Közélet

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy részének kármentesítése

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy részének kármentesítése

2015. június 23., kedd
Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy részének kármentesítése

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy 5 hektáros részének kármentesítése, ez a terület lesz az épülő lézerközpont mellé tervezett tudományos park egyik helyszíne - közölte az ingatlant kezelő Szegedi Tudományegyetem rektora kedden a helyszínen.

Szabó Gábor

a 600 millió forintos uniós támogatással megvalósult környezetvédelmi projekt zárásaként tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a laktanya egykor "egy kis darab Szovjetunió volt", a kármentesítést és a tervezett fejlesztéseket követően pedig Európa élvonalát képviseli majd. A park azokat a cégeket fogadja majd, amelyek az unió egyik tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpontban születő tudományos eredményeket hasznosítják, kialakítása egy inkubátorház építésével kezdődik, ennek tervezésére hamarosan kiírják a pályázatot - közölte az akadémikus. A tudományos park kialakításához szükséges jelentős infrastrukturális beruházásokat az egyetem nem tudja önmaga finanszírozni, de az ehhez szükséges források szerepelnek Szeged és a megye fejlesztési terveiben - közölte Szabó Gábor. A rektor hangsúlyozta, a következő másfél évtizedben a tudományos park meghatározó szerepet tölthet be a térség gazdaságának fejlesztésében, az ott megtelepülő vállalkozások 3-4 ezer munkavállalónak adhatnak jól fizető állást.

Bernáth Balázs

, a kármentesítést végző Hologén Kft. vezette konzorcium környezetvédelmi projektmenedzsere elmondta, a laktanya érintett részén egykor harckocsijavító-műhely volt, ahonnan klórozott szénhidrogének kerültek a talajba. Ezek mennyisége esetenként a határérték kétszázszorosát is elérte. A szennyezés ártalmatlanítása a természetből válogatott baktériumtörzsekkel történt. A szennyezéstípusokra specifikus mikrobiológiai oltóanyagot egy az egykori laktanya területén működő biotechnológiai cég állította elő. A szennyezett talajvizet és a talaj egy részét helyben kezelték, a másik felét kitermelték, azt követően végezték el a mikrobiológiai ártalmatlanítást - tudatta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.