Papucs-szépségversenyt hirdet a szegedi múzeum

2017. június 6., kedd · Hozzászólok

papucs6

Papucs-szépségversenyt indít a szegedi Móra Ferenc Múzeum: szegedi papucsáról készült fotóval indulhat bárki a versenyen. Az indulók közül szakmai zsűri választja majd ki a legszebb papucsokat, akik bemutatkozási lehetőséget is kapnak az idei szegedi Múzeumok Éjszakáján. Tovább »

Szívesen hordanának szegedi papucsot az iskolások + FOTÓK

2017. május 12., péntek · Hozzászólok

szegedi_papucs_muzeum07_gs

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow ötödik tavaszi állomása Szeged volt, három helyszínen várták és várják az érdeklődőket pénteken. A gyerekek különböző kézműves foglalkozáson vetnek részt. Tovább »

Páratlan szegedi papucsok a Móra-múzeumban

2017. április 20., csütörtök · Hozzászólok

papucs5

A legendás szegedi papucsról nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton kiderül, miért is voltak a lábbelik páratlanok, hogyan hordták őket, milyen szokások kapcsolódtak hozzájuk. Bemutatnak egy papucskészítő műhelyt is, a látogató menyecskék pedig maguk is papucsot és népi viseletet ölthetnek. A „Páratlanok” című kiállítást április 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg. Tovább »

Harmincöt éves szögedi papucsokat árvereztek el

2015. november 26., csütörtök · 2 hozzászólás

szuret_iparos_nap_mj-037A szegedi papucs és a Kiss Ernő utcai bemutató műhely megmentéséért indított aukción 35 éves Rátkai-féle papucsokra lehetett licitálni. A kissé ütött-kopott lábbelik egy része külföldre utazik, míg más páratlan párosok gyermekkori emlékek felett őrködnek majd a lakás kitüntetett helyén.
Tovább »

Alszámla nyitásával segíti a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucs megmentését

2015. július 28., kedd · 3 hozzászólás

papucs_szma

Megteremtette az anyagi segítségnyújtás lehetőségét a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a szögedi papucsot megmenteni kívánók számára. Tovább »

Sallayék nem mutatkoznak be a szegedi hungarikum napokon

2015. július 23., csütörtök · 10 hozzászólás

papucs_szmaNem Sallayék mutatják be a szegedi papucsot az augusztusi Hungarikum Fesztiválon. A szervezők más Rátkai-hagyaték gondozót hívtak a Tisza-parti városba: a tiszaalpári Ormándi László állít ki a magyar termékek vásárán.
Tovább »

A teljes Sallay-üzlet kénytelen bezárni

2015. július 13., hétfő · 13 hozzászólás

sallay_tibor_02_gs“Kiköltözünk és egyelőre nem tudjuk mi lesz.” A harminc éve a szakmában szolgáló cipészmester július 15-én lehúzza a rolót a Kiss Ernő utcai üzlet kirakatain, nem is tudja mi lesz a családi vállalkozással, a néhány hónapja a Magyar Értéktárba került szegedi papuccsal, valamint a cipésztanoncok kitanításával. Most öntevékeny Facebook-közösség próbál segíteni a hagyományápoló mesternek.
Tovább »

Amerikai és német segítség mentheti meg a szegedi papucsot

2015. április 21., kedd · Egy hozzászólás

szuret_iparos_nap_mj-037

Jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező marketinges szakember vásárolta meg a Sallay Cipő Guinness-rekorder óriáslábbelijét, aki Magyarországon és Európa-szerte népszerűsítené a szegedi papucsot. Az Egyesült Államokból és Németországból is támogatnák a “szegedikum” fennmaradását. Tovább »

Végveszélyben a szegedi papucs – bezárhat a Sallay cipészet

2015. április 16., csütörtök · 31 hozzászólás

szegedipapucs05_gs

Több millió forintos tartozást halmozott fel a Sallay Cipő, amely utolsóként gyártja a város egyik jelképének is számító szegedi papucsot. Hogyha egy hónapon belül nem sikerül támogatókat találni, az egyedi lábbelikre szakosodott családi vállalkozás végleg bezárja kapuit, és Budapesten folytatja tovább. A cipészet a várostól is segítséget kért, hogy megmenthessék a valódi “szegedikumnak” számító papucsot, levelüket azonban válaszra sem méltatták. Tovább »

A handmade cipő a lábbelik Rolls Royce-a + FOTÓK

2014. október 19., vasárnap · 2 hozzászólás

DSC_2283
Kicsi utcában, pici műhely, kirakatában gigantikus szegedi papucs piroslik. Bent a bőr és a cipőkrém illata vegyül, a hangos kopácsolás arról árulkodik, komoly munka folyik a színfalak mögött. Sallay Tiborral a kézzel készített cipőkről és a szakmában eltöltött harminc évről beszélgettünk.
Tovább »

A szegedi papucs és a kajak-kenu sport is megyénk értékei között + FOTÓK

2014. január 31., péntek · 3 hozzászólás

ertekeink_muzeum01_gsA Hungarikum Bizottság elé terjesztik a szegedi papucsot – többek között erről döntött az értéktár bizottság. Csongrád megyében egy kiadványban is összegyűjtötték, mi mindent vettek fel eddig a helyi értékek sorába. Tovább »

Paprika és papucs Szegedről az ópusztaszeri iparos napon + FOTÓK

2013. szeptember 22., vasárnap · Hozzászólok

szuret_iparos_nap_mj 037Iparosok napja, amikor Ópusztaszeren olyan rég elfeledett vagy már nem is űzött mesterségekkel találkozhatnak az emberek, mint a csipkeverő, a szakajtókötő, vagy éppen a csizmadia. A helyi emlékpark skanzenje visszatért a múltba, s egy napra élettel teli minifaluvá változott.
Tovább »

Hungarikum Fesztivál Szegeden

2009. augusztus 4., kedd · 3 hozzászólás

A minőségi magyar kézművesség remekeit ismerhetik meg, finom hazai ételeket és italokat kóstolhatnak, mellé cigányzenét, operettet, magyarnótát hallgathatnak azok, akik ellátogatnak csütörtöktől a II. Hungarikum Fesztiválra, a szegedi Széchenyi térre.
Tovább »

Sebestyén Márta: Dalból van a lelke

2009. július 5., vasárnap · Egy hozzászólás

„Nem szerepelek: gondolatokat közlök a zenével”

sebestyenmarta1Június 28-án Szegeden járt Sebestyén Márta, Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima díjas népdalénekesnő, aki a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány meghívására, a Sófi-ösztöndíjak ünnepélyes átadójára érkezett, majd egy szegedi papucskörutat tett. A művésznővel hagyományról és népdalról is beszélgettünk. Tovább »

Papucsnéző körút Sebestyén Márta népdalénekesnővel

2009. június 29., hétfő · Egy hozzászólás

sebestyen1


Vasárnap tartották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepségét, melynek keretében a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjait is kiosztották. Az alapítvány a díjátadóra eddigi hagyományainak megfelelően most is a magyar kulturális élet egyik kiválóságát, Sebestyén Márta, Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima díjas népdalénekesnőt hívta meg, aki szegedi papucsban érkezett, és papucsnéző körútra indult. Tovább »