Újabb halálos áldozatot követelt a járvány Romániában

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Tovább terjed a kanyaró Romániában, ahol a héten 34-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, és újabb 122 megbetegedést regisztráltak a megyei közegészségügyi intézetek – derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből. Tovább »

Házi sertésekre terjedt át az afrikai sertéspestis Kárpátalján

2017. augusztus 12., szombat · Hozzászólok

Házi sertésekre is átterjedt Kárpátalján a térségben eddig csak elhullott vaddisznókban kimutatott afrikai sertéspestis-fertőzés (ASP), amelyben két állat pusztult el a héten a munkácsi járási Alsókerepec (Nizsnij Koropec) község egyik háztáji gazdaságában – adták hírül szombaton kárpátaljai hírportálok. Tovább »

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a román-magyar határ közelében

2017. augusztus 1., kedd · Hozzászólok

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban – közölte kedden a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság. Tovább »

Ónod-Szűcs Zoltán: Magyarországon jó a járványügyi helyzet

2017. március 29., szerda · Hozzászólok

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán. Tovább »

Levonulóban az influenza, holnaptól nincs látogatási tilalom Csongrád megyében

2017. február 28., kedd · Hozzászólok

influenza_beteg

Február 20-a és 26-a között az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a nyolcadik héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,1049 %-a, 87 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely 36,5 %-al kevesebb az előző heti megbetegedéseknél. Tekintettel arra, hogy a megbetegedések aránya a megye minden járásában a járványküszöb alá csökkent, a látogatási tilalmat március 1-től kezdődően Csongrád megye minden fekvőbeteg ellátó egységében visszavonják. Tovább »

Egy hét alatt több mint százezren fordultak orvoshoz influenza miatt

2017. február 1., szerda · Hozzászólok

Országszerte több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében. Az elmúlt 10 évben egyetlen influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot. Tovább »

A madárinfluenza 230 gazdaságot érintett az országban

2017. január 26., csütörtök · Hozzászólok

Az elmúlt hónapokban a madárinfluenza miatt 230 gazdaságban, több mint 3 millió állat leölését rendelték el a hatóságok, ami azt jelenti, hogy 3 milliárd forint értékű állományt kellett felszámolni, amelynek 80 százaléka víziszárnyas volt – mondta Bognár Lajos országos főállatorvos csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Tovább »

Influenza – Egy hét alatt megduplázódott a betegek száma (FRISSÍTVE)

2017. január 18., szerda · Hozzászólok

Terjed a járvány, az előző héthez képest kétszeresére emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több mint harminc egészségügyi intézményt érintően van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom. Tovább »

Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

korhaz_varo_rendelo

Január 9-e és január 15-e között, az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 2. héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,2074 %-a, 207 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely tízszerese az előző heti megbetegedéseknek. Tovább »

Nébih: egyre több európai országot érint a madárinfluenza-járvány

2016. november 24., csütörtök · Hozzászólok

madarinfluenza

Az európai madárinfluenza járvány, amelynek Magyarország is elszenvedője, egyre több országot érint: az utóbbi napokban Ausztria, Németország, Horvátország, Dánia, Hollandia után Olaszország és Svédország is jelezte a betegség jelenlétét vadmadárállományban, illetve baromfitelepeken – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön. Tovább »

Az SZTE részvételével alakul Szegeden molekuláris orvostudományi kiválósági központ

2016. november 15., kedd · Hozzászólok

Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem részvételével alakul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ. Az uniós Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán több mint 15 milliárd forint támogatást elnyert projekt olyan orvosbiológiai kutatásokra koncentrál, amelyek a nem járványszerűen terjedő, de tömegeket érintő népbetegségekkel foglalkoznak, így például a rák, a magas vérnyomás, a reuma és a cukorbetegség. Tovább »

A kanyaró és a rubeola felszámolására hívják fel a figyelmet az európai védőoltási héten

2016. április 26., kedd · Hozzászólok

Az európai védőoltási héten az idén arra hívják fel a figyelmet, hogy Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és rubeola teljes felszámolásához – közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodája és az Országos Epidemiológiai Központ közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. Tovább »

Zikaláz: Magyarországon nem merült fel a fertőzés gyanúja

2016. január 28., csütörtök · Hozzászólok

szunyog2

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Tovább »

Magyarországon nem kell tartani a veszélyes Zika-vírus okozta járványtól

2016. január 27., szerda · Hozzászólok

szunyog2

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon – mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Tovább »

Rekordokat dönt a bárányhimlős megbetegedések száma

2015. október 28., szerda · Hozzászólok

Rekordokat dönt idén a bárányhimlős megbetegedések száma Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint október közepéig mintegy 34,5 ezer fertőzést regisztráltak, csaknem tízezerrel többet, mint a múlt év hasonló időszakában – közölték szakemberek a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva: kulcsfontosságú a védőoltás. Tovább »

Határzár – Fidesz: a határátkelők felé terelnék a tömegeket

2015. június 26., péntek · Hozzászólok

A műszaki határzár kérdése részben arról szól, hogy ha valaki be kíván nyújtani bármilyen kérelmet az Európai Unióban, akkor a határellenőrzési pontokon lépjen be Magyarországra, ne pedig a zöldhatáron keresztül, illegálisan. Erről a Fidesz országgyűlési frakciójának szóvivője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt.
Tovább »

Illegális bevándorlás: járványveszélyre figyelmeztet a WHO

2015. június 26., péntek · Hozzászólok

menekulttabor26_gs

Az illegális bevándorlók tömegeinek megjelenése járványügyi szempontból is veszélyforrást jelenthet – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának magyar igazgatója a Napi Gazdaság pénteki számában.
Tovább »

ÁNTSZ: továbbra is terjed az influenza Európában

2015. február 21., szombat · Hozzászólok

Továbbra is terjed az influenza Európában, ám az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma enyhén csökkent az elmúlt héten, ami annak a jele lehet, hogy a kontinens néhány országa már túljutott a járvány csúcsán – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel. Tovább »

Influenza helyzetkép – növekszik a betegek száma, marad a látogatási tilalom

2015. február 17., kedd · Hozzászólok

Csongrád megyében tovább emelkedik az influenzás betegek száma. Legmagasabb a betegség morbiditása Hódmezővásárhelyi járás területén, 1, 095 % majd a Szentes járás területén 472 %, ezt követi Makó járás területén 416 %, a Szeged járás területén 250 % – tájékoztatta hírportálunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Tovább »

A legkisebbeket most éri el az influenzavírus

2015. február 17., kedd · Hozzászólok

korhaz_varo_rendeloIsmét leveleket hozott a posta: szegedi olvasóink arról írtak, óvodás korú gyermekeik között hányással és hasmenéssel járó betegség ütötte fel a fejét, e miatt pedig alaposan megfogyatkozott a kis csoportok létszáma. Utánajártunk, kapott-e bejelentést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve és mit tapasztal a gyermekorvos.
Tovább »

Nem oltottunk, most már fújhatjuk – mutálódott influenzavírus játssza ki a védőinjekciót

2015. február 13., péntek · Hozzászólok

hpv_elleni_vedooltas01_gs

Mutálódott az influenza egyik vírustörzse, amely a szakemberek szerint jelentősen csökkenti a védőoltások hatékonyságát is. Idén amúgy sem volt hiánycikk az oltóanyag – a tavalyi, enyhe vírusidőszak miatt kevesebben kérték, így rengeteg vakcina maradt raktáron. Tovább »

Megérkezett az influenza – látogatási tilalmat rendelt el a megyei tisztifőorvos a kórházakban

2015. február 3., kedd · 7 hozzászólás

Elérte megyénket is az influenzajárvány. Hódmezővásárhely, Makó járás területén nagymértékű emelkedés tapasztalható. A járványküszöböt többszörösen meghaladja a betegszám. Szeged, valamint Szentes járás területén járványküszöb körüli értékeket jelentenek. Tovább »

Következő oldal »