Közélet

Szociális bérlakásprogrammal mentené a szegedi adósokat az LMP szövetsége

Szociális bérlakásprogrammal mentené a szegedi adósokat az LMP szövetsége

2014. szeptember 24., szerda
Szociális bérlakásprogrammal mentené a szegedi adósokat az LMP szövetsége
DSC_2853

Szegedi családok százait választja el egyetlen lépés attól, hogy az utcára kerüljön, míg a városvezetés esélyegyenlőségi programja évi ötmillió forintból működik csupán. Az LMP-4K!-A BAL szövetség szociális bérlakásprogrammal segítené a bajbajutottakat, a többségében városi tulajdonú közművekkel szembeni adósságukat pedig részlegesen átvállalná, vagy elengedné.

Ugyan a város 29 milliárd forintnyi adósságát tavaly ősszel átvállalta a kormány, az itt élő emberekét nem, jelentős részük komoly díjhátralékokat halmozott fel a munkahelyek elvesztése, illetve a panelrekonstrukció után megnövekedett közös költség miatt - hívta fel a figyelmet szerda délelőtti sajtótájékoztatóján az LMP-4K!-A BAL szövetség. A tavaly nyáron sürgősséggel elfogadott esélyegyenlőségi program elméletben az eladósodott lakosok megsegítésére jött létre, az arra fordított, évi 5 millió forintos összeg azonban jelképesnek sem mondható a város részéről. Az LMP lényegesen nagyobb (tavaly 41 milliós, idén pedig 25 milliós pluszforrás bevonását javasolták) összeggel támogatná az adósságkonszolidációs folyamatot. Emellett a kedvezményezettek körét is kibővítenék: jelenleg nem jogosult egy szegedi lakos a támogatásra, ha például a lakhatás céljára szolgáló helyiség meghaladja a 60 négyzetmétert, ha önhibáján kívül nem tudja fizetni a 25%-os önrészt, ha túl sok (57 ezer forint feletti), vagy éppen túl kevés az egy főre jutó jövedelme.

DSC_2839

Egyik megoldásként egy szociális bérlakásprogram kialakítását is javasolja az LMP-4K!-A BAL szövetség.

Podolcsák Balázs

önkormányzati képviselőjelölt szerint az IKV Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokat át kellene világítani, az üresen álló lakások közül pedig a lehető legtöbbet be kellene vonni a rendszerbe. Az önkormányzati tulajdonú lakások önmagukban még nem jelentenének teljes megoldást, így a rendszert kiszélesítenék más ingatlanokra is - tette hozzá.

Társadalmi egyeztetés alatt a luxus-ingatlanadó

A Csongrádi sugárút 76. szám alatti ingatlanból is több lakost kilakoltattak a közelmúltban, az épület szomszédságában

Szentistványi István

úgy nyilatkozott: a médiában nagyrészt csak a szörnyű tragédiával, öngyilkossággal végződő esetek kerülnek be, pedig széles réteget érint ez a probléma. A bérlakásprogram finanszírozásáért az önkormányzati képviselőjelölt egy luxus-ingatlanadó koncepcióját is vázolta a sajtó képviselőinek, melyet a 25-30 milliós értékhatár feletti ingatlanokra vetnének ki. Ezt azonban csak széleskörű társadalmi egyeztetés után lehetne meghatározni, nem kívánják ezzel nehéz helyzetbe hozni például a nyugdíjasokat, vagy a rendszeres jövedelemmel nem rendelkezőket. Egyetemi városként Szegeden különösen jövedelmező a lakások bérbeadása is, az üresen álló, vagy spekulációs céllal felvásárolt ingatlanok külön elbírálás alá kerülnének Szentistványi szerint.

DSC_2837

Az adósságkezelő alap feltöltése, illetve a szociális bérlakásprogram középtávon mutathat csak eredményt,

Szabó Dániel

önkormányzati képviselőjelölt szerint azonban szegedi családok százainak van szüksége azonnali segítségre azért, hogy ne kerüljenek az utcára. A többségében városi tulajdonú közművek esetében - például az 51%-ban önkormányzati Szegedi Hőszolgáltató Kft. esetén - bizonyos adósságok elengedését, de legalább részleges átvállalását javasolják. "A távhőszolgáltatónak közel 700 millióval tartoznak a szegediek, ennek nagy része már egy éven túli. Ezt már csak úgy tudja behajtani a cég, ha ezeket a lakosokat kilakoltatja, majd az ingatlanokat értékesíti. Több száz család megélhetése kerülhet így veszélybe" - mondta Szabó Dániel. Szavai nyomatékosításáért „Az életünkre törnek" feliratot is elhelyezett a Csongrádi sugárúti ingatlanból kilakoltatott emberek ajtajaira a pártszövetség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.