Koncerttel gyűjtöttek adományt a Dómban + FOTÓK

2017. augusztus 31., csütörtök · Egy hozzászólás

A 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia keretein belül csendültek fel a különböző felekezetkhez köthető dallamok a szegedi Dómban kedd este. Tovább »

Szent Pál Római levelét értelmezik a biblikusok Szegeden

2017. augusztus 28., hétfő · Hozzászólok

A reformáció ötszázadik évfordulója adta a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia alaptémáját, a sok vitát kiváltó Római levélről tanácskoznak a biblikusok. A rendezvényhez egy jótékonysági koncert is kapcsolódik, kedden este a dómban felekezetek zenéi csendülnek fel. Tovább »

A keleti és a nyugati egyház szemszögéből vizsgálják a Római levelet Szegeden

2017. augusztus 17., csütörtök · Hozzászólok

benyik_gyorgy_sajttaj003kf

A reformáció által legtöbbet vitatott Római levél lesz a központi témája a 28. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciának, amit augusztus végén rendeznek Szegeden – tájékoztatott Benyik György, a konferencia igazgatója. Bemutatták az 500 hangú Biblia CD-változatát is, és elhangzott, hogy a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját 2020-ig szeretnék elkészíteni. Tovább »

Koltay Gábor: A mai magyar világ Trianon nélkül nem érthető meg + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2017. június 2., péntek · 42 hozzászólás

polgari_platform27_gs

Trianonra emlékezett a Szegedi Polgári Platform a dóm altemplomában. A rendezvény díszvendége Koltay Gábor volt, aki beszélt a békediktátumhoz fűződő viszonyáról, a szerződés napjainkig tartó hatásairól. A Trianon utáni nemzetépítés bámulatos történelmi tettnek látja. A filmvetítés után megkoszorúzták az Országzászló emlékművet. Tovább »

Felszentelték a világ magyarságának harangját Szegeden + FOTÓK

2017. május 22., hétfő · 8 hozzászólás

harangszenteles048kf

A VII. Magyar Világtalálkozó zárónapján a dómban tartott ünnepi szentmisén Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel a világ magyarságának összefogását jelképező harangot, amely délben meg is kondult az alsóvárosi Nemzeti Emlékkertben. A harangot a Szegedi Hagyományőrző és Városkép-védő Egyesület elnökének, vitéz Szilágyi Árpádnak az ötlete nyomán készíttették adományokból, hangja a világ magyarság szívéhez szól, azt üzeni: haza csak egy van. Tovább »

A város anno és 2017-ben – újból képválogatással ünnepeljük Szeged napját

2017. május 21., vasárnap · Hozzászólok

3_zsinagoga_fortepan2

Tíz képpárral mutatjuk be idén is az évszázadokat maga mögött hagyott Szegedet. Egyes házakra, szobrokra szinte már senki sem emlékezik, más épületek viszont állták az idő viharát a gondos kezeknek köszönhetően. Tekintse meg képgalériánkat, s olvassa el a rövid ismertetőket! Tovább »

Közös imával segítették a roma-magyar párbeszédet a szegedi egyetemisták

2017. április 11., kedd · 2 hozzászólás

IMG_4068

Ötödik alkalommal rendeztek roma-magyar imaestet a szegedi Dómban április 8-án. A Nemzetközi Roma Napon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium és a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség közösen hívta imára a város fiataljait, hogy támogassák a kultúrák közeledését, erősítsék a romák és nem romák közötti párbeszédet, valamint kapcsolódási pontokat találjanak az imádság erejével. Tovább »

A Katedrális sikerét a kiváló minőség hozza meg

2017. március 18., szombat · 61 hozzászólás

katedralis_etterem16_gs

Van igény a jó ételekre Zsurka Péter szerint, a dóm lépcsősora alatt nyílt Katedrális étterem üzletvezetője szerint amennyiben a kiváló étkek párosulnak a jó kiszolgálással, sikerre van ítélve a püspökség most nyílt étterme. Tovább »

A veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek a dómban + FOTÓK

2017. január 23., hétfő · Egy hozzászólás

szentmise_a_veronai_buszbaleset_aldozataiert23_gs

A péntek éjjel történt olaszországi buszbalesetben életüket vesztett fiatalokért tartottak szentmisét a szegedi dómban vasárnap este. A Kiss-Rigó László püspök által celebrált misét követően a résztvevők átvonultak a Magyar Pieta szoborhoz, ahol mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére. Tovább »

Az I. világháborúban elesett hősökre emlékeztek a dómnál + FOTÓK

2016. december 8., csütörtök · 3 hozzászólás

vilaghaborus_koszoruzas009kf

Ha feladjuk az őseinkre és hőseinkre való emlékezést, akkor feladjuk önazonosságunkat és gyökereinket is – hangzott el a fogadalmi templomnál, ahol a magyar királyi 5. honvéd gyalog ezred I. világháborúban elesett hőseire emlékeztek. Tovább »

Rétvári: „A kommunizmus egyetlen nagy halálos ellensége az igazság” + FOTÓK

2016. november 25., péntek · 2 hozzászólás

gulag_szobor_aldas30_gs

Felavatták a tegnap megkezdődött Gulág-konferencia zárásaként azt a szobrot, amely a szovjet munkatáborok magyarországi áldozatainak emlékét őrzi. Rétvári Bence államtitkár a kommunista rendszerek bűneiről beszélt, amelyeket nem feledhetünk. Tovább »

„Azért, hogy soha ne történhessen meg újra” – kétnapos konferencia a Gulágról + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

papi_sorsok_a_gulagon30_gs

A Gulág egyházi és világi áldozatairól tartanak konferenciát november 24-én és 25-én a dóm altemplomában. A rendezvényen a magyar mellett olasz és szlovák előadók is beszélnek a hetven évvel ezelőtti eseményekről. Tovább »

A lengyel kereszténység hajnaláról nyílt kiállítás az altemplomban

2016. november 19., szombat · Hozzászólok

konferencia_kiallitas23_gs

Lengyelország keresztény gyökereiről nyílt tárlat a dóm altemplomában, amely a 10. századba kalauzolja el az érdeklődőket, bemutatva a korabeli társadalmi viszonyokat, a szláv hitvilágot és a kereszténység felvételének következményeit. Tovább »

Kilencedszer tiszteleg komolyzenei fesztivállal az egyházmegye Szent Gellért előtt

2016. szeptember 6., kedd · Hozzászólok

szent_gellert_fesztival_hetvo51_gs

Komolyzenei remekművek és kuriózumok is felcsendülnek a szeptember 24-én kezdődő IX. Szent Gellért Fesztiválon, amellyel az egyházmegye első, vértanú püspöke előtt is tiszteleg. Az alapítók a hazai tehetségek támogatását is küldetésüknek tartják, ezért a koncertsorozat során lehetőséget biztosítanak arra, hogy a fiatalok a Szent Gellért Akadémia tagjaiként is felléphessenek. Tovább »

Kézműves üzletként működik a szegedi dóm kegytárgyboltja + FOTÓK

2016. augusztus 16., kedd · 2 hozzászólás

kegytargybolt02_gsA szegediek közül se mindenki ismeri, pedig érdemes látogatást tenni a felújított dóm altemplomban található úgynevezett art shopba, ami több, mint egy hagyományos kegytárgybolt vagy kézműves üzlet. A boltban olyan különlegességek kaphatóak, mint a pannonhalmi, tihanyi és bakonybéli bencés rend monostorainak termékei, a zirci ciszterciek és a kismarosi ciszterci nővérek kézműves lekvárjai, szörpjei, valamint a szegedi ferences kolostor műhelymunkái.
Tovább »

“Gloria in excelsis Deo” – Józsa Judit kerámiaszobrász gyűjteményes kiállítása

2016. június 30., csütörtök · Hozzászólok

jozsa_judit

Első alkalommal kerül sor nagyszabású gyűjteményes kiállítás rendezésére az erdélyi származású Józsa Judit kerámiaszobrász alkotásaiból. A szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyház altemplomában, azaz a Szegedi Dóm Galériában július 1-jén 17 órakor nyíló „Gloria in excelsis Deo” című tárlat az 1980-as évektől 2015-ig tartó időszak, mintegy 30 év munkásságát öleli fel. Józsa Judit a magyar kortárs képzőművészet megkerülhetetlen alakja, a magyar nemzeti művészet képviselője, a Magyar Kultúra lovagja.
Tovább »

A helyi szimbólumok teszik igazán szegedivé a dómot

2016. május 20., péntek · 2 hozzászólás

dom0_gs

Az egyetemes szimbólumrendszer mellett a lokalitások, a szegediek saját népi kultúrája teszi a város egyik legjellegzetesebb épületévé a dómot – mondta el Pál József irodalomtörténész a Mária Rádió “A templom mint szimbolikus tér” című adásáról, melyet szerda este rendhagyó módon a szegedi dóm altemplomából sugároztak. Tovább »

Szeged a középkorban – Pénteken folytatódik a Szegedi Polgári Platform előadás-sorozata

2016. május 2., hétfő · Hozzászólok

pp_sajttaj03_gs

A középkori Szeged utca- és társadalomrajza bontakozik ki az érdeklődők előtt pénteken este a dóm altemplomában, ahol a Szegedi Polgári Platform által hirdetett programsorozat előadója Máté Zsolt építész lesz. Az esten kiderül többek között, hogy mely utcát koptatjuk lépteinkkel immár a középkor óta, illetve arról is szó lesz, hogy a település különböző részein kik éltek egykor. Tovább »

A Gál Ferenc Főiskolának és a röszkei templomnak is jut az állami támogatásból + VIDEÓ

2016. március 21., hétfő · 2 hozzászólás

kiss_rigo_laszlo_soltesz_miklos_gs

Az egyházmegye 110 plébániájából 31 részesül a forrásokból. Segítik a fiatalok eljutását Krakkóba, ahol személyesen találkozhatnak Ferenc pápával. Tovább »

Nem lehet különbséget tenni vallási és világi témájú képek között – Sonkodi Rita kiállítása nyílt meg a dóm altemplomában + FOTÓK

2016. március 18., péntek · 2 hozzászólás

sonkodi_rita_tarlat_altemplom33_gs

A festőművész tárlata az első időszaki kiállítás a megújult dóm altemplomában. Sonkodi Rita alkotásai május 29-ig tekinthetőek meg. Tovább »

Szeged születésétől a nagyárvízig – a 3 szigetből és 1 utcából álló város, ami a Duna hordalékára épült + FOTÓK

2016. március 5., szombat · 10 hozzászólás

szegedi_polgari_platform02_gs

A napfény városát egykor inkább a vizek városának lehetett volna nevezni, hiszen számos ér, tavacska és mocsaras terület szabdalta, és talán azt is kevesen tudják, hogy nem mai folyója, a Tisza, hanem a Duna hordalékán épült. Többek között erről is szó esett a Szegedi Polgári Platform első teltházas estjén, amelyen Blazovich László egyetemi tanár tartott előadást a város kialakulásáról és fejlődéséről a domborzati viszonyok tükrében. Tovább »

A szeretet jegyében kezdődött meg a Házasság Hete Szegeden + FOTÓK

2016. február 7., vasárnap · Hozzászólok

hazassag_hete_nyitomise019kf

„A szeretet: szenvedély és döntés” – ezzel a mottóval rendezik meg idén a Házasság Hete programsorozatot, melynek hivatalos nyitóeseményén Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutatott be szentmisét a dómban. Február 14-éig párkapcsolati tréningekre, előadásokra, filmvetítésekre és kiállításokra várják többek között a párokat és házaspárokat Szegeden. Tovább »

Következő oldal »