Közélet

Túl a félidőn a Cicamentők ivartalanítási programja Szegeden

Túl a félidőn a Cicamentők ivartalanítási programja Szegeden

2017. június 6., kedd
Túl a félidőn a Cicamentők ivartalanítási programja Szegeden
cicamentok_ivartalanitas1

Jól halad a Szegedi Cicamentők újabb ivartalanítási programja, amelyet egy nemzetközi támogatásból finanszíroz az egyesület. A svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) ezúttal is több mint 1 millió forintos támogatást biztosított, amivel folytatódhatott a tavaly megkezdett munka. A múlt évben – szintén a svájci pályázatnak köszönhetően – 93 macska és 10 kutya ivartalanítását végezték el.

A nyertes pályázat most 100 macska ivartalanítását teszi lehetővé, így jelentősen hozzájárulhat a kóborállat állomány csökkenéséhez Szegeden. Az ivartalanítási projekt ugyanis – durva szakértői becslés alapján, 6 év távlatában –, 7 millió egyed megszületését akadályozza meg! Főleg kóbor, gazdátlan, illetve mentett állatok kerülhetnek a programba, de lehetőséget biztosítanak szociálisan rászoruló gazdák állatainak ivartalanítására is. A támogatás több mint 60%-át már felhasználták, vagyis több mint 60 cicát ivartalanítottak. Fontos tudni, hogy Szegeden és környékén is változatlanul komoly probléma a kóbor állatok magas száma, nemcsak természetvédelmi, környezetvédelmi, állatvédelmi, hanem társadalmi, szociális és egészségügyi szempontból is. Egyetlen humánus megoldása a problémának az ivartalanítás, amely gátat szab nagymérvű elszaporodásuknak. Mellette számos fertőző betegség terjedésének is gátat vet. Ezek az állatok mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára.

cicamentok_ivaetalanitas2

A Szegedi Cicamentők SUST ivartalanítási programjában a következő állatorvosok vesznek részt:

Deim Zoltán

és

Turcsányi Katalin

; Kisállat-Ambulancia:

Rengei Antal, Szalay János, Perényi László

; Tímár Állatorvosi Rendelő:

Tímár Béla és Tímár Endre

. Valamennyien részt vettek a tavalyi programban, és kiváló munkát végeztek!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.