Közélet

Szoftverszabadság – konferencia az Agórában

Szoftverszabadság – konferencia az Agórában

2013. november 26., kedd
Szoftverszabadság – konferencia az Agórában
kituzo

Több mint negyven előadással ünneplik a szabad szoftvereket Szegeden. Pénteken az Agórában bemutatják a legújabb kütyüket, a 3D-s nyomtatást, illetve az e-közigazgatás rejtelmeibe is bepillanthatnak az érdeklődők.

„Ha valakit érdekelnek a mobiltelefonok, annak is érdemes regisztrálnia és részt vennie a rendezvényen, hiszen bemutatják az új mobilos operációs rendszert, a Firefox OS-t, így aki az áttérésen gondolkozik, hasznos információkhoz juthat. A szegedi önkormányzat már tíz éve használ szabad szoftvert, s ennek tapasztalatairól is beszámolnak a konferencián, illetve bemutatkozik az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ is” – emelt ki néhány érdekességet a november 29-i Szabad Szoftver Konferencia programjai közül

Havasi Ferenc

. A főszervező arról tájékoztatott, hogy kimondottan rendszergazdáknak is tartanak előadásokat, de játékokról szó esik, míg a legnagyobb érdeklődés a Raspberry Pi iránt mutatkozik, melyet rendszergazdai és kezdő kütyüépítő szemüveggel is górcső alá vesznek a konferencia keretében. A Szent-Györgyi Albert Agórában szó esik továbbá a 3D nyomtatásról szabad szoftveres környezetben, a Linux-ról, a Windowsról átváltás jellemzőiről, a LibreOffice legújabb verziójáról, illetve az előzők tapasztalatairól is, akárcsak a hamarosan megjelenő Drupal 8-ról is. Hasznos információk hangzanak el a nyílt forrású szoftverek segítségével készíthető Prezi-szerű prezentációkról, és a szerzői jogról is. „Az évek folyamán egyre sokrétűbb lett a konferencia programja, így az idei mintegy negyvenöt előadás még nagyobb területet fed le a szabad szoftverekkel kapcsolatos újdonságokról, érdekességekről” – magyarázta Havasi Ferenc. A konferencián több szekcióban hangzanak el előadások, így külön foglalkoznak a mobil, a hardverközeli, a felhasználói, a rendszergazdai, a geoinformatika, tovább a multimédia és jog területét érintő újdonságokkal, érdekességekkel.

Gazdasági érdekek is a szabad szoftverek mellett

szabadszoftver

A szegedi Szabad Szoftver Konferencia főszervezője megjegyezte, régen közkeletű elgondolás volt, hogy emberek szabadidejükben készítenek szabad szoftvereket, de ha valaki megnézi ezt a területet, láthatja a fejlődését, s egyértelművé válik számára, hogy szakemberek fejlesztenek, akiket megfizetnek, hiszen gazdasági érdekek húzódnak meg a háttérben. „Sok cég szponzorál szabad szoftverfejlesztést, majd megosztják mindenkivel, mert nekik ez így éri meg. Gondoljunk csak a Google-ra, neki az a fontos, hogy a termékei működjenek jól, azzal akar pénz keresni és nem a szoftvereivel. Érdekes megfigyelni, ahogy az önzetlenség és az önérdek összefonódik” – részletezte. A felhasználók szabadságára utal a szabad szoftver elnevezés, hiszen semmi sem korlátozza az adott program használatát, másolható és közzé is tehető, tetszőlegesen testre szabhat vagy akár tökéletesíthető, illetve a szoftver felhasználó általi módosítása is közzétehető. Szinte mindenki használ szabad szoftvereket, gondoljunk csak a böngészőkre, az Android okostelefonos platformra, az Office szabad változatára, a zene- és videólejátszókra, vagy éppen az Ubuntura, ami az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció. Havasi Ferenc megjegyezte, a szegedi konferencia nem pusztán nevében szabad, évről-évre jó hangulatban telik, hiszen szabadon lehet kérdezni vagy beszélgetni, illetve szabad szoftveres kütyük és ajándéktárgyak is gazdára találnak. A november 29-én 9.30-kor kezdődő Szabad Szoftver Konferenciáról

ITT

is tájékozódhat, míg a részletes programot

ITT

olvashatja. A rendezvény fő támogatója a GE Healthcare, míg aranyfokozatú támogatók az FSF.hu alapítvány és az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ.

ge_fsf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.