Közélet

Az ifjúságra és a civilekre fókuszál Vajda Árpád IH-igazgató

Az ifjúságra és a civilekre fókuszál Vajda Árpád IH-igazgató

2013. június 27., csütörtök
Az ifjúságra és a civilekre fókuszál Vajda Árpád IH-igazgató
vajda_arpad03_gs

A Partfürdőre a tiszai szabad strandra próbál minél több látogatót csalogatni Vajda Árpád. A frissen munkába állt IH-igazgató az ifjúsági szervezeteknek és civileknek is több teret adna.

- A májusi közgyűlésen szavaztak a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjáról, s június 21-ei hatállyal nevezték ki. Hogyan zajlott az átadás-átvétel?

- Nagyon sok segítséget kaptam

Sódar István

előző igazgatótól és a munkatársaktól, rengeteg anyagot kellett átnézni a hét intézményi alegységnél, továbbá egy olyan hatalmas projektet, mint a Szegedi Ifjúsági Napokat. Az átadás-átvétel gördülékenyen zajlott, a dokumentumok nagy része rendben volt, hiszen több vizsgálat is zajlott, például a NAV vagy épp az önkormányzat részéről, így rá is volt utalva az intézmény arra, hogy e tekintetben erős legyen. Alapvetően ez egy nagyon sokrétű intézményrendszer, gondoljuk csak végig, az idősekkel foglalkozó Senior Center mellett akár a Dózsa György utcai civilekkel foglalkozó épületet vagy akár a Belvárosi mozit, az Alterrát, a Partfürdőt nézzük, számtalan tevékenységet folytat. Az IH maga pedig a város egyik legjobban felszerelt rendezvényközpontja lett a városnak, pályázatoknak és szakemberek sorának köszönhetően.

- Ha már az Ifjúsági Ház épületénél tartunk, itt min változtatna?

- Mindegyik intézménynek van specialitása és egyben korlátja is. Az IH-ban például a nagytermet mindössze néhány zenekar tudja megtölteni, a kisebb fellépők elvesznek ott. Konferenciákra ideális, netán bankettekre vagy lakodalmakra, s éppen azért alakították ki a földszinten a kávézós teret, hogy klubjellegű összejöveteleknek is otthont adhasson az épület. Új színt is szeretnék vinni az IH működésébe: koncepcióm alapja, hogy az Ifjúsági Ház legyen valóban az ifjúság háza, ezért több új szolgáltatás bevezetését tervezem a 13-29 éves korosztály számára. Hangsúlyozom, nonprofit célokra jött létre ez az intézmény, de nem szabad elfelejteni, hogy jelentős kiadásink vannak például a rezsi terén, bármelyik egységről is legyen szó. Az önkormányzati támogatás mellett bevételeket kell termelnünk, amit vissza tudunk visszaforgatni nonprofit célokra. Erre a legalkalmasabb az IH, hiszen a termek kialakítása és felszereltségük alkalmassá teszi arra, hogy az összstruktúra termelő részeként üzemeljen.

- Említette, hogy valóban az ifjúság házává tenné az IH-t. Ez alatt mit ért, milyen programokat hiányol?

vajda_arpad01_gs

- A civil szervezetekben hatalmas kihasználatlan potenciál van az ifjúsági szolgáltatások felé. A SZIN-en a civil szigetet is úgy próbáljuk felépíteni, hogy együttműködésre hívjuk őket. Hosszú távon is fenn lehetne tartani ezeket a kapcsolatokat, akár egy civil kerekasztal formájában, a fiataloknak szolgáltató szervezetek közötti együttműködést így elő tudjuk segíteni. Ezek a partneri együttműködések, például egy civil szervezetek közötti kerekasztal hiányzik Szegeden. Városi ifjúsági napról sem hallottam Szegeden, és például a Nemzetközi Ifjúsági Napot is alig egy-két helyen ünneplik Magyarországon augusztus 12-én. Egy nemzetközi térképen nyomon lehet követni a csatlakozókat, és úgy gondolom, érdemes lenne, hogy felkerüljünk erre a térképre. Ha ezt például tizenöt szervezet összefogásban valósítják meg, akkor az egyre eső teher lecsökken. Az IH-nak ebben a munkában katalizátor szerepet kell betöltenie, segítenünk kell a civilek együttműködését. Ezenkívül a Dózsa György utcai épületben ifjúsági rádiót szeretnénk indítani ősztől, ahol a középiskolások próbálhatnák ki magukat ezen a téren.

- Igazgatói kinevezése azonban nem csak együttműködések segítéséről és programokról szól, nem feledkezhetünk meg arról, hogy kintlévőségei is vannak a cégnek, az elmúlt esztendőt 66 millió forintos veszteséggel zárták, és lejárt tartozások is vannak. Ezeket sikerült már felmérni?

- A kollégákkal folyamatosan egeztetjük a kintlévőségeket, még nem látok minden számot, de azokkal a partnerekkel, akiknek tartozott az IH, próbáljuk felvenni a kapcsolatot, és természetesen egyezségre törekszünk. A pénzünk nem lett több, s figyelembe kell venni, hogy a hét intézményre szétbontva a támogatás nem olyan sok. Június 21-ei hatállyal neveztek ki, még nem értünk a felmérések végére, ehhez még kell egy kis idő.

- Beköszöntött a nyár, adódik a kérdés, hogy a Partfürdővel milyen tervei vannak, illetve lesz-e idén tiszai szabad strand?

- A Partfürdőre is nagyon várjuk a szegedieket, családi programoknak, osztálytalálkozóknak kiváló helyszíne lehet. Az iskolákban a mindennapos testnevelés bevezetése is tartogat lehetőségeket, több sportprogramnak adhat helyet a Partfürdő. Ez ügyben le szeretnénk ülni a testnevelőkkel, hogy közösen határozzuk meg, mire is van szüksége a fiataloknak. A szabad strand is készül, ismét lehet majd ingyen és nem mellékesen legálisan csobbanni a Tiszában Szegeden.

- A Szegedi Ifjúsági Napok is előttünk áll, a nyárzáró fesztiválra már kinevezése előtt is készültek.

vajda_arpad04_gs

- A SZIN szervezésének valóban a közepébe csöppentem bele. Örülök annak, hogy gördülékeny a szervezés a kollégák áldozatos munkája révén, s így nagyon kevés a kérdőjel. A SZIN-t más fesztiválokon is promotáljuk, például olyan rendezvényekre és koncertekre is elmegyünk, és akció keretében bérleteket értékesítünk, ahol azok lépnek fel, akik majd a Partfürdőn is augusztusban. Budapesttől Debrecenen keresztül sok helyen jártunk, azt tapasztaljuk, jól is reagálnak a fiatalok. Július elsején hozzuk nyilvánosságra a teljes programot, már megvan, hogy melyik színpadon ki lép fel, most az egyéb szolgáltatásokat szervezzük, és a civil falut tervezzük. Öröm, hogy közel kétszer annyi szervezet jelentkezett, méghozzá remek ötletekkel, de sajnos nem tudunk mindenkinek helyet biztosítani. A civil falut szeretnénk tematikussá tenni, erősíteni azt a vonulatot, ami összeköti az egyes szervezeteket. A korábbi évekhez képest több határon túli szervezet munkáját mutatjuk be, külön pódiumot is tervezünk, ami látványszerkesztőségként fog működni. Ott napközben vendégek lesznek, Dr. Rock közreműködésével rádióadás lesz, sőt úgy tűnik, a Rock Klub zenekarjainak is lesz egy sávjuk.

- A SZIN-en újdonság lesz az ingyenes nulladik nap. Ezt azért hirdették meg, hogy többen kedvet kapjanak a fesztiválhoz?

- A nemzeti ünnepen olyanokat is várunk a Partfürdőre, akik belekóstolnának, milyen is a fesztivál. Szeged lakosságának nagy része csak hallja, de nem vesz részt a SZIN életében. Most erre is lesz lehetőség, méghozzá ingyenesen. Javaslom mindenkinek, hogy augusztus 20-án jöjjön ki, remek programokkal készülünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.