Közélet

Sportkeret: fenekére vertek a 40 milliónak - 32 klubot támogat Szeged + FOTÓK

Sportkeret: fenekére vertek a 40 milliónak - 32 klubot támogat Szeged + FOTÓK

2016. március 30., szerda
Sportkeret: fenekére vertek a 40 milliónak - 32 klubot támogat Szeged + FOTÓK
sportbizottsag002kf

Szerdai ülésén döntött a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság a szegedi sportszervezetek működési támogatására elkülönített 40 millió forintos keret felosztásáról. A görkorcsolyázók utólag kerültek fel a listára, miközben felmerült a női labdarúgók teljes mértékű kihagyása, valamint a város két női kézilabda egyesülete összeolvadásának kikényszerítése is.

Mint azt

korábban írtuk

, a bizottság előző ülésén fogadta el az idei sportkeret végleges összegeit, tehát azt, hogy az erre a célra fordítható 50 millió forintból 40 millió jut működési támogatásra, 7,9 millió az utánpótlásra, továbbá 2 millió rendezvényszervezésre. A kereten felül 10 milliót szánt a város a költségvetés kialakítása során az olimpikon sportolók felkészülésének segítésére, illetve az ötkarikás játékokon elért eredményeik honorálására. Működési támogatásra összesen 23 klub nyújtott be pályázatot, ezt a kört bővítette a testület saját hatáskörében eljárva 32 szponzorált szervezetre.

Joób Márton

, a bizottság MSZP-s elnöke az elmúlt évi tapasztalatokra hivatkozva arra tett javaslatot, hogy ellentétben a tavalyi gyakorlattal, idén osszák szét a teljes összeget tartalék képzése nélkül. Ennek értelmében a Humán Közszolgáltatási Iroda Művelődési Osztálya által előzetesen elkészített

határozati javaslathoz

képest a bizottsági elnök több szervezet esetében is magasabb támogatási összegre tett javaslatot, valamint 400 ezer forint erejéig be kívánta emelni a keretbe a TUTI Korcsolyázó KSE-t. Mindemellett csökkentést tartott indokoltnak a a kick-boksszal foglalkozó Combat "D" SC és a női labdarúgást folytató Szegedi AK esetében.

sportbizottsag007kf

Utóbbi egyesület kapcsán

Kónya Sándor

, a Városi Sporttanács elnöke már egyenesen azt fogalmazta meg, a város egyáltalán ne támogassa a csapatot, hiszen az a szezon során még egyetlen pontot sem szerzett a maga bajnokságában. (Szavai e ponton valamelyest összecsengtek a

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester által

egy évvel korábban

elmondottakkal, aki a 2015-ös keret felosztásakor úgy foglalt állást: "nincs jó reklámértéke annak, ha valaki Szeged nevét viselve a pofozógép szerepét tölti be saját bajnokságában.") A tanács vezetőjének indoklása nehezen értelmezhető abban az összefüggésben, miszerint a Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem vízilabdacsapata szintén kizárólag vereségeket könyvelt el eddig az idény során a női OB I-ben, mégis a kiemelten támogatott egyesületek sorába nyert felvételt az idei városi büdzsé kialakításakor... Kónya Sándor egy másik témában is szót kért, felvetve Szeged két női kézilabdacsapatának problémáját. Mint kifejtette, a város évek óta szeretné elérni, hogy a KSZSE és az SZKKSE egyesüljön, aminek meglátása szerint mindvégig személyi ellentétek képezték és képezik a mai napig az akadályát. Javasolta, - egyetlen kényszerítő eszközként a pénzt bevetve - a bizottság mindaddig helyezze tartalékba a két klub számára szánt támogatást, amíg azok nem hajlandóak a kívánt irányba előmozdítani egymáshoz való viszonyukat. Ugyancsak csökkentést tartott indokoltnak

Tóth Péter

. A jobbikos képviselő a SZEOL SC-nek szánt 6 milliót feleztette volna meg, az így felszabaduló 3 milliót pedig későbbi felhasználásra kívánta tartalékolni.

sportbizottsag004kf

Joób Márton a felvetésekre válaszul kiemelte, mind a KSZSE, mind az SZKKSE vezetésével folytat tárgyalásokat az egyesülés érdekében. Hangsúlyozta, a város mindenképpen szeretné támogatásáról biztosítani a két egyesületet, eközben azonban az az egyértelmű szándéka, hogy ne legyen Szegeden két egymással rivalizáló együttes. Ugyanakkor a bizottság elnöke szerint a kívánt változást nem lehet elérni a működési támogatás visszatartásával. A SZEOL-ra vonatkozóan elmondta, az egyik legismertebb szegedi focicsapat utánpótlása megközelítőleg 400 gyereket foglalkoztat, emellett pedig a felnőttek is jól szerepelnek az NB III-ban. Az a 6 millió forint pedig, amelyet Szeged a megsegítésükre szán, még mindig egy rendkívül alacsony összeg a magyarországi városok vonatkozó tematikájú rangsorában. Osztva Joób Márton véleményét, Kónya Sándor arra mutatott rá, az évente nagyjából 1-2 milliárdból gazdálkodó MOL-Pick Szeged is 70 milliót kap, amihez viszonyítva a labdarúgók támogatása nem mondható túlzónak. A bizottság végül Kónya SZAK-ra vonatkozó módosító javaslatát egy igen és nyolc nem arányban leszavazta. Tóth Péter és a SZEOL esetében egy igen érkezett a 6 milliós összeg megfelezésére hét nem és egy tartózkodás mellett. Joób Márton tizenkét csapatot érintő változtatásait a testület nyolc igennel, valamint Tóth Péter tartózkodásával fogadta el.

A 2016-os sportkeretből működési támogatást elnyert szervezetek:

SportágTámogatott sportszervezet2016. évi támogatás összege (ezer forintban)
asztaliteniszSzegedi Asztalitenisz Klub1000
atlétikaTitán Triatlon Club Atlétikai Szakosztály1300
gyorskorcsolyaSzegedi Korcsolyázó Egyesület2900
súlyemelésSzegedi Lelkesedés SK Súlyemelő Szakosztály1100
úszásSzegedi Úszó Egylet3000
jégkorongTisza Volán SC Jégkorong Szakosztály2000
férfi kosárlabdaSZEDEÁK Nonprofit Kft.4500
teniszGellért Szabadidő Központ SE1000
vízilabdaSzegedi Vízipóló Suli1000
íjászatUjszegedi Torna Club500
bocciaSzegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete500
atlétikaSZVSE Atlétika Szakosztály500
görkorcsolyaTornádó Team Korcsolyázó SE1000
búvárúszásMuréna Szegedi Úszó- és Búvárklub800
sárkányhajóSzegedi Sárkányhajó Egyesület1000
labdarúgásSZEOL SC Kft.6000
röplabdaSzegedi Röplabda Sportegyesület500
asztaliteniszAsztalitenisz Sport Klub Szeged800
erőemelésDucsai Erőemelő Oskolája400
tollaslabdaSzegedi Tisza Squash SE1000
vívásSZTE Vívó Klub700
ökölvívásSzeged Box Club Egyesület500
ökölvívásBoxvilág Ökölvívóképző Sportegyesület500
cselgáncsSzegedi Judo SE1400
cselgáncsSzegedi Judo Iskola SE500
kick-boxCombat "D" SC400
női labdarúgásSzegedi Atlétikai Klub Női Futball Klub800
fallabdaSzegedi Tisza Squash Club1000
női kézilabdaKézilabda Szeged SE900
női kézilabdaSzeged-Kiskundorozsma Kézilabda SE1100
női kosárlabdaSzegedi Kosárlabda Egylet1000
görkorcsolyaTUTI Korcsolyázó Közhasznú Sport Egyesület400

Senki többet harmadszor - 32 sportegyesület osztozik idén a szegedi önkormányzat által működési támogatásra szánt 40 millióból. Részletek és a támogatottak listája ITT: http://szegedma.hu/?p=622718

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.