Közélet

Újrahasznosítják a szegedi fák elhullajtott lombkoronáját + FOTÓK

Újrahasznosítják a szegedi fák elhullajtott lombkoronáját + FOTÓK

2012. november 28., szerda
Újrahasznosítják a szegedi fák elhullajtott lombkoronáját + FOTÓK

Hatszáz tonna lehullott lombot gyűjtenek össze évről évre a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A lakosok által zsákokba tett faleveleket azonban nem szállítja el a cég, mivel nem kommunális hulladékról van szó, ezt külön szolgáltatásként meg kell rendelni.

A lombtakarítási munkálatokat az elvirágzott egynyári tövek kiemelése és az ágyás előkészítése, majd telepítése után kezdik meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai.

Makrai László

ügyvezető arról tájékoztatta portálunkat, idén a nyári 40 Celsius-fok körüli hőmérséklet és a 0% körüli légnedvesség a fák természetes védekezőképességének reakcióját, vagyis a lombvesztést váltotta ki már a vegetációs periódus közepén. Főként a hársfajok sínylették meg az aszályt, valamint a gesztenye. „A locsolás technikailag kivitelezhetetlen idős fákon és felesleges is, mert a gondot nem a talaj kiszáradása okozta. Emiatt indult idén korábban a lombhullás” – magyarázta. Szegeden rengeteg platán és hársfa van, melyek egy időben kezdik meg hullatni lobjukat, 1 Celsius-fok alatt, melynek mértéke a hőmérséklet csökkenésével felgyorsul. A hársak, juharok, kőrisek, és a tölgyek ilyenkor teljesen megválnak lombkoronájuktól, míg a platánoknál ez fokozatos, egészen tél közepéig elhúzódik. Az ügyvezető érdekességként elmondta, az egyik legjobb „fagyjelzőnek” a rózsa tekinthető, hiszen levelük azonnal elhervad, majd lehullik, ha 0 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. A cég idén nagyon sok szőregi tőre oltott rózsaágyást telepített, így összesen immár 20 ezer négyzetméter, vagyis 2 hektárnyi területen gyönyörködhetünk bennük, amire büszke az ügyvezető és jövőre további rózsaágyás telepítését tervezi.

„A leveleket már nem gyűjtjük eldobható nylonzsákba, hanem a tavaly már bevált, szőtt 1 köbméteres big-bag zsákba tesszük, s ha egy adag ebből összegyűlt, darus teherautó elszállítja központi telepünkre, ürítjük és újrahasználjuk” – közölte Makrai. Ilyenkor üzembe helyezik multifunkciós alapgépeiket is, melyeket nagy teljesítményű lombszívókká alakítva összegyűjtik a levélkupacokat. Ezekkel jelentős költségeket tud megtakarítani a cég.

A lakosságnak külön kell fizetnie a lombszállításért

Makrai Lászlótól megtudtuk, nem része a kommunális hulladékszállítási szolgáltatásnak az összegyűjtött lomb elszállítása, mert az nem háztartási hulladék, így nincs is beépítve a díjba. „Lehet tőlünk rendelni 2000 forintért egy köbméteres zsákot, amit mi is használunk, s azt el is szállítjuk” – tájékoztatott az ügyvezető hozzátéve, a ház előtti terület, így a járda és a zöldfelület takarítása az ingatlantulajdonos kötelessége. A szelektív gyűjtés kiterjesztése céljából pályázatot kíván benyújtani a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., melynek része a többkukás rendszer bevezetése mellett a házi komposztálók kiadása a kertes házban élőknek. Makrai azt ajánlja, hogy aki nem akar fizetni a plusz szolgáltatásért, de nem is szeretné a kommunális hulladék közé tenni az összegyűjtött faleveleket, komposztálja egy fakeretben a kert végében a konyhai szerves hulladékkal együtt, hasznos talajerő pótló trágya lesz belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.