Közélet

Petíciót nyújtottak be az alsóvárosiak a Hattyas sori bulik miatt (FRISSÍTVE)

Petíciót nyújtottak be az alsóvárosiak a Hattyas sori bulik miatt (FRISSÍTVE)

2014. május 10., szombat
Petíciót nyújtottak be az alsóvárosiak a Hattyas sori bulik miatt (FRISSÍTVE)
hattyas

Tiltakoznak az alsóvárosi lakosok az egyetem Hattyas sori ingatlanában tartott rendezvények miatt. A hangerő szerintük túllépi a megengedettet, a bulizók pedig szemétlerakónak és illemhelynek használják a környező bokrokat, kiskerteket. Az SZTE EHÖK szerint a rendezvény megtartáshoz szükséges összes engedéllyel rendelkeztek, mobil mosdókkal készültek a rendezvényre és a szemétszedésről is gondoskodtak.

Tiltakozó levéllel fordultak az egyetemhez és az önkormányzathoz az alsóvárosi lakosok, mert besokalltak az egyetem Hattyas sori épületében tartott rendezvények miatt. A Jugyu Klubban lévő bulik miatt is gyakori erre a jövés-menés, a kari hallgatói napok április végi rendezvényei azonban álmatlan éjszakákat és szeméthegyet jelentettek az ott lakók számára.

Hüvös László

(Fidesz-KDNP), a körzet önkormányzati képviselője

a legutóbbi közgyűlésen

Mózes Ervin

főjegyzőt interpellálta az ott lakók nyugalmának érdekében, tolmácsolva panaszaikat, felhívva a figyelmet a közegészségügyi, köztisztasági problémákra. A címzetes főjegyző nem adott választ, álláspontja szerint csak önkormányzati ügy tartozik a hatáskörébe, a csendháborítás pedig államigazgatási kérdés, rendőrségi ügy. Hüvös ezzel szemben kiemelte: köztisztasági és közbiztonsági kérdésekben is interpellált, ami a helyi önkormányzatokról szóló törvény (2011. CLXXXIX) 13. § (1) 5., valamint 17. pontja alapján egyértelműen önkormányzati feladatnak számít.

"Minek költözött ide?"

Az alsóvárosi

Kiss család

szerint nemcsak a Hattyason, de a környező utcákban lakók is jelentkeztek, hogy aláírnák a levelet, melyet az önkormányzatnak és az egyetemnek, illetve az adott karnak is eljuttattak. A petíció szerint lakóövezetben nincs helye ekkora volumenű rendezvénynek, melyen nemcsak a zajszűrést, de az alapvető higiéniai körülményeket sem tudták biztosítani. "A háromnapos április végi rendezvény három ébren töltött éjszakát jelentett a környéken lakók számára, hiszen a bulik éjfélig el sem kezdődtek, és hajnalig tartottak. A volt laktanya épületei között, egy sátorban bömbölt a zene, ami minimális szinten sem szűrte a zajt, a falak ráadásul a lakóövezet felé terelték a hangokat" - mondta el Kiss úr. A Dobó utca egyik lakójának zajszintmérő berendezése állítása szerint az akkor megengedett 40 dupláját, több mint 80 decibeles hangerőt mért. A buliról a

Facebookra

felkerült (kiírás szerint hajnali 4-kor készített) videó alapján azért van rá némi esély, hogy nem a telihold miatt forgolódtak ágyukban a környéken lakók.

tisza_part_vasarnap10_gs

Az éjszaka folyamán ráadásul tömegével érkeztek a bulizók a közeli utcák zöldövezetébe, hogy ott végezzék el dolgukat. A lányok illően elbújtak egy-egy bokor mögé, a fiúk azonban nem zavartatták magukat, a házak falát tisztelték le. "Számon kértük tőlük, hogy miért nem a benti mosdókat használják, de ott állítólag olyan hosszú volt a sor, hogy nem tudták kivárni. Egy ezerfős rendezvény megtartásakor az lenne a minimum, hogy megfelelő számú vécét biztosítsanak" - tette hozzá Kiss úr. Ilyenkor a buli az utcán folytatódott, a fiatalok a kint parkoló autókat bárpultnak használták, a bokrokat pedig szemétlerakónak. A petíciót aláíró egyik lakos egy fél pohár sört talált a rendezvény reggelén autója motorháztetőjén, sokan pedig törött üvegeket és dobozokat szedtek össze portájuk környékéről. "A szomszéd utcában lakó férfi személyesen is leteremtette a fiatalokat a hangoskodás miatt. Erre visszaválaszoltak, hogy minek költözött ide, amikor tudta, hogy itt bulik vannak? A férfi több mint 25 éve él itt, akkor ez az épület még laktanyaként működött" - panaszolta el a lakos. Hozzátette azért: nem a fiatalok szórakozási lehetőségét akarják beszüntetni, csupán egy kicsit távolabb szeretnék azt tudni a lakóövezettől, ahol senkit sem zavarnak.

A hivatalos mérés szerint nem volt csendháborítás

A panaszok kapcsán

Tóth Károlyt

, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékáni hivatalvezetőjét - aki egyben az MSZP önkormányzati képviselője is - szintén felkerestük, aki hangsúlyozta: az események lebonyolítását végző hallgatói önkormányzat figyelmét minden esetben felhívják arra, hogy legyenek tekintettel a környéken lakókra, tartsák tiszteletbe azok jogos igényeit. Panasz esetén a szervezők maguk kérik szakemberektől a zajszintmérést, tudomása szerint a hangerő egyetlen alkalommal sem lépte át a megengedett határértéket. Hozzátette azonban: a rendezvények valóban késő éjszakáig elhúzódnak, és bár mindent megtesznek a lakók nyugalmáért és a kulturált körülmények biztosításáért, elképzelhető, hogy így is kiváltják az ott lakók némelyikének nemtetszését.

SZTE EHÖK: mobil mosdókkal készültek, szemetet is szedtek a rendezvényen

Az SZTE EHÖK az alább olvasható közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz. "Nem a JGYPK HÖK, hanem az SZTE EHÖK hivatalos "SZTE egyetemi napok" című rendezvénye zajlott április végén, az egyetemi szabadidő központban. Így tehát pontatlan a JGYPK vagy a "Jugyu Klub" egyébként engedélyek alapján működő vendéglátó ipari egységhez kötni a rendezvényt. Az SZTE EHÖK és hivatalos partnerei minden, a rendezvénytartáshoz szükséges engedéllyel rendelkeztek, amit bárki igényelhet az illetékes hatóságoktól időszakos rendezvények megtartásának céljából. A magánterületen külön mobil mosdóhelyiségek, biztonsági személyzet és hangmérnök gondoskodott, az ide vonatkozó előírások betartásáról, semmilyen rögzített határértéket nem léptünk át. A rendőrség munkatársai, különösen a laktanyaépület és a vasútállomás közötti közterületen intenzíven jelen voltak, kérésükre egy tíz fős hallgatói csapat a rendezvény teljes időszaka alatt szemetet szedett. Sem hivatalosan, sem informálisan nincs információnk arról, hogy akár közterületen, akár az Egyetem területén, bárki bejelentést tett volna garázdaság vagy rongálás miatt.

Az EHÖK általános álláspontja:

Az SZTE az ország második legnagyobb egyeteme. A valamivel több, mint húszezer nappali tagozatos egyetemista, havonta átlagosan 40 000 forintot költ el fejenként Szeged városában. Az egyetemünkre jelentkező gólyák, több mint negyven százaléka, az SZTE -re jelentkezésének legfőbb okaként a szegedi sokszínű egyetemi életet jelöli meg. A fentiekből adódóan, különösen a tavaszi vizsgaidőszakot megelőző, a gólyatábori, illetve az őszi báli időszakban különösebb vétség nélkül is előfordulhatnak olyan súrlódások a lakosság és a hallgatóság között, amit nyilvánvalóan kezelni kell, így ennek megoldásának céljából állunk minden szegedi lakos vagy akár Hűvös képviselő Úr rendelkezésére is" - írta a közleményben

Török Márk

EHÖK-elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.