Előzze meg az influenzát! – Megérkezett az ingyenes oltóanyag a megyénkbe

2017. október 18., szerda · Hozzászólok

Még nincs influenzás beteg az országban, a védőoltást azonban érdemes időben felvenni a háziorvosok szerint. Szegeden hangsúlyozták, az oltást követően a védettség kialakulása legalább tíz napra tehető, az ingyenes oltóanyag már elérhető Csongrád megyében.

Sorra érkeztek a háziorvosok a saját körzetüket ellátó oltóanyag átvételére a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára. Kass Ferenc újszegedi felnőtt háziorvos elmondta, ezen a héten már többen fordultak hozzá influenzaszerű megbetegedéssel, amikor is az enyhe felső légúti tünet, köhögés, torokfájás jellemzően magas lázzal párosult. Véleménye szerint a korábbi évekhez hasonlóan az influenza rövidesen be is köszönt.

*-*„A védőoltás felvételéhez nem lehet lázas az illető, valamint köhögés és torokfájás sem jelentkezhet nála.

Otthon érdemes naponta többször alaposan szellőztetni” – emelte ki Kass Ferenc, megjegyezve, ajánlott a védőoltást felvenni, hiszen tapasztalatai alapján, általában azok a nagyszülők vigyáznak a gyermekekre, akik már beoltatták magukat, míg a szülők influenzával jelentkeznek a rendelésén. Hangsúlyozta, az oltást követően a védettség kialakulása legalább tíz napra tehető.

Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos ismertette, az influenzára jellemző panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával hirtelen kezdődnek, az első egynéhány napban gyakori a 39-39,5 fokot is elérő láz. A magas láz mellett további tünet lehet az erős levertség és izomfájdalom. Hangsúlyozta, az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenza-fertőzés. Csongrád megyében ingyenesen 55 ezer adag háromkomponensű oltóanyag a felnőtteknek, a három éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre. „Az oltóanyag a hatvan éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára, valamint sertés- és baromfitartással, illetve feldolgozással foglalkozók számára ingyenesen biztosítható” – hangsúlyozta Bosnyákovits Tünde, kiemelve, a kockázati csoportba tartozó személyek a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével.

Levonulóban az influenza, holnaptól nincs látogatási tilalom Csongrád megyében

2017. február 28., kedd · Hozzászólok

influenza_beteg

Február 20-a és 26-a között az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a nyolcadik héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,1049 %-a, 87 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely 36,5 %-al kevesebb az előző heti megbetegedéseknél. Tekintettel arra, hogy a megbetegedések aránya a megye minden járásában a járványküszöb alá csökkent, a látogatási tilalmat március 1-től kezdődően Csongrád megye minden fekvőbeteg ellátó egységében visszavonják. Tovább »

OEK: visszavonulóban az influenzajárvány

2017. február 23., csütörtök · Hozzászólok

influenza_jarvany_beteg

Az országban visszavonulóban van az influenzajárvány, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 13-19. között 44 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, amely 33,5 százalékkal kevesebb, mint az előző héten – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb tájékoztatójából. Tovább »

Minden, amit az influenzavírusról tudni kell

2017. február 3., péntek · 5 hozzászólás

influenza_jarvany_betegA vártnál hamarább, 4-5 héttel korábban érkezett az influenzaszezon, ráadásul rövid időn belül több mint kétszeresére emelkedett a betegek száma hazánkban. Bosnyákovits Tünde Csongrád megyei tiszti főorvossal összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat az influenzavírusról.
Tovább »

Egy hét alatt több mint százezren fordultak orvoshoz influenza miatt

2017. február 1., szerda · Hozzászólok

Országszerte több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében. Az elmúlt 10 évben egyetlen influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot. Tovább »

Influenza – Egy hét alatt megduplázódott a betegek száma (FRISSÍTVE)

2017. január 18., szerda · Hozzászólok

Terjed a járvány, az előző héthez képest kétszeresére emelkedett az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országszerte több mint harminc egészségügyi intézményt érintően van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom. Tovább »

Csongrád megyét is elérte az influenzajárvány

2017. január 17., kedd · Hozzászólok

korhaz_varo_rendelo

Január 9-e és január 15-e között, az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 2. héten a figyelőszolgálatba bevont lakosság 0,2074 %-a, 207 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely tízszerese az előző heti megbetegedéseknek. Tovább »

Még nem érte el az influenza Csongrád megyét

2017. január 13., péntek · Egy hozzászólás

influenza01_gsMég nincs influenzajárvány Csongrád megyében, a figyelőszolgálatban dolgozó orvosok jelentése alapján 2016 január második hetében ugyanannyi influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, mint most. A vírust egyelőre nem sikerült kimutatni, de a legtöbben a 35-50 éves korosztályból betegedtek meg.
Tovább »

Megkezdte a működését a megyei influenza figyelő szolgálat

2016. október 5., szerda · Hozzászólok

Influenza

Magyarország területén, így Csongrád megyében is az országos tisztifőorvos ez év október 3-tól rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a következő év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint. Tovább »

Járványküszöb alatt az influenza – Feloldották a látogatási tilalmat Csongrád megyében

2016. március 22., kedd · Hozzászólok

A figyelőszolgálatba bevont orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a Csongrád megyében március 14. és március 21. között az előző héthez képest negyedannyi, azaz 187 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Tovább »

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma: az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb összesített adatai szerint az országban március 7. és 13. között az előző hetinél 35 százalékkal kevesebb, 23 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Tovább »

Holnaptól látogatási tilalom lép érvénybe a megye több kórházában

2016. március 8., kedd · Hozzászólok

influenza03_gs

Az influenzaszerű megbetegedések száma tovább emelkedett az előző heti adatokhoz képest, és az aktivitás meghaladta a járványküszöböt Csongrád megyében. A 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 9. héten a megye lakosságának 0,2615 %-a, 817 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mely 62 %-al több mint a megelőző héten. Az aktuális adatok alapján a megye több kórházát érintően látogatási tilalom elrendeléséről döntött március 9-től Bonyákovits Tünde, megyei tisztifőorvos. Tovább »

Influenza: továbbra is látogatási tilalom van érvényben Hódmezővásárhelyen és Kakaszéken

2016. március 6., vasárnap · Hozzászólok

Még mindig több fővárosi és vidéki kórházban tartják fenn a részleges vagy teljes látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt. Továbbra is jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, az újszülöttosztályokon és az intenzív részlegeken nem szabad a betegeket felkeresni.
Tovább »

Mérsékelten csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

2016. március 2., szerda · Hozzászólok

Mérsékelten csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten: február 22. és 28. között az előző hetinél 7 százalékkal kevesebb, 44 030 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentésében.
Tovább »

Csongrád megyei szinten elérte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma

2016. március 1., kedd · Hozzászólok

influenza03_gs

Február 22. és 28. között, az influenza figyelőszolgálatra kijelölt 54 orvos tett jelentést. A figyelőszolgálatba bevont orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint a Csongrád megyében február 22-28. között az előző hetinél 41 %-al több, azaz 503 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez a megye lakosságának 0,1608 %-a. Ennek alapján elmondható, hogy Csongrád megyében az influenzaszerű megbetegedések száma tovább emelkedett és az aktivitás meghaladta a járványküszöböt, de csak megyei kivetítésben, mert az influenzaszerű megbetegedéssel bejelentett esetek változása és száma járásonként igen jelentős eltérést mutat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Hódmezővásárhely és vonzáskörzete területén kívül nincs máshol járványküszöböt meghaladó érték a megyében, ugyanakkor a hódmezővásárhelyi járás területén a megbetegedések száma olyan magas, hogy megyei arányban is járványküszöb fölé emeli a megbetegedések számát. Tovább »

Influenza: Hódmezővásárhelyen és Kakasszéken is látogatási tilalom van érvényben

2016. február 25., csütörtök · Hozzászólok

Újabb kórházakban van teljes vagy részleges látogatási tilalom az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi adatai szerint az influenzás megbetegedések miatt. Jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, újszülöttosztályokon és az intenzív részlegeken nem szabad a betegeket felkeresni.
Tovább »

Újabb egészségügyi intézményekben tilos a látogatás az influenza miatt

2016. február 19., péntek · Hozzászólok

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legutóbbi adatai szerint újabb kórházakban van teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzás megbetegedések miatt. Jellemzően a szülészeti, nőgyógyászati, újszülöttosztályokon és az intenzív részlegesen nem szabad a betegeket felkeresni. Tovább »

Több az influenzás, de járvány nincs

2016. január 20., szerda · Hozzászólok

influenza03_gs

Az elmúlt héten 14 százalékkal többen, 8450-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban, mint az azt megelőző héten – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a honlapján. Tovább »

ÁNTSZ: az influenza elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni

2015. december 10., csütörtök · Hozzászólok

Egyelőre nincs influenzajárvány az országban, azonban a betegség elleni védőoltást érdemes még decemberben beadatni, mivel így biztosan van elegendő idő a védettség kialakulására a járvány kezdetéig – hívja fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Tovább »

Elindult az influenza figyelő szolgálat Csongrád megyében

2015. szeptember 30., szerda · Hozzászólok

A Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megkezdte felkészülését a 2015/ 2016-os influenza szezonra. Az influenza vírusok jelenlétének monitorizálása érdekében a 40. héttől kezdődően elindult az influenza figyelő szolgálat is, amelybe bevonták a megye háziorvosainak mintegy 20 %-át. Ez Szegeden harminc, Hódmezővásárhelyen és Makón tizenöt, míg Szentesen kilenc háziorvost érint. Tovább »

Következő oldal »