Fazekas Sándor: elsőrendű feladat a vidéken élők helyzetének javítása

2017. szeptember 16., szombat · Hozzászólok

A nemzeti ügyek kormánya számára elsőrendű feladat a vidéki térségekben élők helyzetének javítása, beruházások megvalósítása – mondta a földművelésügyi miniszter szombaton a XI. Tiszaigari Őszi Vigadalom elnevezésű rendezvényen. Tovább »

A magyar gazdaság lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Mélykúton, ahol letették a HUNENT Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét. Tovább »

Agrármarketing Centrum: szakmai nap az élelmiszeripari kiállításon

2017. szeptember 13., szerda · Hozzászólok

Idén első alkalommal szervez szakmai napot a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az Agrármarketing Centrum és az Agroinform.hu mezőgazdasági portál a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) megelőző napon, szeptember 19-én – közölte az Agrármarketing Centrum szerdán az MTI-vel. Tovább »

Együttműködési megállapodást kötött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank

2017. szeptember 9., szombat · Hozzászólok

A fenntartható szőlő-, és bortermelés elősegítésére, célzott finanszírozás bevezetésére együttműködési megállapodást kötött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Takarékbank – jelentették be a szervezetek vezetői sajtótájékoztatón szombaton Budapesten. Tovább »

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány

2017. augusztus 29., kedd · Egy hozzászólás

Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból. Tovább »

Fazekas Sándor mezőgazdasági együttműködésről tárgyalt Kazahsztánban

2017. augusztus 19., szombat · Hozzászólok

Fazekas Sándor

A mezőgazdaság a kazah-magyar gazdasági együttműködés motorja lehet – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Asztanában, miután egyeztetést folytatott Kairat Aituganov első mezőgazdasági miniszterhelyettessel. Erről a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája tájékoztatta szombaton az MTI-t. Tovább »

FM: a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

A nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség a Földművelésügyi Minisztérium szerint, ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse: a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e. Tovább »

Változott az aszály definíciója

2017. augusztus 2., szerda · Hozzászólok

Idén júniustól változott az aszály definíciója: a törvény szerint az minősül aszálynak, ha a csapadék nem éri el a 25 millimétert harminc napon keresztül, és a napi maximum hőmérséklet legalább tizenöt napon át meghaladja a 31 Celsius fokot. Káresemény megállapításához a két feltétel valamelyikének kell teljesülnie, amit az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataival szükséges alátámasztani – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdai, MTI-nek küldött közleményében Tovább »

A termelők és a feldolgozók közötti összhang kialakítását segíti az agrártárca

2017. július 27., csütörtök · Hozzászólok

Az agrárkormányzat célja, hogy minden ágazatban, így a szőlő és a bor esetében is segítse a termelők és a feldolgozók közötti összhang megteremtését, illetve fenn-tartását, rendezze a vertikális viszonyrendszert – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Nyolc mázsa búzát gyűjtöttek Szőregen a Magyarok Kenyere programhoz

2017. július 18., kedd · 5 hozzászólás

magyarok_kenyere02_gs

Szegeden a hajléktalanok és rászorulók étkeztetését felvállaló alsóvárosi ferenceseknek is juttatnának a Magyarok Kenyere jótékonysági program keretében összegyűjtött búzából őrölt lisztből – hangzott el a búzabegyűjtésen Szőregen, ahol nyolc mázsányi kenyérnek valót adtak össze a környékbeli termelők. Tovább »

Aláírták az Európai szója nyilatkozatot Brüsszelben

2017. július 17., hétfő · Hozzászólok

Tizennégy uniós ország agrárminisztere hétfőn aláírta a GMO-mentes pillangós növények, köztük a szója élelmiszeripari és takarmányozási célra történő termesztésének ösztönzését vállaló Európai szója nyilatkozatot. Tovább »

Fazekas Sándor: jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt

2017. július 11., kedd · Hozzászólok

Külföldön is jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt; nemcsak a környező országokban, de Közép-Ázsiában is keresik – például – az új magyar búzafajtákat, amelyeket a magyar kutatók a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásra fejlesztettek ki – mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Tovább »

Agrárkamara: idén átlagos termés várható

2017. július 4., kedd · Hozzászólok

Idén átlagos termés várható, ugyanakkor tavalyhoz képest érzékelhetően csökken majd a termés mennyisége, ugyanis a gazdák vélhetően nem tudják megismételni a tavalyi kiváló évet – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Tovább »

Naponta frissülő aszályindex mutatja, hogy mekkora a szárazság Magyarországon

2017. június 28., szerda · Hozzászólok

Napi léptékű aszályindexet (NLA) dolgoztak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai: a mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét. Tovább »

Hallani sem akarnak a kerítés lebontásáról a határ menti gazdák + FOTÓK

2017. június 1., csütörtök · 24 hozzászólás

pakai_istvan01_gs

Futótűzként terjed a hír: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje eltávolítaná a déli határszakaszon lévő kerítést. A témában mórahalmi gazdákkal beszélgettünk, akik elutasítják a szegedi polgármester ötletét, ugyanis nem akarják ismét átélni azt, amit egyszer már igen. Tovább »

Kis Miklós Zsolt: nyáron döntenek az agrártámogatási pályázatokról

2017. május 19., péntek · Hozzászólok

szalmabala_mezogazdasag

A nyári időszakban döntés születik a beérkezett agrártámogatási pályázatokról és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Pápai Agrárexpo alkalmával tartott szakmai konferencián, pénteken. Tovább »

Fazekas: a versenyképes mezőgazdasághoz magas szintű szakképzés szükséges

2017. május 8., hétfő · Hozzászólok

fazekassandor01_szs

A jövő korszerű, versenyképes mezőgazdasághoz magas szintű szakképzés szükséges, ehhez pedig össze kell hangolni valamennyi érdekeltnek és szereplőnek a munkáját – mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, egy szakmai megállapodás aláírásán. Tovább »

Lázár: a magyar jövő a mezőgazdaságon is múlik

2017. május 5., péntek · 2 hozzászólás

agrar_videkfejlesztesi_iroda15_gs

Magyarország nem használja ki az agrárlehetőségeit, így a következő évek egyik célkitűzése, hogy a térségben minél többen boldoguljanak a mezőgazdaság által – mondta Lázár János pénteken, az ország első agrár-vidékfejlesztési ügyfélszolgálatának átadó ünnepségén, Hódmezővásárhelyen. Tovább »

Megkezdődtek az állattenyésztési napok Hódmezővásárhelyen

2017. május 4., csütörtök · Hozzászólok

allat2

A minden évben tízezreket vonzó agrárkiállítást idén május 4. és 6. között szervezik meg. A csütörtöki megnyitón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kijelentette: támogatás nélkül nem tud fejlődni a magyar mezőgazdaság – írja a promenad.hu. Tovább »

B. Nagy: 80 méteres talpmélységig nem esnek a jogszabály hatálya alá a háztartási kutak

2017. április 28., péntek · 6 hozzászólás

bnagy_sajttaj001kf

Májusban terjeszti be a Belügyminisztérium a fúrt kutakkal kapcsolatos törvényjavaslatot, nyáron fórumokat terveznek a témában, ősszel pedig döntés születhet – jelentette be B. Nagy László. A fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a legutóbbi kormányülésen arról döntöttek, hogy 80 méteres talpmélységig kivonják a jogszabály hatálya alól a háztartási vízfelhasználást szolgáló kutakat. Tovább »

Szorosabbra fűznék a Vajdaság és hazánk gazdasági kapcsolatait

2017. április 6., csütörtök · Egy hozzászólás

BC5K3642

A vajdasági és magyarországi gazdasági kapcsolatok élénkítésének lehetőségeiről szólt a Szabadkán megrendezett Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. A rendezvényen Kakas Béla megyei közgyűlési elnök egy országhatáron átívelő ipari kender termesztési- és feldolgozási program fontosságát hangsúlyozta. Tovább »

A fenntartható magyar élelmiszergazdaságért dolgozott ki koncepciót az agrártárca

2017. április 4., kedd · Hozzászólok

Kidolgozta Magyarország 2017-2050 közötti nemzeti élelmiszergazdasági koncepcióját a Földművelésügyi Minisztérium, a dokumentum a magyar élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokra adja meg a választ – ismertette Fazekas Sándor az Agrárakadémia konferenciasorozatának nyitórendezvényén, amelyről az agrártárca közleményben tájékoztatta az MTI-t kedden. Tovább »

Czerván György: a kormány a magyar gazdák helyzetén akar javítani

2017. április 3., hétfő · Hozzászólok

A kormány célja a magyar gazdák helyzetének javítása a közös uniós agrárpolitika finomhangolásakor – jelentette ki Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hétfőn, a mezőgazdasági és halászati tanács luxemburgi ülése után. Tovább »

Lázár: a Dél-Alföldön vannak az ország gazdasági tartalékai

2017. február 3., péntek · 7 hozzászólás

Lázár János

Mezőgazdasági és élelmiszeripari lehetőségei, valamint munkaerő-tartalékai révén a dél-alföldi régiók jelentik Magyarország gazdaságának tartalékait – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Békéscsabán. Tovább »

Czerván: 2016-ban húzóágazat volt a mezőgazdaság

2017. január 30., hétfő · 2 hozzászólás

mezogazdasag_fold

A mezőgazdaság húzóágazat volt tavaly, a gazdasági növekedés motorja, ugyanis bár még nincs végleges adat a GDP növekedésről, de vélhetően 2 százalék körül lesz a nemzetgazdaság növekedése, aminek közel egyharmadát a mezőgazdaság adja majd – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Következő oldal »