük volna a közművelődési szakemberek számára megmutatni Szeged város újonnan épülő közművelődési intézményét, a Szent-Györgyi Albert Agórát, hogy induljanak meg további szakmai kapcsolódási pontok a tereket, berendezéseket látva” – mondta el portálunknak

Orbán Hedvig

, a Százszorszép Gyermekház igazgatója.

Új közművelődési központ

„Közművelődési szakemberként addig érdemes egy helyen dolgozni, amíg az ember képes megújulni, tud reagálni a változó világ igényeire” – fogalmazott az igazgatónő. Hozzátette: nagyon várják a költözést, hiszen egy 21-22. századi közösségi, közművelődési intézményként fog működni az Agóra, mely tudományos funkciókat is magában foglal. Az épületben a gyermekház mellett új otthonra talál a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott világhírű informatikatörténeti gyűjtemény, itt lesz a Szegedi Tudományegyetem interaktív kiállítótereként is működő

Informatórium

, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma. Az 5200 négyzetméteres épület földszintjén és első emeletén kapnak helyet a közművelődési, a második és harmadik emeletén a tudományos funkciók. Orbán Hedvig hangsúlyozta, az óvodástól a nyugdíjas látogatókig mindenkinek lesznek programok az új kulturális központban. Ismeretterjesztő előadások, látogatható interaktív terek, rendhagyó órák, bemutató foglalkozások, képzőművészeti kiállítások, európai színvonalú játéksziget, szakkörök kapnak helyet az Agóra falai között. A Százszorszép Gyermekház természetesen magával viszi gyermek- és felnőttcsoportjait a Kálvin téri épületből. Két éve intenzív tartalomfejlesztés zajlik az intézményben, így újabb szakkörök várhatók, többek között az idősek akadémiája és egy tudományos játszótér is – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Tartják a határidőt

Szegeden 2011 júniusa óta zajlik az Agóra építése, a kivitelezést a KÉSZ Építő Zrt. végzi. A tervek szerint idén szeptember 15-én megtörténhet a műszaki átadás, 2013-tól pedig a látogatók is birtokba vehetik az új kulturális központot. Egyedülálló európai uniós pályázati beruházásként az ország négy városában épül hasonló intézmény. A győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ átadása már megtörtént, Debrecen és Miskolc még Szegednél hátrébb jár a munkálatokban. Az Agóra üzemeltetését a Százszorszép Gyermekház látja majd el, az intézmény jelenleg 15 főt foglalkoztat, ez 31-re növekszik. A szakmai nap aktuális kérdései között az 1997-ben jóváhagyott 140-es kulturális törvény módosítása is szerepelt, ami befolyásolhatja a hazai közművelődési intézményrendszer átalakítását. A rendezvényen Földiák András népművelő, közművelődési szakértő, a KKDSZ országos elnöke a kulturális politika egyedülálló vonásairól beszélt, Szabó Judit Nikoletta újságíró, kommunikációs tanácsadó pedig az internetes közönségszervezés lehetőségeiről tartott előadást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.