Közélet

Kicsit késik, de jó lesz az idei magyar dinnye

Kicsit késik, de jó lesz az idei magyar dinnye

2013. június 23., vasárnap
Kicsit késik, de jó lesz az idei magyar dinnye
dinnye05_gs

Nem a jég, sokkal inkább a hideg ártott a dinnyének, de nincs nagy gond. A főszezon ugyan fél hónap késéssel köszönt be, de kiváló minőségű gyümölcsöt ígér a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Az elmúlt időszak időjárásából a hideg okozott nagyobb problémát, nem a jég. Utóbbi ugyanis nem volt akkora, hogy megsemmisítse a növényt, így inkább a jéggel érkező sok csapadék okozott úgynevezett gyökérvesztést. A hideg talajhőmérséklet miatt csak nitrogént tudott felvenni a növény, a többi fontos tápanyagot nem, ezért a dinnyék közepe megszakadt. A legtöbb, ezt észlelő, tapasztalt dinnyetermesztő ezeket a terméseket eltávolította, mert a szakadással együtt nőttek volna tovább a gyümölcsök. Így azonban némileg késni fog a beérés – a július 1-ji szezonkezdet július 15-re tolódik – mondta el portálunknak a dél-békési helyzetről

Oravecz Tamás

, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke. Jó hír, hogy a jó idő beállta a dinnyének is kedvezett, így biztos, hogy a hagyományokhoz híven kiváló minőségű termésünk lesz. Oravecz Tamás szerint a mennyiséggel sem lesz gond. Azoktól a termelőktől, akik nem észlelték, hogy a kicsi, növekvő dinnyén az említett csillagszerű repedés keletkezett, ilyenek forgalomba kerülhetnek, de ezek csupán esztétikai hibák.

Jól vizsgázott a tökre oltott dinnye

A dinnyehelyzetkép tájkörzetenként és termesztési módtól függően is változatos lehet. A szakember példaként említette, hogy bizonyos nyírségi dinnyék nagyon megsínylették a hideget. A magvetés útján termesztett, úgynevezett szabadgyökerű dinnyék is súlyos ártalmakon mentek keresztül, nagy veszteségeket szenvedtek a gazdák. A tök alanyra oltott dinnye viszont beigazolta, hogy ez az egyedüli versenyképes dinnye – véli Oravecz Tamás. Hangsúlyozta: hamis az a vélekedés, hogy ezek nem jó dinnyék. Sőt, ezek hoznak csak igazán kiváló minőségű gyümölcsöt – így a szakember. Spanyolországban a tökre oltott dinnyék aránya 99,9, Görögországban 98,5, Törökországban is több mint 95 százalék és Magyarországon is elérte már a 70 százalékot. Oravecz Tamás szerint az idei tapasztalatok fel fogják gyorsítani az arány növekedését, egyre kevesebb gazda fog szabadgyökerű dinnyével dolgozni, mert a tökre oltott „változat” termésben, termésminőségben és kockázatban is jobban teljesít extrém időjárás esetén. A dinnye szubtrópusi növény, a megváltozott klíma nem kedvez a biztonságos termesztésnek – összegzett a dinnyés szakértő. Érdeklődésünkre arról is beszélt, a gyümölcs ára tükrözni fogja a befektetett költségeket. Kifejtette: senkinek nem érdeke, hogy a termelő tönkremenjen, a dinnye pedig köztudottan nagy befektetési igényű. Hallani olyan földtől elrugaszkodott gondolatokat, hogy egy kiló dinnye nem éri egy fagyi vagy egy liter ásványvíz árát, pedig a közkedvelt gyümölcs nyári melegben ugyanolyan jó – így a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.