Közélet

Szűrési Staféta: sikeres volt a hosszított nyitva tartás Szegeden

Szűrési Staféta: sikeres volt a hosszított nyitva tartás Szegeden

2015. április 16., csütörtök
Szűrési Staféta: sikeres volt a hosszított nyitva tartás Szegeden

A mammográfiai szűrések statisztikai adatai alapján a szegedi és a szegedi járásban élő, népegészségügyi emlőszűrő vizsgálatra behívott nők 65-68 százaléka vesz részt. A Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódóan a részvételi hajlandóság növelése érdekében szerveztek a Népegészségügyi Főosztály munkatársai a Szegedi Emlőszűrő Központ aktív közreműködésével háromnapos figyelemfelkeltő programot.

A Szűrési Staféta első programja keretében április 8-án, 10-én és 13-án a Szegedi Emlőszűrő Központ nyújtott nyitva tartással várta az érvényes behívóval rendelkező hölgyeket. A nyújtott nyitva tartás, vagyis munkaidő után (15 óra és 18 óra között) a három nap alatt összesen 72 fő jelent meg az emlőszűrő központban és vett részt a vizsgálaton. Közülük 54-en a szervezett szűrés keretében behívó levéllel érkeztek, a többiek beutalóval. Az emlőszűrésen való megjelenést nagymértékben támogatta Csengele és Kübekháza Önkormányzata is, mivel kisbusszal és gépkocsival biztosította az érintettek szállítását április 13-án. A két településen végzett szervezés eredményeként Csengeléről 20 fő, Kübekházáról 12 fő vett részt a szűrésen. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai a megjelenteknél, illetve kísérőiknél többféle rizikószűrést is végeztek. Összesen 52 db vérnyomásmérést, melyek közül 21 db (40 %) határérték feletti volt. A BMI értéket 48 főnél határozták meg, közülük 10 fő elhízott, 19 fő túlsúlyos (elhízott és túlsúlyos: 60 %), 19 fő normál értékű tartományba tartozott. A testzsír százalék mérést 47 főnél végezték el, mely szerint 7 főnél magas, 20 főnél emelkedett (magas és emelkedett: 57 %), 16 főnél normál, 4 főnél alacsony értéket mértünk. A rizikószűréseken kívül a megjelentek részére az emlő önvizsgálatáról rövid videót mutattak be. Ezt követően emlő mulázson megmutatták, illetve begyakoroltatták az emlő önvizsgálatának technikáit. A megjelenteket a rizikószűrési eredmények alapján egészséges életmódra vonatkozó tanácsokkal is ellátták. Az eredmények alapján a megjelenteknél a legnagyobb problémát a magas vérnyomás, a túlsúly és az elhízás jelentette. A magas vérnyomás észlelésekor tájékoztatták az adott személyt a hipertónia rizikó tényezőiről és a betegség lehetséges következményeiről, illetve a szakembernél minél előbb történő megjelenés fontosságáról. Az elhízással kapcsolatosan az energia egyensúly lényegéről adtunk felvilágosítást. Összességében elmondható, hogy a figyelem felhívó média kampány sikeresnek bizonyult. A munkaidőn túli emlőszűrési lehetőséget mindenki hasznosnak tartotta. Az ingyenes rizikószűréseket és az önvizsgálati módszereket mindenki szívesen fogadta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.