Közélet

Két hét múlva érhet az influenzajárvány Csongrád megyébe

Két hét múlva érhet az influenzajárvány Csongrád megyébe

2013. február 9., szombat
Két hét múlva érhet az influenzajárvány Csongrád megyébe

Ugyan az influenzaszerű megbetegedések száma országosan már elérte a járványküszöböt, Csongrád megyében csupán néhány megbetegedést regisztráltak. Az ingyenes oltóanyag fele még raktáron van, a veszélyeztetett állapotúaknak ajánlott élni a lehetőséggel!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal múlt szombaton a Facebook-oldalán közölte, hogy Európa teljes nyugati felén és több, Magyarországgal szomszédos országban is kiterjedt influenzajárvány van. Az influenza már hazánkat is elérte, és mivel az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján a megbetegedések száma több megyében is megugrott, országos járványt

jelentettek be.

Makón A típusú vírust azonosítottak

"Csongrád megyében nem beszélhetünk influenzajárványról, az elmúlt két hétben stagnált a betegek száma" - tudtuk meg

Tombácz Zsuzsanna

megyei tiszti főorvostól. Járványos megbetegedésről akkor beszélhetünk, ha százezer lakosból 150 főnél kimutatható, ettől az aránytól a főorvos szerint még messze vagyunk. A megyében a legtöbb influenzaszerű megbetegedést Szegeden észlelték, azonban eddig csak egy makói lakosnál mutatták ki az A típusú vírust. "Egy-két héten belül a nyugati országrészből hozzánk is elérhet a járvány, egyelőre azonban nem indult be nagyobb hullám a megbetegedések számában" - közölte Tombácz Zsuzsanna. Ingyenes oltóanyagot még lehet kapni a háziorvosoknál és a patikákban is, erre a krónikus betegek, az egészségügyben dolgozók, valamint a 65 év felettiek jogosultak. "A megyében lévő 54 ezer ingyenes vakcinából alig 26 ezer fogyott el eddig. Mivel a járványos megbetegedésig még két hét van, nem késő jelentkezni az oltásért" - mondta a tiszti főorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.