A Kúria hitelesített egy az NVB által korábban megtagadott népszavazási kérdést

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy májusi határozatát megváltoztatva keddi ülésén hitelesített egy népszavazási kérdést, amely azt célozza, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet az államfőnél. A Kúria szerint ugyanis – szemben az NVB határozatával – a kérdés egyértelmű. Tovább »

Az NVB megtagadta a vagyonosodási vizsgálatokra irányuló népszavazási kérdések hitelesítését

2017. április 11., kedd · Hozzászólok

Megtagadta a politikusok vagyonosodási vizsgálatát célzó népszavazási kérdések hitelesítését keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A hat kérdést Fábián Zsolt magánszemély nyújtotta be, de a kérdések benyújtását Gémesi György, az Új Kezdet párt elnöke jelentette be. Tovább »

Kúria: nem lehet népszavazást tartani az olimpiarendezésről szóló törvényről

2016. december 14., szerda · Egy hozzászólás

Rio 2016 - Rodrigo de Freitas Lagúna

A Kúria szerint sem lehet népszavazást rendezni a budapesti olimpiai játékok rendezéséről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről. A kérdés ugyanis azt a látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása az olimpiai pályázat visszavonását is jelentené – áll a Kúria szerdai – a Nemzet Választási Bizottságnak (NVB) a népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó határozatát helybenhagyó – végzéséből. Tovább »

Kvótareferendum: egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be

2016. szeptember 22., csütörtök · Hozzászólok

Csütörtök délután 16 órakor lejárt a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje az október 2-ai országos népszavazásra, de a határidő lejártáig egyetlen megfigyelőt sem jelentettek be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.
Tovább »

Kvótareferendum: három kereskedelmi médiaszolgáltató is közzétenne politikai reklámokat a kampányban

2016. augusztus 14., vasárnap · Hozzászólok

Három kereskedelmi médiaszolgáltató is jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult népszavazási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának adataiból.
Tovább »

Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

2016. július 18., hétfő · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén döntött a népszavazást kezdeményező kormány és a parlamenti frakciók politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.
Tovább »

Kvótareferendum: augusztus közepéig jelentkezhetnek a rádiók és tévék az NVB-nél

2016. július 6., szerda · Hozzászólok

Augusztus 13-án 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kampányában politikai reklámot kívánnak közzétenni – közölte az NVB és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel.
Tovább »

A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka hibás

2016. június 14., kedd · 2 hozzászólás

A bérplafonról szóló népszavazáshoz összegyűjtött aláírások 14 százaléka minősült eddig hibásnak az ellenőrzés során – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább »

Nem gyűlt össze a 200 ezer aláírás Kész Zoltán lopásgátló népszavazáshoz

2016. június 3., péntek · 9 hozzászólás

kesz_zoltan03_gs

Leadta az állami cégek bérplafonja ügyében kezdeményezett népszavazásához összegyűjtött aláírásokat péntek délelőtt Kész Zoltán független országgyűlési képviselő – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére.
Tovább »

Kvótareferendum – Kúria: lehet népszavazást tartani

2016. május 3., kedd · Hozzászólok

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat.
Tovább »

NVB: lehet gyűjteni az aláírásokat a tanórán kívüli foglalkozás ügyében

2016. április 25., hétfő · Hozzászólok

Egyhangú döntéssel hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn azt a népszavazási kérdést, amelynek értelmében a tanulónak csak törvényes képviselője kérésére kellene részt vennie a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon.
Tovább »

Patyi: az NVB nem rendőrség, nem bíróság

2016. március 3., csütörtök · Egy hozzászólás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság – jelentette ki a testület elnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Patyi András kiemelte: a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják, ezzel együtt úgy véli a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt kedden történt “rendkívül szokatlan helyzetre” nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület.
Tovább »

Kvótareferendum: jogorvoslati kérelem érkezett a hitelesített népszavazási kérdéssel kapcsolatban

2016. március 1., kedd · Hozzászólok

Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás ügyében, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői hitelesítő határozatával szemben – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldaláról.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB, az MSZP-ét elutasította

2016. február 29., hétfő · 3 hozzászólás

Patyi András; Pálffy Ilona Éva; Lukács Zoltán

Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor – a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva – elutasította a testület.
Tovább »

Újabb népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le

2015. november 5., csütörtök · Hozzászólok

Újabb “rendszerbontó” népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése ér véget csütörtökön, ez az ingyenes gyermekétkeztetés ügyében indult. Ezzel az összes, korábban már hitelesített kérdés ügyében lezárul a népszavazási aláírásgyűjtés.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: két népszavazási kérdést már be is nyújtottak az NVB-hez

2015. október 20., kedd · Hozzászólok

A Kúria keddi döntését követően már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek. Egyikük a szocialisták frakcióvezetője, akit másodikként regisztráltak.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: nem az MSZP népszavazási kezdeményezését terjeszti az NVI elnöke az NVB elé

2015. július 5., vasárnap · Hozzászólok

Nem az MSZP vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé, mert az ellenzéki párt idő előtt nyújtotta be kérdését. A döntésről az NVI tájékoztatta vasárnap este az MTI-t.
Tovább »

A Kúria elé kerül a két hitelesített népszavazási kérdés

2015. április 9., csütörtök · Hozzászólok

Jogorvoslati kérelmek érkeztek a “rendszerbontó népszavazásnak” a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által két hete hitelesített két kérdésével kapcsolatban, így a Kúria dönt arról, indulhat-e aláírásgyűjtés a kamarai tagdíj és a tankötelezettség ügyében.
Tovább »

Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

2015. április 8., szerda · Hozzászólok

Egy újabb “rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által – a március 15-ei demonstráción – bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.
Tovább »

Elutasított hét civil népszavazási kezdeményezést az NVB

2015. március 30., hétfő · Hozzászólok

Hét “rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezés hitelesítését utasította el hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ez azt jelenti, hogy egyelőre csak abban a két kérdésben – a tankötelezettségről és a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről – lehet népszavazást tartani, amelyet a testület a legutóbbi ülésén fogadott el.
Tovább »

Nem hitelesítette az NVB a prostituált szolgáltatását igénybe vevők büntethetőségére tett kezdeményezést

2015. február 22., vasárnap · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette annak a népszavazási kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, amely szerint bűncselekményt követ el az, aki fizet prostituáltnak a szexuális szolgáltatásért. Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: az NVB nem hitelesítette Gaskó István és Demján Sándor népszavazási kérdését

2015. február 12., csütörtök · 2 hozzászólás

Megtagadta a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalmának megszüntetését célzó, Gaskó István és Demján Sándor által benyújtott népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület az elutasító határozatot egyhangúlag hozta.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: jogsértő módon utasították el a Liga és a VOSZ népszavazási kezdeményezését?

2015. január 27., kedd · Hozzászólok

Önkényes és jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogértelmezése, amellyel elutasította a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezését a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, ezért az érdekvédelmi szervezetek ismételten kezdeményezik kérdéseik hitelesítését – közölte a Liga és a VOSZ kedden az MTI-vel.
Tovább »

Az NVB elutasította a prostituált szolgáltatását igénybe vevők büntethetőségére tett kezdeményezést

2014. november 23., vasárnap · Egy hozzászólás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést, amely szerint bűntettet követne el az, aki prostituált szexuális szolgáltatását igénybe veszi és ezt fél évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni. Tovább »

Önkormányzat 2014: még egy hétig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokba

2014. szeptember 19., péntek · Hozzászólok

Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsősorban a jelöltek és a jelölőszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról.
Tovább »

Általában öt-hét ajánlás kell a nemzetiségi választáson induló jelölteknek

2014. szeptember 6., szombat · Hozzászólok

Az október 12-ei nemzetiségi választáson induló jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Három nappal a jelöltbejelentés vége előtt már közel 7500 nemzetiségi jelöltet jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint és ebből több mint 4300-at már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.
Tovább »

Önkormányzat 2014: nyomtatják az ajánlásgyűjtő íveket, hétfőtől kezdődhet az aláírásgyűjtés

2014. augusztus 23., szombat · Hozzászólok

Már nyomtatják a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek hétfőtől kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés.
Tovább »

Önkormányzat 2014: tizenkét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az NVB

2014. augusztus 22., péntek · Hozzászólok

Tizenkét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén, ezek között ötöt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, hetet pedig a nemzetiségi választásra.
Tovább »

Következő oldal »