Közélet

Magyarország lakossága számíthat a katasztrófavédelem segítségére

Magyarország lakossága számíthat a katasztrófavédelem segítségére

2013. december 1., vasárnap
Magyarország lakossága számíthat a katasztrófavédelem segítségére

Két napon át tartó törzsvezetési gyakorlatot tartott csütörtökön és pénteken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az országos társszervekkel együttműködve. A rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésére irányuló országos gyakorlatban kétszázötven szervezet mintegy háromezer fővel vett részt. A gyakorlatot követő sajtótájékoztatón a katasztrófavédelmi főigazgató kijelentette: Magyarország katasztrófavédelmi szervei felkészültek a télre, a lakosság okkal számíthat a segítségre. A gyakorlat feladatainak végrehajtásában a védelmi igazgatás Csongrád megyei szervezetei is részt vettek - adta hírül Arany-Tóth Attila szóvivő.

Közös sajtótájékoztatót tartott Magyarország belügyminisztere és az országos katasztrófavédelmi főigazgató, amelyen a kétnapos, rendkívüli téli időjárási helyzetek kezelésére irányuló gyakorlat előzetes eredményeit ismertették.

Pintér Sándor

bevezetőjében elmondta, a törzsvezetési gyakorlat résztvevői számos kritikus, havazással és fagyos időjárással kapcsolatos téli szituációt modelleztek a társszervek jelenlétével. A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán rögtönzött ellenőrzést tartott az ország valamennyi autópálya-kezelő telephelyén, amely során az autópályák tisztításáért felelős géppark állapotát mérték fel a szakemberek. Ezután hozzátette, a tél közeledtével a Magyar Honvédség hasonló ellenőrzést végez a napokban a saját gépparkján belül, hogy extrém méretű havazás esetén azonnal, hatékonyan bevethetőek legyenek a járművek. Pintér Sándor a továbbiakban az éppen véget ért felkészülési gyakorlat kapcsán elmondta, annak részletes eredményeit egyelőre még értékelik, az előzetes információk alapján azonban egyértelműen elmondható, hogy Magyarország katasztrófa-elhárításban közreműködő szervezetei felkészültek a télre, a havazásra és a kritikus időjárási körülményekből fakadó problémák kezelésére. A szimulált gyakorlat során, ahogyan a márciusi havazás esetén sem, úgy ezúttal sem hagytak elzárt települést az országban, egyetlen egy ember sem hűlt ki a hidegben, mindenkin segítettek és mindenkihez eljutottak, a zord időjárási körülmények ellenére is. A gyakorlat során a társszervek az információ áramlását, a hatékony együttműködést, a technikai eszközök és a beavatkozó állomány szükségszerű átcsoportosítását, a forgalom korlátozását, a HUNOR mentőszervezet és a Magyar Honvédség esetleges bevetését, a lakosság alapvető élelmiszerekkel történő ellátását, valamint a közigazgatási irányítást gyakorolták, a tárca vezetőjének véleménye szerint sikerrel.

Bakondi György

tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az elmúlt hónapok fejlesztéseinek köszönhetően Magyarországon egy világszínvonalú technikai rendszer szolgálja a lakosság védelmét, amelynek egyik legfontosabb pontja az állampolgárok tájékoztatása. „Nagyon fontos, hogy a magyar állampolgárok időben jussanak hiteles információkhoz, hogy a saját és családjuk élet- és vagyonbiztonságáról gondoskodni tudjanak, és a hiteles információk birtokában hozhassák meg döntéseiket” – mondta a főigazgató, aki a november 25-én elindított, táblagépekre és mobiltelefonokra optimalizált veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerben rejlő lehetőségeket méltatta. „A hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi erőkre, a rendvédelmi erőkre és a Magyar Honvédség erőire okkal számíthat a magyar lakosság. Megteszünk mindent a hiteles és gyors tájékoztatás érdekében, valamint azért, hogy a bajban mindenkinek segítséget nyújtsunk” – zárta tájékoztatóját az országos katasztrófavédelmi főigazgató. A kétnapos gyakorlat során a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon felállt operatív törzs, valamint a helyi és a társzervek operatív törzseinek feladata a rendkívüli időjárás körülményei során történt két tömeges baleset, valamint az áramszolgáltatásban két településen fellépett jelentős üzemzavar kezelése volt. A gyakorlat résztvevői megtették az ilyen helyzetek során szükséges intézkedéseket a lakosság ellátásának biztosítására és tájékoztatására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.