Közélet

Dömötör: a kormány "foggal-körömmel" ragaszkodik az adócsökkentésekhez

Dömötör: a kormány "foggal-körömmel" ragaszkodik az adócsökkentésekhez

2017. január 17., kedd
Dömötör: a kormány "foggal-körömmel" ragaszkodik az adócsökkentésekhez
EP-választás - Fidesz - Dömötör Csaba sajtótájékoztatój

A kormány "foggal-körömmel" ragaszkodik az adócsökkentésekhez - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A közszféra béremelései után az adócsökkentések megteremtik a magasabb fizetések feltételeit a versenyszférában is; a nagy bérmegállapodás már érezteti hatását - mondta

Dömötör Csaba

. Kifejtette: stabilan növekszik a magyar GDP, a munkanélküliség a 2010. évi mintegy 12 százalékról 4,5 százalékra csökkent, ezen időszak alatt több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, és az új munkahelyek többsége a piaci szférában jött létre. Hozzátette: ezek a gazdasági eredmények tették lehetővé, hogy adócsökkentésekről és béremelésekről szóló átfogó megállapodás jöjjön létre 2016 végén a munkaadók, munkavállalók és a kormány között.

Cseresnyés Péter

, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára elmondta, hogy 2013 óta a reálbérek jóval 20 százalék fölött emelkedtek, 2016 első tíz hónapjában a béremelkedés dinamikája gyorsult, a reálbérek ebben az időszakban 7,4 százalékkal lettek magasabbak. Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy mérséklődtek a munkáltatói adók, valamint egységesen 9 százalék lett a társasági nyereségadó, az egykulcsos személyi jövedelemadó, a családi adókedvezmények révén több pénz marad a bérből és fizetésből élőknél. Úgy fogalmazott, az ellenzékre nem számíthatnak az adócsökkentési küzdelemben, és felidézte, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták az adócsökkentést a parlamenti szavazáson. A kormány az ellenzéki politikával szemben nemcsak azt szeretné elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, megérje dolgozni - mondta Dömötör Csaba. Az NGM államtitkár rámutatott: a tavalyi bérmegállapodás nemcsak a bérek emeléséről szól, hanem jelentős adócsökkentést is tartalmaz hat évre, 2017-ben 5 százalékponttal mérséklődnek a munkabérre rakódó adók, a következő években a bérek alakulásától függően további 2-2 százalékponttal csökkennek a bérterhek. Cseresnyés Péter elmondta: a megállapodásban szereplő minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum emelése 2017 január 1-jén 1,2 millió munkavállalót érint, az intézkedés 220 milliárddal növeli a családoknál maradó pénzt. Szavai szerint a tavaly létrejött bérmegállapodástól azt is várják, hogy húzóhatással legyen a magasabb bérkategóriákra is, a versenyszférában 2017-ben 8-9 százalékkal növekszik a bruttó bér, az előrejelzett 1,6 százalékos infláció alapján, a reálbér az idén 7 százalékkal emelkedik. Ehhez járul hozzá az egyéb területen végrehajtott adócsökkentés, például az áfamérséklés. Az NGM államtitkára elmondta, hogy a piaci szférában már nagyobb béremelést jeleztek a kereskedelmi vállalatok, autóipari cégek és az élelmiszeripari cégek. Dömötör Csaba kérdésre közölte, vizsgálják annak a jogi lehetőségét, hogyan lehet a 4-es metróval kapcsolatos vizsgálatot nyilvánosságra hoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.