Közélet

A mozi csak ajánl, a határokról a szülő dönt

A mozi csak ajánl, a határokról a szülő dönt

2016. augusztus 27., szombat
A mozi csak ajánl, a határokról a szülő dönt
film_mozi

Az erőszakos tartalom egyértelműen traumatizálja a gyerekeket, a gyermekpszichológus szerint ezért nem szabad olyan mozifilmre beülni velük, mely az ő korosztályuknak nem javasolt. A hatóság és a mozi csak ajánlhat, nem szólhat bele a szülői döntésbe. Akkor mégis mi értelme van a korhatár-besorolásnak?

Felháborodást keltett a Hírek, hírek, hírek szegedi közösségi csoportban annak az olvasónak az üzenete, aki az egyik helyi moziban szerzett tapasztalatairól írt. A 16 éven aluliaknak nem ajánlott legújabb Bourne-filmre ült be, a nézőtéren azonban volt egy család is 7-8 éves kislányukkal. Feltette a kérdést: hogy történhet meg, hogy a mozi jegyszedője beengedte a gyereket a vetítésre. "Ebben a filmben is számolatlanul gyilkolják egymást az ilyen-olyan ügynökök, fröccsen a vér, van olyan jelenet is, amelyben hosszasan mutatják a vérben fuldoklót" - írta. Az eset kapcsán felkerestük a mozifilmek korhatár-besorolásáért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, a Kommunikációs Igazgatóság levélben válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk: a mozikban bemutatott mozifilmek korhatár-besorolása eltér a televízióban látható műsorokétól, előbbit pedig a NMHH-n belül működő korhatárbizottság sorolja be. Míg a tévében olvasható és hallható "12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott" felhívás egy ajánlás, addig "a mozikban bemutatott filmekre a filmtörvény kötelező rendelkezései vonatkoznak, ezek betartását kézikönyv segíti az filmforgalmazóknak. A törvény azonban azt nem írja elő, hogy ennek betartása a szülők számára kötelező lenne" - írták. A korhatár-besorolás célja a mozikban tehát az, hogy figyelmeztesse a szülőket, a döntés joga azonban csak a családon áll. "A korhatár-besorolás azt biztosítja, hogy a szülőnek legyen lehetősége arra, hogy annak figyelembevételével még véletlenül se ültethesse le gyermekét olyan műsorszám elé, amelynek nem a gyermek életkorának megfelelő tartalma van."

belvarosimozi03_ia

Ahogyan a 16 éven aluliaknak nem ajánlott Bourne-filmet megnézhette a tíz év alatt kislány, úgy más korhatáros filmre is bevittek már gyerekeket, hiszen a hatósághoz hasonlóan a moziknak sincs joguk beszólni a szülők döntésébe. A Cinema City sok más nagyvároshoz hasonlóan Szegeden is működtet mozit, a cég házirendjének 4. pontjában az olvasható, hogy nem kötelezhetik "a programban feltüntetett korhatárjelölések szem előtt tartását, különösen kiskorú nézőink esetében". A Belvárosi Moziban is tiszteletben tartják a szülői döntést, csak ritkán fordul elő, hogy a pénztárnál egy utolsó ráerősítést tesznek a jegyet váltó felé, hogy az adott film ennek vagy annak a korosztálynak nem ajánlott.

Szabó Éva

, a mozi vezetője szerint a szülők többsége tisztában van vele, milyen tartalom való a gyermekének. Ő a legnagyobb problémát abban látja, hogy a kicsik a tévében alapvetően bármihez hozzáférhetnek, ráadásul a 12-es karika alatt futó amerikai gyerekfilmekben is egyre több felnőtt tartalom bukkan fel, mely korhatár-besorolással szemben lazábban lépnek fel a szülők.

Benák-Tömöri Judit

gyermekpszichológus szerint a horrorfilmek és egyéb erőszakos tartalmak egyértelműen traumatizálni fogják a gyerekeket. Ez megnyilvánulhat abban, hogy a gyerek fél a saját ágyában aludni, ezért inkább a szülők közé kucorodik, esetleg bepisil, rágja a körmét, vagy éjszakára kuckót épít magának párnákból és takaróból, ahová el tud bújni. A gyermekpszichológus egyébként gyakran találkozik ilyen esetekkel, holott a szülők odafigyelésével elkerülhető lenne az ilyesfajta stresszhatás. Ezért azt javasolja, akár tévéműsorról, akár mozifilmről legyen szó, a szülők először győződjenek meg róla, melyik korosztálynak ajánlják a filmet. A hétköznapokban jelöljenek ki olyan csatornákat és idősávokat, melyeket akár felügyelet nélkül is nézhetnek a kicsik. Benák-Tömöri Judit nem győzte hangsúlyozni: a szülők felelőssége, hogy gyermekeik milyen tartalmakkal találkoznak a képernyőn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.