Kultúra

Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa”

Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa”

2012. február 9., csütörtök
Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa”

Az Osztrák Kulturális Fórum, a szegedi Nemzetiségek Háza és az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke meghívja az érdeklődőket a Belgrádi Nemzeti Múzeummal és a Felix Kanitz Egyesülettel együttműködésben létrejött, február 14-én, kedden, 18 órakor a Nemzetiségek Házában (Osztrovszky utca 6.) megrendezett Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa” című kiállításra, amelyet Sajtos Natália, a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásának elnöke, Bombitz Attila, az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vezetője, Catherine Horel, a Felix Kanitz Társaság titkárhelyettese és Zoran Hamović, a Felix Kanitz Társaság alelnöke nyit meg.

Felix Kanitz

egy budapesti gyáros család sarja. Felmenői a 18. században telepedtek le Magyarországon.

Kanitz

Délkelet-Európa legismertebb és legnépszerűbb, korának legjobb szakértője volt. Jól ismerte a térség népességét, történelmét, de korabeli fejlődését is. A szerb kormány és szerb értelmiségiek önzetlen támogatásával az akkori Szerbia legtávolabbi szögletébe is eljutott, hogy a helyszínen végezzen kutatásokat. Eközben jegyzeteket készített és rajzolt, ismereteket gyűjtött egy Nyugat-Európában ismeretlen világról, hogy aztán ezeket hazatérve számos német nyelvű tanulmányában, újságcikkében és könyvében publikálja. Felix Kanitzot mai szemmel nagyon nehéz egy adott tudományághoz sorolni. Kutatott folyókat és ásványkincseket, megcsodálta az antik örökséget, figyelmesen tanulmányozta a népszokásokat; térképész volt és művész, aki az általa felkeresett vidékeket és azok épületeit rajzok százain örökítette meg. Olyan tudós volt, aki fáradhatatlanul értekezett egyes régiók történelméről. Ahányszor csak leírt egy kolostort, mindig kitért történetének legfontosabb tényeire, az építtetőjére és keletkezési dátumára. Gyakran volt személyesen jelen új lelőhelyeken folyó régészeti ásatásokon – abban a reményben, hogy új információkra tehet szert, melyekkel kiegészítheti az adott régió múltjáról már rendelkezésre álló ismereteket. Érclelőhelyeket fedezett fel, és javaslatokat tett kiaknázásukra. Folyókat utazott be, utakat járt végig, és új összeköttetési lehetőségeken gondolkodott. A kiállításon látható rajzok Felix Kanitz különböző műveiből és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia archívumából származnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.