Közélet

Vona: alaptörvényben kell rögzíteni a korrupcióellenes harcot

Vona: alaptörvényben kell rögzíteni a korrupcióellenes harcot

2017. január 18., szerda
Vona: alaptörvényben kell rögzíteni a korrupcióellenes harcot
Vona Gábor

A Jobbik az alaptörvény alapelvei között szerepeltetné a korrupció elleni harc fontosságát - közölte Vona Gábor pártelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, jelezve, februárban benyújtják vonatkozó javaslatukat az Országgyűlésnek.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint a kormányzás egyik alappilléreként tekintenek a kérdésre, és kíváncsian várják a többi párt hozzáállását. Az alaptörvény-módosítás része egy több pontból álló antikorrupciós törvénycsomagnak, amire a pártelnök lex Lúdas Matyiként hivatkozott.

Vona Gábor

a legfontosabb törekvések között említette a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát, a gazdasági bűncselekményeket elrejtő titkosítások feloldását és az antikorrupciós ügyészség felállítását. Emellett átvilágítanák a közbeszerzésen nagyobb összegeket elnyerő cégek vezetőinek vagyoni helyzetét. A Jobbik kitart azon elképzelése mellett is, hogy a közéleti szereplőkre dupla büntetést szabjon ki az igazságszolgáltatás, amennyiben bűncselekményt követnek el. Vona Gábor értékelése szerint a korrupció nemcsak amiatt a legnagyobb probléma Magyarországon, mert forrásokat von el a költségvetéstől, hanem tovagyűrűző hatása van, például hat az elvándorlásra. Ezt úgy magyarázta: ha kormányközeli vállalkozók szerzik meg a gazdasági forrásokat, az kontraszelektál, és versenyképtelenné teszi a többi céget, ez pedig hat a bérekre is. A Jobbik elnöke úgy véli, egyfajta "döbrögi mentalitás" uralta el az országot, a kormány nem szolgálatként tekint a politikára, hanem uralkodásként. Hozzátette: pártja kormányra kerülése idő kérdése, és téved, aki azt hiszi, hogy Orbán Viktor kormányzása örökké tart. Vona Gábor megjegyezte: azt a sajtót is eléri a törvény ereje, amely a kormányt kiszolgálja, vagyis azoknak is felelniük kell, akik az ország szétlopásának média- és politikai hátterét biztosították. Kérdésre kifejtette, arra gondol, ha egy újságíró korrupciós ügyekről tud, de nem tesz feljelentést, hanem asszisztál és elrejti azt. Vona Gábort kérdezték a Jobbik irányvonalával szemben kritikát megfogalmazó párttagok ügyéről. Azt felelte, 2018-ig kapott mandátumot, addig elvégzi a vállalt feladatot. Szerinte vannak, akik szeretnék, ha egyre nagyobb lenne az elégedetlenség, de a Jobbik stabil párt, amely megy a maga útján. Egykori, kizárt jobbikosok minden évben előkerülnek, és megpróbálnak ártani, "ez az életünk része" - fogalmazott. Faggatták arról is, hogy sajtóhírek szerint a Magyar Gárda visszakérte tőle azt a mellényt, amelyet 2010-ben parlamenti eskütételén viselt, mert "méltatlanná" vált rá. A Jobbik elnöke ezt cáfolta, azt mondta, nem történt ilyen. Hozzátette: megvan a gárdamellénye és ha kérnék, nem adná vissza. Megkérdezték arról is, hogy három hónappal, április 20-ig meghosszabbították Kovács Béla jobbikos EP-képviselő kémkedési ügyében a nyomozás határidejét. Azt felelte: még egyszer-kétszer meg fogják, mert szerinte a 2018-as választásokra készítik elő a pert, és abból belpolitikai tőkét akarnak kovácsolni. Az MSZP Botka Lászlót érintő választási terveire pedig úgy reagált: a pártnak sem programja, sem víziója nincs, nem foglalkoznak fele. Megjegyezte ugyanakkor, hogy "alpári kampányra" számít, de igyekszik pozitív üzeneteket eljuttatni az emberekhez, és áll elébe a vitáknak. Kérdezték arról is, hogy a hírek szerint elégedetlenséget váltott ki több párttagban azon nyilatkozata, miszerint nem tiltaná a mecsetek építését. "Van olyan politikus, aki tiltaná ma Magyarországon a mecsetek építését, Orbán Viktor tiltaná?" - kérdezett vissza Vona Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.