Közélet

Szerelik az automatákat – készül az átállásra az SZKT + FOTÓK

Szerelik az automatákat – készül az átállásra az SZKT + FOTÓK

2017. május 25., csütörtök
Szerelik az automatákat – készül az átállásra az SZKT + FOTÓK
parkoloorak_telepitese008kf

Átlagosan 15-20 perc alatt telepítenek egy parkolóautomatát a gyorsteszttel együtt, s várhatóan június 6-án életbe is lép az új rendszer. A papír parkolószelvényeket onnantól nem lehet majd használni, de az év végéig visszaváltják azokat.

Ahogy

március végén a pénzügyi bizottság ülésén kiderült

, nem az eredetileg tervezett időpontban, hanem pünkösd után, június 6-án léphet életbe az új parkolási rendszer Szegeden. Az automaták megérkeztek, hétfő óta szerelik azokat helyükre, ami átlagosan 15-20 percet vesz igénybe – tájékoztatott

Majó-Petri Zoltán

, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője. A több száz kilogrammot nyomó berendezések gyorstesztjét is elvégzik a cég kollégái, s naponta 10-15 berendezés kerül a helyére. „Az automaták egy informatikai rendszerbe vannak bekötve, a szervernek a telepítését és az ellenőrző programok futtatását a jövő héten tervezzük, vagyis a mérnökök az új rendszer indulásáig legalább két alkalommal végigjárják mind a 136 készüléket” – jegyezte meg. A kihelyezett berendezéseket egyelőre le is takarják, jövő hét pénteken 18 óra után fogják kezdeni az átállást. Start-stop rendszer fog életbe lépni június 6-án, aminek a lényege, hogy akár mobiltelefonos, akár pénzérmés vagy bankkártyás fizetés esetében az ügyfél pontosan annyit fizet, mint amennyit parkol. Mobilos parkolás esetén egy SMS-sel indítható el a parkolás, aminek a végén a „STOP” üzenetet kell elküldeni a magadott számra, akkor áll csak le a parkolás. „Más településeken is működik start-stop rendszer, és az a tapasztalat, hogy az autósok egy része elfelejti elküldeni a leállító üzenetet, ezért mindenképp figyelmesebbnek kell lenniük a jövőben a gépjárművel közlekedőknek. A rendszer maximum négy órát számláz ki, utána automatikusan leáll a parkolás, vagyis újra kell indítani, ha tovább szeretne várakozni valaki. Amennyiben például délután négykor indítja el valaki a parkolást, akkor az automatikusa le fog állni hat órakor, vagyis akkor, ameddig fizetni kell a városban érte” – részletezte Majó-Petri Zoltán. A mobilos parkolásnál a jövőben is lesz kényelmi díj, tehát aki spórolni szeretne, azoknak érdemes érmével vagy bankkártyával fizetni a parkolásért. Érdemes azt is tudni, hogy az automaták nem adnak vissza, de elfogadják az ötforintost, valamint az egy és kéteurós érméket is. Egy éve írtuk meg, hogy

változtatott a korábbi gyakorlaton az SZKT

, elnézőbb lett a figyelmetlen autósokkal a Szepark, vagyis megúszhatja a pótdíjat az, aki egyetlen betűt vagy számjegyet elír mobilparkoláskor. Kérdésünkre Majó-Petri Zoltán elmondta, ez természetesen az új automaták üzembeállása után is így lesz, de az ellenőröknek továbbra sincs mérlegelési joga, vagyis a pótdíjat kiszabják, de annak felülvizsgálatát kérvényezhetik a sofőrök. „Több gyártói tesztet láttam, 6-8 olyan képernyő van, amit végig kell futnia annak, aki parkolni szeretne. Először elkéri a rendszámot, utána ki kell választani, hogy miként szeretnénk fizetni. Ha ez utóbbit választjuk, onnantól kezdve csak az érméket kell a készülékbe dobálni, vagyis meglátásom szerint egyszerű kezelni a berendezést. Természetesen számítok arra, hogy egyes automatáknak a helyével lesznek bejelentéseink, vagy éppen azt jelzik majd felénk, hogy egyes berendezések nem megfelelően működnek. Az szállító tapasztalatai szerint az első néhány hétben napi szinten 10-20 ilyen ügyet kell majd kivizsgálnunk, de ha azt nézzük, hogy Szeged belvárosában egy nap alatt 10 ezer ilyen tranzakció történik, akkor ez elenyésző arány” – mondta el portálunknak az SZKT ügyvezetője. Azt is megtudtuk Majó-Petri Zoltántól, hogy az átállás után nem lehet már használni a papír parkolószelvényeket, ám azokat ez év végéig visszaváltja az SZKT ügyfélszolgálati irodájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.