Kultúra

Egy ifjú grafikus arcai + FOTÓK

Egy ifjú grafikus arcai + FOTÓK

2011. május 4., szerda
Egy ifjú grafikus arcai + FOTÓK
Klasszikus grafikai eljárásokkal készült képek fogadják a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében a látogatókat. Kovács Gyula András arcokkal közel egy éve foglalkozik, május 2-án, az Egyetemi Tavasz keretében megnyílt tárlatán linómetszetek, rézkarcok, akvatinták, hidegtűk, vegyes eljárások és egy litográfia; köztük több díjnyertes alkotása is látható. A fiatal alkotó neve sokaknak ismerős lehet, hiszen nemrég a Reök "Közös értékeink" plakátpályázatának közönségdíjasaként irányult rá a figyelem.

NÉVJEGY

Kovács Gyula András (1985) 2005-ben környezetvédelmi és vízügyi technikus végzettséget szerzett. Két évig Egerben tanult képgrafikát, majd Szegeden folytatta tanulmányait Eszik Alajos kezei alatt. Jelenleg végzős hallgató az SZTE JGYPK képi ábrázolás grafika szakirányán.

Fontosabb eredményei:

TDK 2007 Sokszorosító grafika II. díj TDK 2008 Fotó III. díj OMDK 2009 részvétel Képgrafika és Fotó szekcióban három alkotással TDK 2009 négy kategóriában, nyolc darab elfogadott és kiállított alkotás IMDK 2010 Grafika I. hely IMDK 2010 Grafika Dicséret OMDK 2011 részvétel Képgrafika szekcióban két alkotással Egyetemi fotópályázat (Szegedi Tudományegyetem) 2010 Különdíj Kar Kiváló művész hallgatója II. díj 2010 (SZTE JGYPK) Városi Ösztöndíj 2010-2011 Reök Plakátpályázat – Közös értékeink Közönségdíj 2011 Formabontó pályázat 2008 Grafikai közönségdíj XIV. Pszinapszis pályázat 2010 a XIV. Budapesti Pszichológiai Napokra kiállítási lehetőség 2011-ben a Sófi József Ösztöndíj pályázat, kiemelt kuratóriumi dicséret
Manapság alig-alig foglalkoznak azokkal a technikákkal, amiket a tárlat képei felvonultatnak. "Nem túl népszerű technikákról van szó, melyek úgymond kimentek már a divatból, jóllehet sok helyen oktatják őket. Kicsit hercehurcásak, egyszerűbb egy képet megfesteni, de ezek számomra izgalmasabbak" - mondta el portálunknak Kovács Gyula, aki néhány éve saját nyomdagépet is vásárolt és hamarosan a szitanyomója is elindul. Időigényesek és bizonyos szempontból körülményesek ezek a technikák, mert maratni és nyomtatni kell a képet, kell hozzájuk egy műhely. Ez is szerepet játszik abban, hogy az iskola után sokan abbahagyják, hiszen sok művésznek se pénze, se lehetősége nincs például nyomdagépet venni. A technikák határaival kapcsolatban az ifjú alkotótól megtudtuk, a linómetszet kicsit a fametszetre emlékeztet, alumínium- vagy rézlemezbe készített maratással tágabbak a lehetőségek, a litográfia pedig ezek közül a legjobb, legkorlátlanabb kifejezési módot adja - ugyanakkor a legbonyolultabb, de a legizgalmasabb technika is -, hiszen például festményt is lehet vele reprodukálni, régen erre is használták.

Caesar is, meg Nero se

"Nem konkrétan az emberi arcok érdekelnek, ezek inkább víziók, valójában véletlen jönnek. A grafika szakirány szigorlatához készült mestersorozatom néhány darabja is helyet kapott a falakon. Kijött egy firka, megcsináltam metszetnek, és azt mondta a tanár úr, hogy tökéletes lesz a vizsgára, attól kezdve elég sok arcot készítek" - mesélt Gyula a témaválasztás előzményeiről. Utólag egy-egy ismerőse vonásait véli felfedezni némelyik alkotásán, mint elmondta, volt már, aki belelátta Caesart vagy Nerót az arcokba. Ő maga előző témáinak nyomait is észreveszi képein, de mint fogalmazott: ezek a képek alapvetően nincsenek "túlagyalva". "Sima" portrékat viszont - az iskolai kötelezőn kívül - ritkán rajzol. 2011-ben a Sófi József Ösztöndíj pályázaton Kovács Gyula kiemelt kuratóriumi dicséretben részesült, pályázóként a szegedi egyetem tehetségeit támogató SZTE Tehetségpont tagjává vált, így kapott lehetőséget a TIK-beli kiállításra. "Mikor Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója említette, hogy van egy kiállítási lehetőség, és engem szeretne megkérni, már láttam, hogy ez lesz az a téma, amelyből összejön egy tárlatra való anyag. Persze van egy-két kép, amelyek jóval régebbiek, 2005-2007 környékén készültek, de az anyag nagy része szűk egy éven belül született" - sorolta Kovács Gyula.

Számítógépes grafika, fotó, plasztika

Bár a klasszikus technikákat jobban szereti, a számítógépes grafika világában is otthon van a fiatal alkotó, mint mondja, ez biztosabb megélhetést jelent manapság. A fotózás sem áll távol az ifjú grafikusnövendéktől, eddig főként filmes gépet használt, és ízlelgeti a digitális technikát. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős képi ábrázolás szakos hallgatója most a mesterképzésre gondol, közben gyakornokoskodik a Factorynál. Diplomamunkájára készül, ami plasztika lesz, hiszen ez a terület szintén mindig érdekelte, csak kevesebb ideje volt vele foglalkozni. Mint Gyula elmondta, minimalartos alkotás készül, az foglalkoztatja, hogyan lehet minimálisra csökkenteni az alkotás befolyását a befogadóra, a szemlélőre - ez a kérdés elméleti szinten is foglalkoztatja. Nincs konkrét ars poeticája, mint mondta, mindig mást és mást szeretne kifejezni a művészettel. Gyula azt is elmondta, mint oly sokan, ő is szeretné, hogy a fő profilja ne az alkalmazott művészet legyen, de ez a mai világban nehéz, hiszen a klasszikus grafikából megélni szinte teljességgel lehetetlen. A kiállítás megtekinthető május 9-ig, hétköznap 8-20, szombaton 9-16 óráig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.