Közélet

Újrókuson is környezetbarát, fenntartható fejlesztéseket

Újrókuson is környezetbarát, fenntartható fejlesztéseket

2014. szeptember 24., szerda
Újrókuson is környezetbarát, fenntartható fejlesztéseket
kuka

Kívülről és belülről is megújítaná Újrókust a Fidesz-KDNP-L.É.T. képviselőjelöltje, azonban Szőke Barnabásné a változtatások módjára is figyelmet szán: környezetbarát módszereket alkalmazna, hogy a fejlesztések és rekonstrukciók hosszú távon is hasznot hozzanak a szegedieknek.

„A fenntartható fejlődés és a globális kötelességtudat mellett saját mindennapi érdekünk a környék környezetbaráttá tétele, mivel ezen az úton jelentős mértékben csökkenthetjük a lakótelepi lakások fenntartási költségeit” – fejtette ki

Szőke Barnabásné

. „A zöld energia előállítása jóval kisebb kiadással jár, mint bárki gondolná, és a megújuló forrásból származó energia felhasználási lehetőségeinek száma megközelíti a végtelent, mindezzel sokat spórolhatnak a lakótelepen élők, és az elhibázott panelprogram miatt eddig nem érvényesülő rezsicsökkentés is éreztetné hatásait a csekkeken” – tette hozzá a Fidesz-KDNP-L.É.T. képviselőjelöltje.

Napkollektorokat a napfény városába!

A társasházakat napkollektorok felszereltetésével korszerűsítené a kormánypártok és a L.É.T. - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület újrókusi jelöltje. A napkollektorok működésének lényege, hogy egy matt, fény- és hőelnyelő felület, ami a napsütés hatására felmelegíti az eszköz csatornáiban tárolt folyadékot, ami egy lakóépületre kapcsolva annak fűtését, illetve melegvíz-igényét képes ellátni. „Egy napkollektor annál gazdaságosabb, minél nagyobb házra helyezik, ami egy napsütésben gazdag napon is fel tudja használni a többletenergiát, ezért lenne indokolt Újrókus sűrűn lakott lakótömbjeinek tetőire minél nagyobb számban telepíteni, hogy hatékonyan segítse az itt élőket” – mutatott rá Szőke Barnabásné. „A modern beruházást illetően európai uniós támogatást is joggal pályázhatunk meg” – közölte a képviselőjelölt. „Szegedet a Napfény városának nevezik, itt süt a legtöbbet a nap Magyarországon, ki is kellene használnunk a jótékony napfényt” – mondta el Kertész Katalin, Vértói úti lakos. „Újabb példa arra, hogy a jelenlegi városvezetés nem használja ki Szeged kedvező földrajzi adottságait, melyekből jóval több van, mint gondolnánk, ezzel újabb szükségtelen többletköltséget ró ki az itt élő, egyébként is megélhetési nehézségekkel küzdő emberekre” – hívta fel a figyelmet Szőke Barnabásné. „A sokat emlegetett bőséges szegedi napfény felhasználása összeköthető egy korábban felmerült témával, a közbiztonsággal, ugyanis éjszakánként Újrókus utcáit napenergiával működő lámpákkal lehetne megvilágítani, amelyek napközben feltöltődnének, napnyugta után pedig fénnyel árasztanák el a sötét utakat, így hárítva el egy esetleges baleset, vagy rosszabb esetben egy éjszakai támadás lehetőségét, mindeközben energiát megtakarítva” – jegyezte meg Szőke Barnabásné.

Tisztaság, fél egészség

„Be kell vezetnünk a lakótelepi emberek életébe a szelektív hulladékgyűjtést, a szeméthegyek csökkentésének lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni” – árulta el a Fidesz-KDNP L.É.T. képviselőjelöltje. „A hulladékhegyek csökkentése mindannyiunk feladata és felelőssége, amit csak közös erőfeszítéssel tudunk elérni. Ezen szolgáltatás megfelelő megszervezése, működtetése a jelenlegi városvezetés egy újabb olyan kötelessége, aminek teljesítése elmaradt a mögöttünk álló három négyéves ciklus alatt” – mutatott rá Szőke Barnabásné. A szelektív hulladékgyűjtés sikerességét illetően azonban érvényes a mondás: kettőn áll a vásár. „Egy jövőbeli jobboldali városvezetés biztosítani tudná a környezetbarát hulladékgyűjtés feltételeit, de ennek működéséhez lakosság együttműködésére is szükség van, hiszen a különféle szeméttárolók nem telnek meg maguktól” – mondta el a Fidesz-KDNP és a L.É.T. képviselőjelöltje. Szőke Barnabásné célja, hogy ténylegesen beleültesse a szegediek tudatába a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, a képviselőjelölt szeretné elérni azt az állapotot, amikor minden lakos számára ez a fajta hulladékkezelés lesz az egyetlen, magától értetődő alternatíva.

Városi szintű program

„Környezetbarát energetikai beruházásokkal alakítjuk majd át a panelprogramot, hogy csökkenjenek a lakótelepi lakások fenntartási költségei” – írja Kothencz János, a Fidesz-KDNP-L.É.T. szegedi polgármesterjelöltje programjában, ezt a tervet szeretné Új ra alkalmazni Szőke Barnabásné. „Mindannyiunk hasznára válna a korszerűsítés, nagy szükség van a lakóépületek szabályozatlan ás pazarló fűtésrendszerének felújítására, amit megújuló energiaforrások használatával költségkímélő és környezetbarát módon tudnánk megoldani” – tette hozzá a képviselőjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.