Közélet

Szegedi papucstárlat – a mesterségeket dicsérik

Szegedi papucstárlat – a mesterségeket dicsérik

2012. december 15., szombat
Szegedi papucstárlat – a mesterségeket dicsérik

Pénteken nyitották meg hivatalosan is a Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatát, melynek fókuszában idén a cipészek, csizmadiák és papucsosok állnak.

A két intézmény 2010-ben indult közös tárlatsorozata helyi hagyományokkal rendelkező mesterségek könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. Idén a lábbelikészítő szakmákat keltik életre könyvtári dokumentumok és kézműves tárgyak segítségével. A kiállítás régi könyvek és folyóiratok segítségével mutatja be a lábbelikészítő szakmák múltját, kiemelten a Szegedre vonatkozó emlékeket. A helyismereti gyűjteményben őrzött céhes és ipartársulati iratok, oklevelek, valamint sok-sok fénykép teszi gazdagabbá az összeállítást. A tárlat érdekessége, hogy a papíron megidézett szakmák mai kézműves mesterek munkáival egészülnek ki és kelnek életre.

Mester Remek papucs

2012-ben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által Kézműves Mester Remek címmel jutalmazott Sallay Cipészműhely kézzel varrott cipőit és szegedi papucsait csodálhatják meg a látogatók. A Sallay Cipészműhelyben, a családi hagyományokat folytatva, harminc éve készülnek lábbelik kézműves technológiával – ezt a folyamatot mutatják be a kiállításon egy félkész cipővel, a befejezéséhez szükséges szerszámokkal, és egy pár már teljesen elkészült lábbelivel.

Sallay Tibor

a Rátkai Sándor Közhasznú Alapítvány megkeresésére 2009 áprilisától készíti a „hírös” szegedi papucsokat, melyeket a XVI.század óta hagyományos módon varrva, kifordítva gyártottak. A kiállításon elhelyezett tárlóban bojtos és szalagos szegedi papucsot, valamint az elkészítésükhöz használt szerszámokat is meg lehet majd tekinteni. Míg a bojtos papucsok kerek orral készülnek, a hegyes orrú szalagos papucsok egylábasak vagyis felcserélhetőek, bármelyik lábon viselhetőek – innen ered a mondás, hogy „a szegedi papucsnak nincs párja”. Sallay Tibor 2010-ben Magyarországi Rekorder Diplomát kapott az óriás, 188-as méretű szegedi papucsért, mely a tárlaton szintén megtekinthető.

Tímárok, vargák és csizmadiák

A tárlókból megtudhatjuk: a kézműves mesterségek egyik legrégebbi fajtája a lábbelikészítés. A 15. századtól maradtak ránk mestereket és műhelyüket, eszközeiket bemutató – főleg német – ábrázolások. A magyarországi lábbelikészítő mesterek munkája iránti igény a különböző korok szükségletei és divatja szerint alakult. A 17. században a magyaros hímzésű cipők és a hegyes szárban végződő csizmák terjedtek el, amelyeket feszes nadrágokhoz hordtak. A lábbelikészítés történetében három – később különvált – szakmát kell említenünk: a tímár, a varga és a csizmadia mesterséget. A csizmát 1492-ben említik először hazánkban, a csizmadiákat pedig 1594-ben. A keleti eredetű csizma hamarosan kiszorította a középkori divatos lábbeliket. A csizmadia szakma a 20. század fordulóján szakosodni kezdett és kivált belőle a cipőipar, mely a század közepére teljesen kiszorította a csizmákat a divatból. A csizmadia iparág Magyarországon az 1960-as években szűnt meg. Csongrád vármegye leggazdagabb és legnépesebb céhe volt a csizmadiáké. 1830-ban összesen 547 csizmadia iparral foglalkozó volt Szegeden, 1870-ben viszont már csak 186. A céh minden írása magyar. Zászlójuk négy is volt. Az elsőről már 1724-ben van említés. A céh védőszentje Szent István volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.