Közélet

Botka is részt vett az exminiszterelnök Medgyessy elleni puccsban?

Botka is részt vett az exminiszterelnök Medgyessy elleni puccsban?

2014. augusztus 30., szombat
Botka is részt vett az exminiszterelnök Medgyessy elleni puccsban?
medgyessy_peter

A szocialista Botka László, Toller László, Balogh József és az SZDSZ-es Horn Gábor és Eörsi Mátyás is kulcsszerepet vállalt Medgyessy Péter 2004-es megbuktatásában – nyilatkozta lapunknak Karsai József. A volt szocialista képviselő szerint a puccsot Gyurcsány Ferenc szervezte, akit zsigerileg árulónak, a közélet leginkább diktatórikus és hatalommániás alakjának minősített, akivel egyszer majdnem össze is verekedett - írja az mno.hu.

A portál

cikke szerint

Medgyessy Péter

megbuktatásában részt vett

Gyurcsány Ferenc

,

Lendvai Ildikó

és

Kuncze Gábor

, de

Kiss Péter

,

Szili Katalin

és

Kovács László

nem – nyilatkozta

Karsai József

volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Battonya független polgármestere, aki a tíz évvel ezelőtti puccs idején még a szocialista frakció tagja volt. Karsai ezzel mintegy helyesbítette a szerdán az Indexen megjelent Medgyessy-interjút, amelyben a volt miniszterelnök mind a hat politikust megnevezte, mint akiknek komoly szerepük volt az ő megbuktatásában. Karsai szerint a puccs vezéralakja Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter volt, a szocialisták közül főleg Botka László (jelenleg az MSZP választmányi elnöke), néhai

Toller László

és

Balogh József

, az SZDSZ-esek közül pedig Kuncze mellett

Horn Gábor

és

Eörsi Mátyás

(utóbbi ma már a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja) vállalt benne fontos szerepet. Továbbá az MSZP fiatal potentátjait tömörítő Mozaik Klub, amelyet Gyurcsány fölkarolt. A battonyai polgármester a Medgyessy-interjú egy másik mondatával sem ért egyet. Közölte: „Medgyessy Péter nem tehet róla, de egyszerűen nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc alkalom szülte áruló. Zsigerből áruló. Medgyessy – párton kívüli miniszterelnökként – többnyire nem vett részt a MSZP-frakció zárt ülésein, így nem tudhatta, hogy a háttérben mi készül ellene két évvel a kormányra lépése után. Karsai szerint azért mondatták le Medgyessyt, mert „utálta a közpénzek lenyúlóit. Nem tűrte el a korrupciót, vagyis maximálisan ellenezte azt, hogy az M6-os autópálya építése 40 milliárddal többe került a tervezettnél. Akkoriban többször nyilatkoztam arról, hogy még a vakondtúrás és az őszibarackfa alá is alagutat fúrtak a Dunántúlon… Az igazi szakítást mégis az M5-ös autópálya koncessziója körüli panama jelentette. Medgyessy tulajdonképpen azért akarta leváltani Csillag István szabad demokrata gazdasági minisztert." Karsai fölidézte, hogy Medgyessy lemondásának napján fölment egy kávéra a miniszterelnökhöz, aki elárulta neki a szándékát. Mire Karsai azt mondta neki: akkor ő is visszaadja a mandátumát. Majd rosszul lett, a Kútvölgyi-kórházba került. Ott meglátogatta Medgyessy, aki azt kérte tőle, ne hagyja cserben a választóit. Később Gyurcsány is odaült az ágya szélére, és jelezte: tud róla, hogy Karsai nem akarja megszavazni a kinevezését, majd fölajánlotta, hogy kormánybiztosként hajtsa végre a szociális földprogramot. Bár Gyurcsány azt állította, erről Medgyessy is tud, Karsai szerint becsapta. A volt MSZP-s képviselő lapunknak azt is elárulta: Toller László 2006 júniusában már bánta, hogy részt vett a puccsban. Karsai éppen a balesete napján találkozott vele a Parlamentben, és beszélgetésre hívta, ám Toller sietett, így ez elmaradt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.