Közélet

Szegedi Jobbik: A szülők léptek, immár az EMMI-nél pattog a labda a menzareform-ügyben

Szegedi Jobbik: A szülők léptek, immár az EMMI-nél pattog a labda a menzareform-ügyben

2015. november 3., kedd
Szegedi Jobbik: A szülők léptek, immár az EMMI-nél pattog a labda a menzareform-ügyben
suli-host15kf

A több mint 1300 szegedi szülő petíciója nyomán már nem mondhatja az EMMI, hogy nincs panasz a megreformált menzakosztra – jelentette ki Tóth Péter. A jobbikos önkormányzati képviselő elmondta, pártjuk azt is szorgalmazza, hogy helyi termelőktől vásárolt, friss alapanyagokból főzzenek a gyerekeknek.

Üdvözölte a szegedi szülők fellépését a menzareform ellen a Jobbik helyi szervezetének elnöke.

Tóth Péter

sajtótájékoztatóján elmondta, a város több mint 40 óvodájából érkező 1300-at is meghaladó szülői aláírás kellőképpen felhívja a figyelmet a problémára. Tóth már

tartott sajtótájékoztatót az ügyben október közepén

, míg a sportbizottság tagjainak a figyelmét úgy akarta felhívni a problémára, hogy

menzakosztot vitt kóstolóba, igaz a sportbizottság tagjai inkább nem ettek belőle

. A jobbikos önkormányzati képviselő úgy látja, a több mint 1300 szegedi szülői aláírás mellett már nem mehet szó nélkül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a

Balog Zoltán

vezette tárca immár nem mondhatja, hogy nincs szülői kifogás a megreformált menzai koszt miatt, vagyis náluk pattog a labda. Hozzátette, nemcsak a szegedi menzára panaszkodnak, számtalan nagyvárosban, fővárosi kerületben is gyakorlatilag ehetetlennek minősítik a gyereknek adott ételt.

Szegedi szülők a menzareform ellen

Ehetetlen a gyerekeknek a menzán adott ebéd a só- és cukormennyiség drasztikus csökkentése miatt, a natúr joghurthoz hozzá sem nyúlnak a gyerekek, a mindennapi tej pedig az arra érzékenyeknek hasfájást okoz – többek között ezt kifogásolta több mint 1300 szegedi szülő, akik hétfőn adták át a menzareform elleni petíciójukat a közétkeztetést végző Suli-Host Kft.-nek. A cég vezetője, Pék József is azt erősítette meg, hogy egyre több étel kerül a moslékba a menzareform bevezetése óta, és az iskolákban egyre csökkent az ebédelőfizetések száma, ami szintén jelzésértékű. Elmondta, a rendelettől nem térhetnek el, ám annak kereti között támogatja a Suli-Host a szülők javaslatait, nekik is az a céljuk, hogy egy gyerek se menjen haza az óvodákból, iskolákból éhesen.

A Jobbik több mozgásteret adna az önkormányzatoknak

Tóth gyakorló szülőként is tapasztalja, hogy óvodás gyermekei éhesen jönnek haza, s van, amikor hasfájásra is panaszkodnak. A politikus szerint túl gyors és radikális volt a változtatás a gyerekek számára, ezért sem eszik meg az ételt. Hangsúlyozta, a Jobbik elkötelezett az egészséges és változatos közétkeztetés mellett, ám pusztán a só és a cukor megvonása nem megoldás. A párt országgyűlési frakciója egy módosító javaslaton is dolgozik, azt szeretnék elérni, hogy ne csak a közétkeztetésre vonatkozó közbeszerzések lebonyolítása legyen az önkormányzatok hatáskörében, hanem a rendelet által meghatározott mennyiségek tekintetében is legyen mozgásterük. A párt azt is szorgalmazza, hogy helyi termelőktől vásároljanak friss alapanyagokat, ne pedig például fagyasztott zöldség kerüljön a gyerekek levesébe. „Bízunk annyira a magyar önkormányzatiságban, hogy a települések ki tudják választani azt, hogy számukra melyik közétkeztető cég megfelelő, és helyben könnyebben orvosolhatóak kifogások, mint egy országos rendelet esetében” – magyarázta. Az eddigi visszajelzések alapján a kisebb konyháktól kevesebb panasz érkezik, igaz ennek oka Tóth Péter szerint az is lehet, hogy nem feltétlenül tartják be teljes mértékben a rendelet előírásait.

Szegeden 8 milliárdos biznisz a közétkeztetés

Mint ismeretes, Szegeden a közétkeztetésre kiírt első közbeszerzés sikertelen volt,

ezért hosszabbították meg a Suli-Host Kft. szerződését

. Tóth Péter sajtótájékoztatóján elmondta, a második közbeszerzéssel is adódtak problémák, most a Közbeszerzési Tanács döntésére várnak. Ezután kerülhet a szegedi közgyűlés elé az a javaslat, ami alapján eldől, hogy a következő hét évben ki fog főzni a gyerekekre Szegeden. A jobbikos politikus megjegyezte, mivel 8 milliárdos közbeszerzésről van szó, komoly üzleti lobbik is állnak a háttérben, s ezek nem feltétlenül a fogyasztó számára kedvezőek.

A több mint 1300 szegedi szülő petíciója nyomán már nem mondhatja az EMMI, hogy nincs panasz a megreformált menzakosztra...

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.