Közélet

Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott Brüsszelben

Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott Brüsszelben

2016. február 16., kedd
Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott Brüsszelben

Magyarország uniós szintű agrárpiaci válságkezelést szorgalmazott hétfőn Brüsszelben a holland EU-elnökségi félév első agrárminiszteri találkozóján; Feldman Zsolt helyettes államtitkár elsősorban a tej- és sertéságazat nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet - tájékoztatta a szaktárca kedden az MTI-t.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közlése szerint az agrárminiszteri találkozón a megbeszélésen jelenlévő delegációk megvitatták a mezőgazdasági piacok kritikus helyzetét. A tagállamok jelezték: az elmúlt hónapokban kritikus helyzet alakult ki a tej- és sertéságazatokban. Az alacsony árak a tagállamok többségében nem fedezik a termelési költségeket, ezért több ezer üzem került csődközeli helyzetbe az EU-ban. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az eddigi válságkezelési intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. A tagállamok szorgalmazták, hogy a bizottság tegyen erőfeszítéseket további exportlehetőségek felkutatása, az orosz piac újranyitása és a meglévő piaci intézkedések aktívabb használata érdekében. A magyar küldöttségvezető felhívta a figyelmet: a nyerstej ára uniós összehasonlításban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy 20 százalékkal. Magyarország több tagállammal egyetértésben szorgalmazta a sertés magántárolási támogatás újranyitását, valamint a tejágazat intervenciós árainak megemelését. Emellett szükségesnek ítélte az uniós biztonsági háló hatékonyságának javítását, mivel a jelenlegi eszközök elégtelennek bizonyultak.

Phil Hogan

mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos elmondta: az esetleges intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság nem térhet el a 2013-ban elfogadott közös agrárpolitika (KAP) reformjától, valamint a 2014-2020 közötti többéves pénzügyi keretben foglaltaktól. Jelezte azt is: a március 14-ei tanácsülésen újra napirendre tűzi a kérdést. A Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén a miniszterek eszmecserét folytattak a hosszútávú agrárkutatási és innovációs stratégiáról is. Phil Hogan elmondta: a stratégia várhatóan áprilisra kerül véglegesítésre. A cél egy olyan agrárkutatási stratégia kialakítása, amely innovatívabb termelést jelent és egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaságot és halászatot.

Feldman Zsolt

arról beszélt, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel az agrárgazdasági kutatási és innovációs szakpolitikának. Hangsúlyozta: a kelet-közép-európai régiónak és ezen belül Magyarországnak vannak olyan speciális agrár-kutatásfejlesztési szükségletei, amelyek a múltban nem kaptak kellő hangsúlyt az unió kutatási és fejlesztési forrásainak elosztásakor. Kiemelte: a régió országainak együttműködésben kell meghatározniuk azokat a speciális kihívásokat, amelyeknek meg kell jelenniük a stratégiában. Ennek elérésére Magyarország a közeljövőben kísérletet tesz egy, a régió országai között kialakítandó szakmai és politikai együttműködésre, amelyhez kérte a bizottság támogatását - tartalmazza a FM tájékoztatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.