Közélet

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka hibás

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka hibás

2016. június 14., kedd
A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka hibás

A bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka minősült eddig hibásnak az ellenőrzés során - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI június 6-án kezdte ellenőrizni a

Kész Zoltán

független képviselő által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött és benyújtott aláírásokat. Ennek során az íveken lévő személyes adatokat összevetik a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplőkkel. A program kimutatja, ha valaki többször is aláírta az ívet, ezek az aláírások csak egynek számítanak.

Pálffy Ilona

elmondta: Kész Zoltán arról tájékoztatta az irodát, hogy 21 500 ívet adott le, de a tételes ellenőrzés során kiderült, csak 19 785-öt. Az NVI munkatársai keddig 6481 ívet dolgoztak fel, ezek közül 152 hibás volt, például 18 ív nem a bérplafonnal kapcsolatos aláírásgyűjtésről szólt, hanem a vasárnapi boltzárról vagy a földkérdésről, illetve volt több olyan is, amelyen nem volt rajta az NVI elnökének hitelesítő záradéka. További 33 olyan ívet találtak, amelyen az aláírásokat gyűjtő választópolgár adatai nem voltak pontosan feltüntetve. A formai követelményeknek nem megfelelő íveket pedig nem lehet elfogadni. Pálffy Ilona jelezte: az érvénytelennek talált íveket az ellenőrzés végén ismét átnézik. Az aláírások ellenőrzése során keddig 44 962 hiteles aláírást találtak, az érvénytelen aláírások száma 7378, vagyis a benyújtott aláírások 14 százaléka érvénytelen. Az érvénytelenség 994 esetben abból adódott, hogy a választópolgár többször is aláírta az ívet, 6384 esetben pedig abból, hogy vagy hiányosan töltötte ki az adatait, vagy pedig a beírt adatok alapján nem volt egyértelműen beazonosítható - ismertette az NVI-elnök. Pálffy Ilona közölte: az, hogy az aláírások 14 százaléka hibás, kifejezetten jó aránynak számít, máskor ennél több szokott lenni a hibás aláírás. Megjegyezte: mivel a kezdeményező maga is jelezte, hogy nem gyűjtött össze kétszázezer aláírást - amely esetben az Országgyűlésnek kötelező lenne elrendelnie a népszavazást - az ellenőrzést addig folytatják, amíg megállapítható, hogy a kezdeményező biztosan összegyűjtött százezer érvényes ajánlást. Ha ugyanis az érvényes aláírások száma meghaladja a százezret, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást. Az NVI elnöke szerint az ellenőrzést a jövő hét végére be tudják fejezni. Azzal kapcsolatban, hogy

Tóbiás József

, az MSZP elnöke hétfőn azt mondta, összegyűjtötték a 200 ezer aláírást az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez, de folytatják a gyűjtést június 28-ig, a határidő lejártáig, mert "semmi jó nem várható a Nemzeti Választási Iroda részéről" az aláírások ellenőrzésekor, Pálffy Ilona kijelentette: a népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltán szocialista képviselő is jelezte korábban, hogy az esetleges hibás aláírások miatt szeretne legalább 250 ezer aláírást összegyűjteni. Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra: a szervező öt személyt delegálhat megfigyelőként az ellenőrzésre, és ez a jog valamennyi, parlamenti frakcióval rendelkező pártot is megilleti. A megfigyelők nyomon követhetik, hogy az aláírások ellenőrzése a jogszabályban foglaltaknak megfelelően történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.