Egy hónapon keresztül ismerkedhetünk a szerb kultúrával Szegeden + FOTÓK

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

szerb_golgota_eloadas010kf

Kiállítás, irodalmi est, táncház is várja az érdeklődőket. A programok többségét Szegeden tartják, de terveznek siklósi kirándulást is. Tovább »

A milliók életét követelő örmény genocídiumra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2015. április 22., szerda · Hozzászólok

ormeny_kiallitasmegnyito05kfMáig nem tudni pontosan mennyi keresztény örményt küldött a halálba száz évvel ezelőtt az Oszmán Birodalom. Becslések szerint körülbelül másfél millióan vesztették életüket a modern kori népirtásban, ami gyakorlatilag majdnem egészében megsemmisítette az örményeket. Kedden a szegedi Nemzetiségek Házában emlékeztek meg a szörnyűségekről.
Tovább »

Görögország története Balogh Ádám új könyvében

2013. december 10., kedd · Egy hozzászólás

P1080790Balogh Ádám: „Fejezetek Görögország újkori történetéből” című könyvét Sajti Enikő mutatta be november 28-án Szegeden a Nemzetiségek Házában. A beszélgetést Purosz Alexandrosz egyesületi elnök vezette a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesülete szervezésében. Tovább »

„Kanitzcal a Szerbián át” a Nemzetiségek Házában

2012. február 14., kedd · Hozzászólok

Kanitz Fülöp Félix neves balkán-utazó, Délkelet-Európa legismertebb és legnépszerűbb, saját korában legjobb szakértője volt. Őt ismerhetik meg közelebből egy kiállítás keretében mindazok, akik ellátogatnak a Nemzetiségek Házába.
Tovább »

Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa”

2012. február 9., csütörtök · Hozzászólok

Az Osztrák Kulturális Fórum, a szegedi Nemzetiségek Háza és az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke meghívja az érdeklődőket a Belgrádi Nemzeti Múzeummal és a Felix Kanitz Egyesülettel együttműködésben létrejött, február 14-én, kedden, 18 órakor a Nemzetiségek Házában (Osztrovszky utca 6.) megrendezett Kanitzcal Szerbián át – „A Duna etnográfusa” című kiállításra, amelyet Sajtos Natália, a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásának elnöke, Bombitz Attila, az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vezetője, Catherine Horel, a Felix Kanitz Társaság titkárhelyettese és Zoran Hamović, a Felix Kanitz Társaság alelnöke nyit meg.
Tovább »

Pénteken: Szegedi Panoráma a Telinen

2011. november 16., szerda · Hozzászólok

Kalmár Ferenc országgyűlési képviselő és Nagy Abonyi Attila, a délvidéki magyarok szegedi egyesületének (VMDK) elnöke lesz a vendége a Telin Televízió pénteken este 7 órakor kezdődő Szegedi Panoráma című közéleti magazinjának.
Tovább »

Csütörtök: Presztízs Díjátadó Gála a TIK-ben

2009. december 9., szerda · Egy hozzászólás

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriumában lesz csütörtök este a Presztízs Díjátadó Gála. Ezúttal nyolc vállalkozást ünnepelhetnek a résztvevők. A Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Az aranyszőrű bárány, a bábszínház két előadásra várja a gyermekeket. Gitár, hárfa és kamarazene koncert között választhatnak a komolyzene rajongói, Vántus István Aranykoporsó című operájáról lesz multimédiás előadás a Reökben, és új könyvtári játék kezdődik.  A Közéleti Kávéház közönsége öt rendezvény közül választhat ezen a napon, új filmeket vetítenek a mozikban, és a bulira vágyóknak is több lehetőség kínálkozik csütörtök este.
Tovább »

Sóska és sültkrumpli a Rendezvényházban

2009. december 2., szerda · Hozzászólok

Az újszegedi Rendezvényházban Sóska, sültkrumpli címmel színpadi játékot láthatunk a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában. A Nagyszínházban Orfeusz az alvilágban, és két előadással is várja a bábszínház gyermekeket. A Vántus István Kortárszenei Napok programjában két hangverseny is lesz, könyvbemutatót tartanak a SZAB Székházban, a Dóm Téri Advent csütörtökön is jó vásárt és jó zenét kínál, négy rendezvényre várja a közönséget a Közéleti Kávéház, a TIK-ben is mozgalmas nap lesz, és ismét Szegeden tart előadást Popper Péter. Új filmeket vetítenek a mozik, és néhány buli is akad csütörtök este.
Tovább »

Kedd: Az AIDS Világnapja

2009. november 30., hétfő · Hozzászólok

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban kedden az AIDS Világnap alkalmából prevenciós előadásokkal és díjmentes HIV szűréssel várják az érdeklődőket. A Nagyszínházban Bohémélet, a bábszínház ismét a Pick Klubban vendégeskedik. Folytatódnak a Vántus István Kortárszenei Napok, lesz művészettörténet a Reökben, és Péter és Pán a könyvtárban. A Dóm Téri Advent programjában bálamuzsikák Apáról fiúra, a Millenniumi Klubban fotókiállítás nyílik. A Közéleti Kávéházban írók, énekesek. és egy festőművész mutatkozik be, és szó lesz a természetes gyógymódokról. A Nemzetiségek Házában Adventi előkészület, és magyar démonológia, még megnézhetnek néhány jó filmet a mozikban, és lesznek bulik is több műfajban.
Tovább »

Szombat-vasárnap: Advent első vasárnapja

2009. november 27., péntek · Hozzászólok

Vasárnap kezdetét veszi a karácsony előtti négy hetes advent – azaz a várakozás a megszülető Jézusra. Ez alkalomból a Dóm téren meggyújtják az ország legnagyobb adventi koszorúján az első gyertyát, és egész hétvégén ünnepi programokra várják a szegedieket és a vendégeket. A Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Hol jársz, hová mész? címmel az erdélyi Háromszék Táncegyüttes vendégjátékát láthatjuk, a bábszínházban Csipkerózsika. Az IH Rendezvényközpontban szombaton fellépnek a Neoton Família sztárjai, lesz Harlem Gospel Choir koncert, csokifesztivál, a TIK-ben konferenciát tartanak, és kiállítás nyílik, a Nemzetiségek Házában szombaton Gézengúz matinéra várják a gyermekeket. A mozikban a hétvégén is érdekes filmeket vetítenek, és lesz néhány jó buli is szombat este.
Tovább »

Péntek: Dóm Téri Advent

2009. november 26., csütörtök · Hozzászólok

Bár csak vasárnap este gyújtják az első gyertyát az ország legnagyobb adventi koszorúján, a Dóm Téri Advent programsorozat már pénteken elkezdődik. A Nagyszínházban Bohémélet, a Kisszínházban Az aranyszőrű bárány, és két előadást is játszik a bábszínház. A Somogyi vendége Czigány Ildikó, a Malév egyetlen női repülőgép-kapitánya, a Millenniumi Klubban kabaréest lesz, az IH-ban Erzsébet és Katalin napi gálaest. A Közéleti Kávéházban Hankiss Elemér professzorral társaloghatunk a rendszerváltásról, a mozirajongók többek között egy Fassbinder-filmet is láthatnak, és parádés buli-választékot kínálunk péntek estére.
Tovább »

Csütörtök: Elvis Country Tour 2009.

2009. november 25., szerda · Hozzászólok

Az IH-ban az Első Magyar Rock & Roll Varieté Színház előadásában, a Made in Hungária című darabban láthatják csütörtökön az Elvis Presley imitátor európa bajnokot, Rob Kingsley-t. A Nagyszínházban Orfeusz, a Kisszínházban Az aranyszőrű bárány, délelőtt és esete is lesznek hangversenyek több helyszínen. A Millenniumi Klubban Rapid sakkverseny, a TIK-ben SZTE Összevont Egyetemi Nyílt Nap, és két előadást is hallhatunk a Nemzetiségek Házában. A Közéleti Kávéházban Szikrák a hamu alól, Nagy Imre Erik szerzői estje és fotóklub, új filmek a mozikban, és nagyszerű bulik lesznek városszerte.
Tovább »

Csütörtök: Jövőre, Veled, ugyanitt – Szegedi premier!

2009. november 18., szerda · Hozzászólok

Méltán népszerű és szórakoztató színházi előadást láthatunk csütörtökön az IH Rendezvényközpont színpadán. Bánfalvy Ági és Harmath Imre főszereplésével Bernard Slade romantikus vígjátéka, a “Jövőre, Veled, Ugyanitt” kerül színre. A Nagyszínházban Carmina Burana, a Kisszínházban Az aranyszőrű bárány. A Móra Ferenc Múzeumban kiállítás nyílik Idő érlelte szépség címmel, a Közéleti Kávéházban az 1956-os forradalom és szabadságharcról szóló könyv bemutatója, valamint egészségmegőrző beszélgetés. Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján beszélgetés lesz a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában, két rendezvénnyel folytatódik a Magyar Tudomány Ünnepe, az SZTE programjai között, lesz nyílt nap, kiállítás és filmklub. Új filmeket vetítenek a mozikban, és minden műfajban lesz buli csütörtök este.
Tovább »

Kedd: Fesztivál – gála a színházban

2009. november 16., hétfő · Hozzászólok

A Szegedi Nemzeti Színházban kedden Mezzo Operaverseny és Fesztivál gálaestje lesz, kihirdetik a győzteseket, kiosztják a legjobb produkció, a legjobb énekes díját. A Millenniumi Klubban Kaupert Pál emlékkiállítás nyílik, folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben, és a balkáni démonológiáról hallhatunk előadást a Nemzetiségek Házában. A Közéleti Kávéházban az ősi magyar Napistenről szóló könyv bemutatója, szó lesz a hagyományos kínai orvoslásról, valamint a világháló és alkotás viszonyáról. Az IH Rendezvényközpontban „Álmodtam egy világot magamnak” címmel pályaválasztási vásárt szerveznek, folytatódik a Magyar Tudomány Ünnepe, jó filmekkel várnak mindenkit a mozik, és buli is lesz kedd este.
Tovább »

Péntek: Borkaland a Rendezvényházban

2009. november 12., csütörtök · Hozzászólok

Az újszegedi Rendezvényházban a Kalandozás a történelmi Magyarország borvidékein című előadássorozat következő estjét tartják pénteken „Szent Márton, a bor bírája” címmel és a Bácskai Szent György Borrend borkóstolója lesz. A Nagyszínházban a Mezzo Operaverseny és Fesztiválon Marco Tutino: Vita, a Kisszínházban 3. műszak és A tévedések komédiája látható. X. Szegedi Kamarazenei Fesztiválon különleges vendégek játszanak, két programot is kínál a Somogyi, kiállítás nyílik a Kass Galériában, a Nemzetiségek Házában kerekasztal-beszélgetés, kiállítás, és a József Attila Tanulmányi és Információs Központban lesz a Szent Györgyi Napok központi ünnepsége. A Közéleti Kávéházban a téma az öregedés, illetve Faust. A Grand Caféban Van Más Kép 2 – Ifjúsági Film- és Videoklip Fesztivál, izgalmas mozik és nagyszerű bulik lesznek városszerte, minden műfajban.
Tovább »

Csütörtök: Balkán Hangja Fesztivál

2009. november 11., szerda · Egy hozzászólás

Csütörtökön kezdődik a Nemzetiségek Háza szervezésében a Balkán Hangja Fesztivál, amely egy igazi kisebbségi bemutató-sorozat lesz. A Nagyszínházban a Mezzo Operaverseny és Fesztiválon Marco Tutino: Vita, a Kisszínházban Háztűznéző, lesz Ifjúsági hangverseny, és játszik a bábszínház is. A Budapest Saxophone Quartet koncertjével folytatódik a X. Szegedi Kamarazenei Fesztivál, ismét lesz Mezzo közönségtalálkozó a Reökben, és ugyanitt emlékkiállítás nyílik. A Magyar Tudomány Ünnepén Szegedi IV. Jogtörténész Napok, “Pusztázó” Tanyakonferencia lesz a TIK-ben, a Somogyiban újabb színházi játék, Közéleti Kávéházban Egészség Bár, új filmeket vetítenek a mozik, és bulik is lesznek minden műfajban.
Tovább »

Kedd: Ismét Mezzo döntő Szegeden

2009. november 2., hétfő · Hozzászólok

Kedden kezdődik az idei Mezzo Operaverseny és Fesztivál döntő Szegeden. Ismét öt opera-produkció és 14 énekes küzdelme folyik a Szegedi Nemzeti Színházban, valamint a Mezzo Televízió és a Duna Televízió képernyőjén. Elsőként David Alanga: Egy halálraítélt utolsó napja című lélekdrámáját adják elő két felvonásban a Debreceni Csokonai Színház produkciójában. A Kisszínházban Háztűznéző, játszik a bábszínház is, és a Mezzo első közönségtalálkozója lesz a Reök Palotában. A hivatalos megnyitó csak szerdán lesz, ám a rendezvények már elkezdődtek a Magyar Tudomány Ünnepén, három programot is kínál a Közéleti Kávéház, a TIK-ben az Akadémia Kiadó kedvezményes vására nyílik, és a szláv démonológiáról tartanak előadást a Nemzetiségek Házában. Továbbra is ajánljuk a mozik műsorait, és buli is lesz kedd este.
Tovább »

Csütörtök: Túlkapások a Rendezvényházban

2009. október 28., szerda · Hozzászólok

A Rendezvényházban csütörtökön nyílik meg a Túlkapások című fotókiállítás az 2006. őszi események harmadik évfordulója alkalmából. Az Őszi Kulturális Fesztiválon a Molnár Dixieland Band koncertje és borkóstoló, a Reökben exkluzív tárlatvezetésen vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Chagall-kiállításra. A könyvtárban bemutatják a Szeged folyóirat októberi lapszámát, a Közéleti Kávéházban a Szegedi Művészklub estje, Folyóparti esték a Riverside-al, és Nemzeti Klub. Két történelmi előadást is ajánl a Nemzetiségek Háza, a mozikban román filmhét, Irodalmi Jelen, sok jó új film, – és persze a buli sem marad el csütörtök este.
Tovább »

Csütörtök: Ibusár a Reök Palotában

2009. október 7., szerda · Hozzászólok

A Reök Palotában csütörtökön Parti Nagy Lajos: Ibusár című, filmről már ismert művének huszerett/monodráma-változatát játsszák. A Nagyszínházban ismét Orfeusz az alvilágban, a Régi Zsinagógában Radnóti is, más is. Több változatois programot kínál ezen a napon a Somogyi és a Közéleti Kávéház, kultúrát csempész a Sínbusz fesztivál, a TIK-ben Kelet-Magyarországi Diabétesz Hétvégét rendeznek, és folytatódik az Őszi Kulturális Fesztivál is. A mozikban irodalom, új filmek, és néhány buli is lesz csütörtök este.
Tovább »

Csütörtök: Zenei Világnap

2009. szeptember 30., szerda · Hozzászólok

A Zenei Világnap alkalmából a Zeneművészeti Karon Rinaldo Zhok zongoraművész szólóestje lesz. A Nagyszínházban Berlioz: Faust elkárhozása című drámai legendáját játsszák négy részben, francia nyelven. A Régi Zsinagógában a Szegedi Focus Műhely előadása, hivatalosan is megnyitják a 14. Őszi Kulturális Fesztivál, amely érdekes programokat kínál több helyszínen ezen a napon is. A TIK és a Somogy programjai is figyelemre méltóak, nyílt nap, előadás, kiállítás – változatos a kínálat. A Közéleti Kávéházban szabadelvű polgárok, valamint pokoli történetek, új filmeket vetítenek a mozikban, és este jó bulik várják a mulatni vágyókat.
Tovább »

Csütörtök: Nyelvek Európai Napja

2009. szeptember 23., szerda · Hozzászólok

A Somogyi-könyvtár a Nyelvek Európai Napja alkalmából ebben az évben is programsorozattal várja az érdeklődőket, melynek keretében bemutatkozik a szegedi Olasz Kulturális Központ. A Régi Zsinagógában a Szegedi Egyetemi Színház előadása látható, a Rókusi fiókkönyvtárban bemutatják a város folyóiratát, a Szegedet, és a Petőfi Sándor Művelődési Házban kiállítás látható Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulójára. Különleges programokat kínál zenészeknek és közönségnek a Szent Gellért Fesztivál, pokoli történetek és könyvbemutató lesz a Közéleti Kávéházban, és görög történelem a Nemzetiségek Házában. Vadonatúj filmekkel várják rajongóikat a mozik, és nagyon jó bulik lesznek este.
Tovább »

Nemzetiségi fieszta Szegeden

2009. május 20., szerda · Hozzászólok

Tizenharmadik alkalommal találkoznak Szegeden a Magyarországon élő nemzetiségek; a szegedi Nemzetiségek Háza által szervezett egyhetes programsorozatban a színházi előadásoktól kezdve, kiállításokon át a táncos programokig számos eseményre várják a közönséget – mondta el az intézmény vezetője, Gajda Ferenc az MTI-nek szerdán. Tovább »

Szombat: Kezdődik a XV. Szegedi Borfesztivál

2009. május 15., péntek · Egy hozzászólás

A magyar rockzene és a politika két közismert és népszerű személyisége látogat Szegedre szombaton: Kovács Ákos énekel a Sportcsarnokban, és Morvai Krisztina tart előadást a Piarista Gimnáziumban. Ezen a hétvégén elkezdődnek a Szeged Napja programok is, szombat délután megnyílik a XV. Szegedi Borfesztivál a Széchenyi téren, és ugyancsak szombattól Red Bull Street Parade – autók kiállítása a Dóm téren; Sebastian Vettel F-1-es pilóta és Palik László köröznek a városban. Horvát „túlélő” nyelvtanfolyam, és kétfordulós irodalmi gyermekpályázat eredményhirdetése lesz a Somogyiban. A Millenniumi Kávéházban a Blues Bell zenekar koncertje, Boszorkányok négy keréken a Tesco parkolójában, és Ötven év alatt a föld körül: a Távol-Kelet az Alabárdosban. A mozirajongóknak és bulira vágyóknak is bőven van miből válogatni szombat este. Tovább »

Csütörtök: A Nap Napja a Dóm téren

2009. május 6., szerda · Hozzászólok

Csütörtökön egész napos programsorozatra várják az érdeklődőket a Dóm térre a Nap Napján, ahol kicsiknek és nagyoknak izgalmas programokat kínálnak. Két színházi, két bábelőadást, és egy komolyzenei hangversenyt is ajánlunk ezen a napon, de „kevésbé komoly” koncertekből is van választék. Könyv jelent meg a költőről, dokumentumfilmet vetítenek Radnóti Miklós szegedi éveiről, lesz TÁK Szabadegyetem, izgalmas, változatos programokat kínál csütörtökön a Somogyi-könyvtár és a Közéleti Kávéház is. Lesz orosz est a Nemzetiségek házában, a mozikban új filmek, a Grand Caféban Forgách András írói estje és kiállítása, és városszerte igényes, jó bulik egész este. Tovább »

Kedd: José Cura ismét Szegeden énekel

2009. április 27., hétfő · Hozzászólok

Kedden este újra fellép Szegeden a világhírű argentin tenorsztár, José Cura, aki legendás szerepét, a Cavaradossit énekli Puccini Toscájában, a Szegedi Nemzeti Színházban. A Kisszínházban zenés irodalmi est lesz Simó Józseffel és az Ismerős Arcok zenekarral Wass Albert emlékére, folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata, és este Zhang Yu Carolyn énekművész koncertjét hallhatjuk a Reökben. Lesz Pont4-koncert az IH Caféban, szereplőválogatást hirdet az Szegedi Egyetemi Színpad, a Dugonics Társaság Radnóti Miklós-emlékestje lesz a városháza dísztermében, és bemutatják a visegrádi országok irodalmi antológiáját. A Nemzetiségek Házában vendégeskedik Dinnyés József daltulajdonos, Magda Dávid orgonahangversenye lesz az Alsóvárosi Ferences Templomban, a Millenniumi Kávéházban a Kravaiar zenekar koncertjére várják a közönséget. Kelet-Afrikába kalauzol a Közéleti Kávéház rendezvénye, jó filmek és jó bulik várnak mindenkit kedden délután és este. Tovább »

Csütörtök: X. Szegedi Gitárfesztivál

2009. április 22., szerda · Hozzászólok

Vasárnapig több helyszínen zajlik a X. Szegedi Gitárfesztivál. Csütörtökön két hangversenyt is hallhat a közönség a Fricsay teremben. Délután a gyermekeket, este a felnőtteket várják a színházba, és folytatódik az Egyetemi Tavasz: koncerttel, irodalmi esttel, sporteseményekkel és tudományos programokkal. A Somogyi-könyvtár és a Közéleti Kávéház rendezvényeire több helyszínen is várják az érdeklődőket, lesz konferencia a rendszerváltozásokról,  folytatódnak a Francia Filmnapok, és új filmek láthatók a mozikban. SZTE Mérnöki Kar Kollégiumában elkezdődnek a 7. Tavaszi eMKás Diáknapok, és lesz még több jó buli is csütörtök este. Tovább »

Kedd: Délvidéki szoborsorsok és pásztori múzsa

2009. április 13., hétfő · Hozzászólok

A húsvét utáni harmadiknap is ünnep a határon túli magyaroknál. Erdélyben például „húsvét harmadnapján” a lányok mennek locsolni, többnyire azokhoz a legényekhez, akik „elfelejtették” meglocsolni őket. A Millenniumi Kávéházban kedden egy másik határon túli magyar terület, a Délvidék magyar vonatkozású köztéri szobrainak sorsáról láthatunk filmet. A Költészet Napja jegyében – utólag, de soha nem későn -, Vergilius költészetéről és Radnóti eclogáiról tartanak előadást “Pásztori múzsa aranykorban és vészidőben” címmel. A Nagyszínházban a Kalózkaland várja a nézőket, a Nemzetiségek Házában Andrzej Wajda “Katyn” című háborús drámáját vetítik. Az Alabárdos étteremben ismét a Régi Hungáriáról beszélgetnek, a Somogyi-könyvtárban kedden folytatódnak a gyermekprogramok a tavaszi szünetre. Kedden is jó filmekkel várnak mindenkit a mozik, és aki nem fáradt el nagyon „vízbevető” hétfőn, annak néhány bulit is tudunk ajánlani. Tovább »

Csütörtök: Nagycsütörtök – Stabat mater

2009. április 8., szerda · Hozzászólok

Nagycsütörtökön, az Utolsó Vacsora és Krisztus Urunk elfogatásának estéjén felcsendül Haydn Stabat Matere a Rókusi Templomban. A színházban operett, a Reökben interaktív színház, a Korzó Zeneházban magánének szakos hallgatók hangversenye. Két érdekes programot kínál a Közéleti Kávéház csütörtökön, a Somogyiban egész tavaszi szünet ideje alatt várják a gyermekeket. Drakula, akinek neve hallatán mindnyájan megborzongunk, valós, történelmi személy volt, román fejedelem – a mítosz és valóság viszonyát boncolgatják a Nemzetiségek Házában. Az ősi bölcselet és modern tudomány kapcsolatáról is szó lesz az Új Akropolisz előadásán, koncert és új filmek a moziban, és néhány buli is lesz. Tovább »

Szombat-vasárnap: Az opera csillaga és „járdacsillagászat”

2009. április 3., péntek · Hozzászólok

Szombaton a Dugonics térről távcsövön kémlelhetik az eget a „járdacsillagászok”, vasárnap egészen másféle csillag ragyog Szegeden: a színházban Rost Andrea, az opera csillaga. Hétvégén mindkét napon Shakespeare a Kisszínházban, vasárnap a bábszínház várja a kicsiket, este a komolyzene rajongóit invitálják a Dómba. Verselgetős, gyaloglással egybekötött várostörténeti túra indul a Somogyiból szombat délelőtt, a Tavaszi Fesztivál programjai is izgalmasak: a Millenniumi Kávéházban a Spanyolnátha – ezúttal nem fertőző. Az IH Rendezvényközpontban Gryllus Vilmos gyermekkoncertje, és amerikai zsidó zene – jiddis swing. A Vármúzeum és kőtárban szombaton mindenkit “Vár a Vár”, azaz a húsvéti játszóház, melynek keretében megnyitják a Múzeumi Matiné 30 éves jubileumi kiállítását, és zöldre festik az eget. Ajánlunk még délelőtti gyermekfoglalkozásokat és tavaszköszöntő táncestet, sok jó mozifilmet és elképesztő mennyiségű bulit… Tovább »

Péntek: A csillagászat 100 órája és frankofon filméjszaka

2009. április 2., csütörtök · Hozzászólok

„A csillagászat 100 órája” elnevezésű rendezvénysorozat keretében pénteken a Csillagvizsgálóba invitálják a csillagos ég szerelmeseit. A színház és bábszínház ezen a napon gyermekeknek játszik, ám a Tavaszi Fesztivál programjai között két felnőtt előadást is találnak, akik színházra vágynak. Két érdekes kiállítás is nyílik pénteken, és izgalmas programokat kínálnak a Somogyi fiókkönyvtárai. Az erdélyi szászok múltjával ismerkedhetnek a Nemzetiségek Házában, a Grand Caféban frakofonok éjszakája – filmek hajnalig francia alkotóktól franciául, a Belvárosi Moziban Friss levegő filmklub és még sok más jó film. A táncolni vágyók zavarba jöhetnek péntek este: annyi a buli, hogy nehéz lesz választani. Tovább »

Csütörtök: Balázs Bélára emlékezünk

2009. április 1., szerda · Hozzászólok

Csütörtökön kezdődik a csillagászat 100 órája, melynek keretében Szegeden is érdekes programokkal, távcsöves bemutatókkal várják a szervezők az érdeklődőket. Balázs Béla születésének 125, halálának 60. évfordulóján, a Somogyi-könyvtár kiállításon mutatja be sokoldalú alkotó munkásságát és levelezős irodalmi játék indul gyermekeknek. Délután és este is játszik a színház, és Petőfi-telepi Művelődési Házban Egressy Zoltán: Portugál című fergeteges komédiáját mutatják be. A Szegedi Operabarátok Egyesületének rendezvényén Berlioz: Faust elkárhozásáról beszélgetnek, és itt van Pál Tamás újabb zongoraestje a TIK-ben csütörtök este. A múzeumban tárlatvezetés tanároknak, és új kiállítás nyílik a Kass Galériában. Lehet, hogy a kérdések már európaiak nálunk is, de a válaszok? Megtudhatják, ha elmennek csütörtökön a jogi kar társalgójába. Lesz Russkaja-koncert az IH-ban, és bolgárul tanulhatunk – főzni a Nemzetiségek Házában. Új filmekkel kedveskednek rajongóiknak a mozik, és jobbnál jobb bulik várhatók csütörtök este az előrejelzések szerint. Tovább »

Péntek: Színházi világnap és dzsesszfesztivál

2009. március 26., csütörtök · Hozzászólok

A színházi világnap alkalmából pénteken kulisszatitkokat tár fel a látogatók előtt a színház, sőt az ünnepelt ajándékot is oszt ezen a napon, és persze, az előadások sem maradnak el. Pénteken is folytatódik az IH Rendezvényközpontban a IV. Szegedi Blues & Jazz Fesztivál, a Tavaszi Fesztiválon Eszkimó puszi Kepes Andrással, és Sheket koncert lesz a Reökben. Ismét látható a múzeumban Munkácsy Honfoglalása, érdekes programokkal vár mindenkit a könyvtár, lesz irodalmi beszélgetés a Koronában, és a “Gyulaiak” összejövetele a Nemzetiségek Házában. Sok jó mozi lesz egész nap, és egész éjjel járhatunk buliról bulira… Tovább »

Kedd: Zenés cigánymese, mesés cigányzene a Tavaszi Fesztiválon

2009. március 23., hétfő · Hozzászólok

A színház és bábszínház felnőtt és gyermek rajongói egyaránt lelhetnek maguknak programot kedden, és itt vannak a Tavaszi fesztivál rendezvényei is: az IH-ban cigánymese, a Millenniumi Kávéházban komolyzenei koncert. Folytatódik Nátyi Róbert művészettörténeti előadás-sorozata a Reökben, és ugyanott ismét LightMagyarMix. Frankofonoknak francia hetek franciákkal – és esetleg halászlével, a Nemzetiségek Házában újra Dinnyés József daltulajdonos. A Grand Caféban Balázs Attila estje, a Belvárosi Moziban Világmegváltók-sorozat és Nyugdíjas filmklub, és akad néhány jó buli is… kedden biztosan nem fogunk unatkozni. Tovább »

Csütörtök: B, mint Bèjart a Reökben

2009. március 18., szerda · Hozzászólok

Csütörtökön a balettművészet kedvelőit várják a Reökbe, ahol Maurice Bèjart, a kortárs balett atyjának is mondott zseni munkásságát ismertető sorozat első előadása lesz. A színházban ezen a napon is Shakespeare, és folytatódik a Szegedi Kamarazenekar ifjúsági hangverseny-sorozata. Szakmai kommunikációs fórumot rendeznek a egyetemen, illetve a külügyi hivatásról hallhatnak előadást az érdeklődők a SZTE ÁJTK kari társalgóban. Lesz sakk-klub a kávéházban, tehetségkutató énekstúdió a Bibliotékában és germán mitológia a Nemzetiségek Házában. Csütörtökön, szokás szerint, új filmeket láthatunk a mozikban, és néhány jó buliba is várják a mulatni vágyókat. Tovább »

Péntek: Felújított Mandarin és Kékszakállú

2009. március 5., csütörtök · Hozzászólok

Felújításban újra láthatja a közönség pénteken este a színházban a hagyományosan egy estét betöltő két előadást, melyeket Bartók zenéje fűz össze: „A csodálatos mandarin” táncjátékot  és A kékszakállú herceg vára” című egyfelvonásos operát. A Kisszínházban és a bábszínházban a gyermekeket várják pénteken. Danny Cavanagh koncertje lesz az IH Rendezvényközpontban, és szegedi filmesek díjnyertes filmjeit láthatjuk a Reökben. Több nemzetiségű államok keletkezése és felbomlása Közép-Európában – e témáról szól az a konferencia, melynek a Móra Ferenc Múzeum ad otthont, aki pedig Szibéria igazi arcára kíváncsi, menjen péntek délután a Bibliotékába. Kiállításmegnyitót és gyermekprogramot kínál a Somogyi-könyvtár, a Nemzetiségek Házában Az erdélyi szászok nyomában címmel német kultúrestet tartanak, és pénteken délután lejár a Szegedi Ifjúsági Kvíz második fordulója feladatainak leadási határideje. A Grand Caféban új Brad Anderson-filmet vetítenek, de a többi mozielőadást is érdemes megnézni, és a pénteki bulik sokaságából sem lesz könnyű választani. Tovább »

Szombat-vasárnap: Álomutazó és búcsú Szumátrától

2009. február 27., péntek · Hozzászólok

A szórakozni és művelődni vágyóknak egyaránt kínálkoznak programok a hétvégén. Szombaton és vasárnap folytatódik a Szegedi Téltemetés 2009. rendezvénysorozata, kézműves vásárral és mindenféle farsangi bolondsággal. Színház, opera, mesejáték és bábszínház között választhatunk hétvégén, álomutazásra invitál a Reök szombati könyvbemutatója, és búcsút veszünk Szumátrától a Várban – bezár egy csodás kiállítás. Szombaton a jövő reménybeli múzeumlátogatóival foglalkoznak múzeumpedagógusok, két kiállítás is bezár szombat este a Somogyiban – még megnézhetik! -, egy pedig megnyílik, ahogy az illik, nőnap előtt, vasárnap, híres nőkről ugyanott. Ingyom Bingyom az Alsóvárosi Kultúrházban: Állatok iskolája, és Gézengúz matiné a Nemzetiségek Házában – igazi jó, kreatív gyerekprogramok hétvégére. A mozik kínálata változatlan, és változatos továbbra is, a Grand Caféban szombat este jazz extra és még extrább – hagyományteremtő szándékkal. És persze lesznek mindenféle bulik is… Tovább »

Péntek: Téltemetés Szegeden

2009. február 26., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken megkezdődik a farsangot záró háromnapos rendezvény és kézműves vásár a Klauzál téren, az első nap főszereplője a hétfejű sárkány és társai, tessék kérem rettegni, ilyenkor úgy illik! A színház mindkét épületében játszanak ezen az estén, választhatunk: romantikus dráma vagy vígopera? Az Adria színeit csodálhatják meg a Somogyiban nyíló kiállítás látogatói péntektől, és ugyanott izgalmas fizikaórát tartanak a feltalálók. A fiókkönyvtárak a gyermekeket várják délután, és amiről keveset tudunk: Kárpátalja legendás várairól lesz vetítéssel egybekötött előadás a Déri Miksa Kollégium Dísztermében. A Nemzetiségek Házában Anyanyelvek Napja címmel irodalmi összeállítást hallhatnak nemzetiségi nyelveken, a Millenniumi Kávéházban Klub Péntek középiskolás korú fiataloknak. Igazán jó filmeket vetítenek pénteken a mozikban, a bulizósok a bőség zavarával küszködhetnek ezen az estén… Tovább »

Kedd: Koncertek minden műfajban

2009. február 23., hétfő · Hozzászólok

A zene kedvelőinek szép nap lesz a kedd. A Nagyszínházban Filharmóniai koncertre várják a komolyzene rajongóit, a Reökben lírai dalok és áriák csokrát nyújtják a hallgatónak, a Millenniumi Kávéházban Eda és az All In-koncert, a Nemzetiségek Házában Dinnyés József daltulajdonos gitáros énekes előadássorozatának második részét hallgathatjuk meg. Kedden is táncolják a Csipkerózsikát a Kisszínházban, lesz Gólyakalifa a bábszínházban, és bemutatják a Klub Nextben Apró Ferenc Dankó Emlékkönyvét. Előadásokat hallgathatunk az evolúciós rendszerbiológiáról és a flavonoidok szerepéről az egészség megőrzésében. Délután a Világmegváltók-sorozatban magyar film, és két jó buli este… ez keddi ajánlatunk. Tovább »

Hétfő: Színházbarátok köre a Kisszínházban

2009. február 8., vasárnap · Hozzászólok

A Kultúra Napja alkalmából kitüntetett művészekkel beszélgetnek tanárok és művészek a Kisszínházban hétfőn, és virtuális sétára invitál a Somogyi az egykori Raguzába. Dömötör Mihály fotóművész Íróportrék című kiállításának záróeseménye lesz a jeles alkotó Íróportrék című kötetének bemutatása hétfőn a Fekete házban, a Nemzetiségek Házában tartja összejövetelét a Szegedi Bio Kör, és az Új Akropolisz szegedi központjában 17 részes filozófiai és önismereti tanfolyam indul pszichológiai gyakorlatokkal. Lejár a jelentkezési határidő a Somogyi-könyvtár és a British Council ingyenes bemutatójára, de hétfőn még jelentkezhet, aki részt szeretne venni. Ezen a napon is érdemes moziba menni és buli lesz a JATE Klubban. Tovább »

Csütörtök: Hangversenyek és új filmek a mozikban

2009. február 4., szerda · Hozzászólok

Csütörtökön három hangverseny is várja a komolyzene kedvelőit. A Katolikus Ház Nagytermében Marosvári Dorottya zongoraestjére, a múzeumban a “zsidó örömzenét” játszó Golda Méir zenekar koncertjére várják a közönséget és a Figaro házassága című opera keresztmetszetének előadására invitálnak a Zeneművészeti Kar magánének szakos hallgatói. Századunk társadalmi gondjairól beszélgetnek tudós tanárok a JGYPK Dísztermében, és Móra Ferenc emlékére vetítenek filmet a Bálint Sándor Művelődési Ház Nyugdíjas mozijában. Akit érdekelnek a német konyha titkai, ízelítőt kaphat belőlük a Nemzetiségek házában csütörtök este, vadonatúj filmeket vetítenek a mozikban, és a buli sem marad el. Tovább »

Szerda: Beszélgessünk a rendszerváltásról és a globalizmusról

2009. január 27., kedd · Hozzászólok

Szerdán még szünet van a színházban, a háttérben bizonyára a pénteki bemutatóra készülnek, így most csak a bábszínház kínál előadást kicsi (és nagyobb) nézőinek. A Somogyi-könyvtárban két könyvbemutatóra is várják a közönséget, mindkét téma méltán tarthat számot érdeklődésünkre: rendszerváltás és személyiségkalauz. Nem kevésbé izgalmas a Nemzeti Klub szerdai könyvbemutatója: beszélgessünk a globalizmusról. A Klub Nextben jog, kozmetika és grafológia határterületein bolyonghatunk, de ha nem kívánunk elmélyülni a politikában vagy a tudományban, a Nemzetiségek Házában vár a görög táncház. Csütörtökön műsorváltozás a mozikban, aki még nem látta az aktuális filmeket, itt az alkalom, szerdán még megnézheti, és persze a buli sem marad el… Tovább »

Kedd: Filharmóniai Koncert és Antigoné a Reökben

2009. január 26., hétfő · Hozzászólok

Kedden különleges és érdekes műsorral várják a komolyzene kedvelőit a színházba, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjére. A Reökben újra műsoron a nagy sikerű „Kötelezők szabadon” programsorozat első előadása, az Antigoné – nemcsak diákoknak. A Közéleti Kávéház beszélgetéseiből Csongrád megye repüléstörténetét ismerhetik meg, és megtudhatják, mire képes az emberi memória. A Nemzetiségek Házában vendégeskedik Dinnyés József, lesz Rozsdamaró táncház a Tamási Klubban, ezen a napon is érdemes moziba menni, aki pedig esti bulira vágyik, választhat: funky, hip-hop, vagy tradicionális dzsessz? Tovább »

Péntek: Figaro házassága – operabemutató és 3D vetítés a Belvárosi Moziban

2009. január 15., csütörtök · Hozzászólok

Eseménydús napnak nézünk elébe pénteken. Délelőtt és délután is lesz matiné a színházban, ám a nap fénypontja a kisszínházi operabemutató. Mozart vígoperáját, a Figaro házasságát játsszák pénteken először – és természetesen még sokszor. A bábszínházban is felragyog a Napsugár délután, a jogi karon pedig jótékony hölgyek klubjába várják az érdeklődőket – nemcsak hölgyeket. Két rendezvényt kínál pénteken délután a Nemzetiségek Háza. A nap második nagy eseménye: megnyílik a felújított Zsigmond Vilmos terem a Belvárosi Moziban, pénteken délután este először 3D vetítés, a U2 koncertfilmje. Buliban is bőven akad választék péntek estére – a disco, jazz vagy karaoke-bulik rajongói egyaránt találnak kedvükre valót. Tovább »

Szerda: Petrás Mária koncertje és Szabadegyetem

2008. december 9., kedd · Hozzászólok

Lassan itt a hét közepe, sőt a hónap közepe, annyi a program, hogy ember legyen a talpán, aki tud jól választani. A kínálat igen változatos: színház és bábszínház ma is, sőt különleges Apáca-pác – Márkus László apáca-szerepben! Szerdán dzsesszmuzsika az IH-ban, és várják a bálamesék a kicsiket és nagyokat a Dóm téren. Karácsonyi könyvvásár kezdődik a könyvtárban, lesz beszélgetés a kínai gyógyászatról, és Szabadegyetem. A múzeumban hallgathatjuk a csodálatos hangú csángó énekesnőt, Petrás Máriát, sőt képzőművészeti alkotásaiból is válogathatunk ugyanott – soha jobb karácsonyi ajándékot! A moziban az Esélyek Háza Filmklub megtörtént esetet dolgoz fel, olyat, amely bármelyikünkkel megtörténhet – megtörténhetett volna. És mindenféle bulik lesznek – táncház is! Tovább »

Következő oldal »