Közélet

Ők lehetnek a szakmák sztárjai

Ők lehetnek a szakmák sztárjai

2017. február 15., szerda
Ők lehetnek a szakmák sztárjai
csongrad_megyei_kereskedelmi_es_iparkamara

Összesen 35 Csongrád megyei tanuló jutott tovább a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett megyei elődöntőiből. Ők 18 szakmában versenyezhetnek tovább a válogatókon, ahol majd eldől, hogy kik lehetnek ott az áprilisi, fővárosi döntőn, amelyet hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon rendeznek meg.

A folytatásban asztalos, automatikai technikus, CAD-CAM informatikus, cukrász, épületgépész technikus, erősáramú elektrotechnikus, gazdasági informatikus, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető, informatikai rendszergazda, kozmetikus, kőműves és hidegburkoló, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, logisztikai ügyintéző, mechatronikai technikus, pincér és szakács képviselhetik Csongrád megyét a válogatókon. Ők csongrádi, hódmezővásárhelyi, makói, szegedi és szentesi oktatási intézményekben tanulnak. A megyei elődöntők idén januárban három héten keresztül zajlottak Szegeden. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében összesen 33 szakmában mérették meg tudásukat a középiskolások. A diákok az itt nyújtott teljesítményük alapján jutottak a február 25. és március 14. között megrendezésre kerülő válogató versenyekre, amelyeket Budapesten tartanak majd. A 2017. április 24. és 26. közötti Szakma Sztár Fesztivál elemeként zajló döntőkre a válogatók után juthatnak be a versenyzők. A versenyekkel a főszervező Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a magyar szakképzés színvonalának továbbemelését, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatását, és a szakképzésben részt vevő tehetséges tanulóknak egy megmérettetés szervezését tűzte ki célul Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél. A diákok tudását életszerű, gyakorlatorientált feladatsorokkal mérik. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megkönnyítse a pályaválasztást a felvételi előtt álló általános iskolás diákoknak. Ezért a szervezet csak tavaly Csongrád megyéből mintegy 400 tanulónak tette lehetővé, hogy megtekintse a döntőt a Szakma Sztár Fesztiválon, nagy részük 7. osztályos diák volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.