Közélet

Zászlófelvonás és új kenyér a Széchenyi téren + FOTÓK

Zászlófelvonás és új kenyér a Széchenyi téren + FOTÓK

2014. augusztus 20., szerda
Zászlófelvonás és új kenyér a Széchenyi téren + FOTÓK
2014_aug_20_ mj 011

Fúvószenekar, táncelőadás és hagyományőrző programok kíséretében ünnepélyesen felvonták a nemzeti zászlót a Városháza előtt. Botka László polgármester mondott beszédet, Kondé Lajos püspöki helynök megáldotta az új kenyeret, majd megkoszorúzták Szent István és Gizella szobrát.

A Széchenyi téri hivatalos államalapítási ünnep keretein belül 11 óra előtt a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes műsora után történt zászlófelvonással indult az ünnepi rendezvény, majd elhangzott

Ady Endre

A Tűz csiholója című verse

Fekete Gizi

, a Szegedi Nemzeti Színház színészének előadásában, ezt követően

Botka László

, Szeged polgármestere mondott ünnepi beszédet.

2014_aug_20_ mj 015

Szent István

volt az aki, felismerte: a másik elfogadása és tisztelete, a sokszínűség nemcsak gyönyörködtet, hanem gazdagít is” – mondta Szeged polgármestere államalapító királyunkról, akinek korában egészen mást értettek elfogadás és sokszínűség alatt, mint a mai balliberális politikai szereplők. "István király volt az, aki először, de máig ható tanulsággal azt mondta: a gyűlölet mérgez, a gyűlölet rombol és árt, nem építhető rá semmi, legkevésbé a jövendő" - tette hozzá a polgármester. "A hatalom, és ezt Szent István tudta a legjobban, nem lehet más, csak szolgálat" - filozofált Szeged vezetője. Botka László aktuálpolitikai húrokat is megpendített szent állami ünnepünkön, támadta a kormányzatot és a helyi jobboldalt, illetve a választási kampány hangulatát idéző ígéretekkel zárta beszédét. „Szent Istvánról és

Gizelláról

szeretnénk hallani!” – szólt közbe valaki a hallgatóságból.

2014_aug_20_ mj 056

Kondé Lajos

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke megáldotta az új kenyeret. „Az új kenyér az emberi munka gyümölcse, az élet jelképe, a jövőt hordozza mindannyiunk számára, üzenete kettős: az együttérzés és a megosztás fontosságára hívja fel a figyelmet” – emelte ki Kondé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.