Közélet

Kánikula: az állatokra is figyeljen!

Kánikula: az állatokra is figyeljen!

2023. július 10., hétfő
Kánikula: az állatokra is figyeljen!

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, arra hívja fel a figyelmet, hogy "

hőségriadó van érvényben, amely komoly veszélyt jelenthet az állatok egészségére és jóllétére".

Az extrém magas hőmérséklettel járó időjárási körülmények idején arra kéri az állattartókat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak háziállataik és a környezetükben élő állatok védelmére.

Az Igazságügyi Minisztérium által hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a kormánybiztos hangsúlyozza, hogy

az állattartóknak kiemelt felelősségük van a hőségriadó idején.

A magas hőmérséklet kockázatot jelenthet a háziállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt.

Az állattartók szerepe rendkívül fontos a megelőző intézkedések meghozatalában.

A kormánybiztos jelzi, az állattartó kötelessége, hogy az állatok számára elegendő mennyiségű friss ivóvizet biztosítson. Elengedhetetlen az árnyékos és megfelelő légmozgású hely kialakítása az állatok számára, ahol megvédhetik magukat a tűző naptól. Ez megvalósítható akár fák árnyékában vagy árnyékoló eszközök használatával is. Érdemes kerülni a magas hőmérséklet ideje alatt a sétát, hiszen ez a hőgután túl akár égési sérüléseket is okozhat az állatnak. "Megoldást jelenthet a kora reggeli és késő esti mozgatás" - olvasható a közleményben.

Fontos kiemelni, hogy az állatokat tilos zárt autóban hagyni időtartamtól függetlenül. A gépjárművek belső hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedhet, ami súlyosan veszélyeztetheti az állatok életét. Érdemes odafigyelni arra is, hogy az állat esetlegesen szed-e olyan gyógyszert, mely fényérzékenységet okoz - hívja fel a figyelmet Ovádi Péter.

Kiitér arra: az állatok viselkedését figyelemmel kell kísérni az extrém időjárás ideje alatt is, és ha bármilyen abnormális vagy aggasztó jelet észlelnek, sürgősen forduljanak állatorvoshoz.

"Az állatok jólléte közös felelősségünk"

ezért a kormánybiztos arra biztat minden állattartót, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést az állatok biztonságának és egészségének védelme érdekében a hőségriadó idején is.

Közös ügyünk az állatvédelem!"

- áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.