Közélet

Iskoláscsoport tekintette meg először az altemplomot + FOTÓK

Iskoláscsoport tekintette meg először az altemplomot + FOTÓK

2016. január 20., szerda
Iskoláscsoport tekintette meg először az altemplomot + FOTÓK
dom_altemplom06_gs

Január végéig tart a próbaüzem a több mint kétmilliárdból megújított dómban, addig csak az épület bizonyos részei tekinthetőek meg, igaz ingyenesen. Az érdeklődők az előlépcső alatti részt, a liturgikus teret, továbbá az egyházmegyei gyűjteményből kialakított állandó kiállítást nézhetik meg.

Az altemplomban kialakított látogatóközpont keddtől vasárnapig 9-től 17 óráig tart nyitva, és már a

próbaüzem

kezdetekor egy iskoláscsoportot is fogadtak néhány érdeklődő mellett. A Béke Utcai Általános Iskola 4. A osztályos tanulói megismerkedtek a dóm múltjával, megtekintették az egyházmegyei gyűjteményt és a liturgikus teret. Ahogy beszámoltunk róla, több mint kétmilliárd forintból újult meg az 1930. október 24-én

Horthy Miklós

kormányzó és

Klebelsberg Kunó

kultuszminiszter jelenlétében felszentelt dóm, a

komplexumot

a próbaüzem lezárulta után gyakorlatilag a pincétől a padlásig okostelefonos applikáció segítségével tehetünk majd sétát belépőjegy vásárlása ellenében, illetve a szintén megújult Dömötör-torony is kinyitja kapuit.

Peregi Dóra

, a látogatóközpont vezetője portálunknak elmondta, az egyházmegyéhez tartozó plébániák műkincsei között serlegek, miseruhák is vannak, illetve az egykori játszóasztal is helyet kapott a tárlaton, amely 2001-ig funkcionált a liturgikus térben. „Tóth Márta, Juhász Géza Gábor és Pataki Anikó restaurátorok kezei alatt újult meg a Szent Gellért miseruha, az ötvöstárgyak, illetve a fából készült szobrok is” – tette hozzá. Peregi Dórától megtudtuk, az állandó kiállítás mellett időszaki tárlatokkal is igyekeznek a látogatókat a dómba csalogatni, az elsőt márciusra tervezik. A próbaüzemet követően az altemplomot és a tornyot a felnőttek 1000 forintért, a nyugdíjasok és a diákok 600-ért nézhetik majd meg, a családok pedig kedvezményt kapnak. Csak a tornyot is bejárhatja bárki, a felnőtteknek 600 forintot kell majd ezért fizetniük, a diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 400 forintot. Van egy harmadik opció is, csak az altemplomban lévő kiállítást 400-ért nézhetik majd meg a felnőttek, míg a nyugdíjasok és diákok 200 forintért. A dóm liturgikus tere – a székesegyház nyitva tartása alatt – továbbra is díjmentesen látogatható. Fontos információ, hogy a látogatóközpont keddtől vasárnapig 9-től 17 óráig tart nyitva, míg a hétfő szünnap.

A Béke Utcai Általános Iskola 4. A osztályos tanulói látogatták meg először a dóm altemplomjában kialakított látogatóközpontot - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602605

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.