Közélet

Hamarosan itt a CityBike-bérlet a szegedi egyetem polgárai számára

Hamarosan itt a CityBike-bérlet a szegedi egyetem polgárai számára

2014. július 22., kedd
Hamarosan itt a CityBike-bérlet a szegedi egyetem polgárai számára
bringa02_gs

Augusztustól a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és dolgozói is kedvezményes bérletekkel tekerhetnek. Nincs többé kifogás a késésre.

A kedvezményes bérletek kiállítását az augusztus végi, szeptember eleji beiratkozás idejére ütemezik - tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t

Szabó László

, a CityBike Szeged projektmenedzsere. Az egyetemi polgárok 5000 forintért válthatják meg féléves bérleteiket, cserébe napi egy órára kölcsönözhetnek bringát. Ezt az időt viszont szabadon felhasználhatják, akár délelőtt, akár délután van nagyobb szükségük a kerékpárokra. A konzolokat főként az oktatási intézmények közelében, valamint az egyetemisták frekventált helyein alakították ki, így a dokkolás is egyszerű és gyors - nem lehet kifogás a késésre. Ha a bérletes mégis túllépné a felhasználható időt, óránként további 200 forintért kerekezhet Szegeden és környékén. Az árak versenyképesek a helyi tömegközlekedési díjakkal - hívta fel a figyelmet a projektmenedzser, ezért a turisták között egyre felkapottabb formája ez a városnézésnek és az aktív időtöltésnek. Megtudtuk, szezonban már az olyan, korábban kevésbé sűrű napok is mint a hétfő, forgalmasabbak lettek a felhasználók körében: csütörtöktől vasárnapig bezárólag akár 30 kölcsönzés is jut egy napra.

bringa04_gs

A szegediek és a városba érkezők összesen kilenc helyen pattanhatnak nyeregbe, a legtöbb bicaj a Szegedi Tudományegyetem könyvtára előtt áll, mintegy 12 dokkoló. Elsők között állították fel a Nagyáruház teraszán, a Novotel Hotel Tisza-parti felőli szomszédságában található tárolókat, azóta az újszegedi Móra-kollégium és a Szeged Plaza is kapott 9-9 kerékpárt.

Tudnivalók

Hazánk első kölcsönbringa rendszerét pályázati forrás segítségével építették ki. A Sund Magyarország Kft. a Dél-alföldi Regionális Operatív Program pályázatán nyert 45 millió forintot, további 21 milliós önerővel készült a nemzetközi szintű kerékpár-kölcsönzési szolgáltatás kialakítása. Elsősorban a városba látogató turisták, a szegedi egyetemisták, az SZTE dolgozói és a szegediek használhatják majd. Az árak barátiak: a regisztráció egyszeri díja 300 forint, majd minden megkezdett óta 200 forint, a negyedik óra után pedig 1800 forint/nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.