Közélet

A DK beengedné a politikát az egyetemekre

A DK beengedné a politikát az egyetemekre

2013. február 21., csütörtök
A DK beengedné a politikát az egyetemekre

A Demokratikus Koalíció (DK) megfontolásra érdemesnek tartja, hogy a politikát szabályozott, nyílt és átlátható módon beengedjék az egyetemekre – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Molnár Csaba.

A független képviselő a felvetést az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) hallgatói önkormányzatán (HÖK) készült hallgatói listákkal indokolta. Úgy fogalmazott, hogy a kirobbant listabotrány nem csak megalázó azokra nézve, akikről adatokat gyűjtöttek, de valószínűleg súlyos bűncselekmény is, mert a készítői visszaéltek a személyes adatokkal. Hangsúlyozta, hogy nem magánakcióról van szó, mert látszik, hogy "szélsőjobboldali (...), a Jobbikhoz kötődő fiatalok", a párt leendő politikusai tartottak egy nagy és törvénytelen adatgyűjtő akciót. A Demokratikus Koalíció véleménye szerint nem vált be az az intézkedés, amelyik kitiltotta a pártokat az egyetemekről, mert a pártpolitika, mégpedig annak a "legeslegrosszabb arca" ott van a felsőoktatási intézményekben – folytatta. A DK ezért megfontolásra javasolja, hogy osztrák és német mintára engedélyt adjanak arra, hogy a politika szabályozott, versengő nyílt és átlátható módon az egyetemi élet részévé váljon - közölte. Szavai szerint a hallgatói önkormányzatokat nem a mostani átláthatatlan, "háttérmutyis" módon, hanem egy átlátható verseny során kellene megválasztani. Az osztrák felsőoktatási intézmények többségében egyetemi pártok működnek, amelyek egymással küzdenek a hallgatói önkormányzati választásokon - hozott példát. Megjegyezte, ezek a pártok nem mindig egyeznek meg a valós politikai erőkkel, habár az utóbbiak is ott vannak az egyetemeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.