Közélet

Összefogással az áldozattá válás megelőzéséért

Összefogással az áldozattá válás megelőzéséért

2012. november 30., péntek
Összefogással az áldozattá válás megelőzéséért

Újabb szolgáltatások indulnak a „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” című programban. Megkezdi működését a Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat és a Bűnmegelőzési Információs Pont.

November 30-án újabb mérföldkőhöz ér a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című, TÁMOP-5.6.1.C 11/2-2011-0023 számú projekt. A projektgazda szervezet, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, az Igazságügyi Szolgálatán keresztül elindítja a Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat működését, valamint megnyitja kapuit a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete által létrehozott Bűnmegelőzési Információs Pont.

Lelki sérülések kezelése

A Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat működésének célja, hogy a bűncselekmények során az áldozatokban, valamint az áldozatok szeretteiben keletkezett lelki sérüléseket kezelje, és segítsen az áldozatoknak továbblépni, a megrázkódtatásokat feldolgozva folytatni az életüket, tudtuk meg

Vas Márton Zsolttól

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatójától. Ezt különböző ellátások keretében kívánja elérni: egyéni krízisintervenciós és válságkezelési foglalkozások tartásával az átélt trauma feldolgozása érdekében, csoportfoglalkozások és tematikus csoportok szervezésével, amelyekben az áldozatok és hozzátartozóik megismerkedhetnek sorstársaikkal, fejleszthetik énvédő képességeiket és önismeretüket, valamint az áldozatokkal különböző szakterületeken foglalkozó munkatársakat összehozó esetmegbeszélések szervezésével. Emellett a Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat bevonódik a projekt többi részébe is, így részt vesz az áldozatokkal foglalkozó szociális, jogi, és egészségügyi területen dolgozó szakemberek felkészítésében, kommunikációs tréningek tartásában. A szolgálatnak a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata a Tisza Lajos krt. 2-4 szám alatti épületben ad otthont.

Széles körű összefogás

A programban résztvevő partnerek együttesen vallják, hogy széleskörű összefogásuk hozzájárul az áldozattá válás esélyének csökkentéséhez Csongrád megyében, és segít az áldozattá vált személyeknek a mihamarabbi talpra állásban. A szolgálat a projekt konzorciumi partnereivel, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezetével, valamint az együttműködő szervezetekkel: a Szeged-Csanádi Egyházmegyével, a Csongrádi Református Egyházmegyével, a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesülettel együttműködve látja el feladatait. A megnyitón

Szabó Gábor

, az SZTE rektora kifejtette, örömmel támogat minden olyan kezdeményezést, amely a lakosok megsegítéséről szól. Egyre idegesebb országban élünk, figyelmeztetett, ráadásul egyre nehezebb megvonni a határt a verbális és az igazi erőszak között. Az utcasarkon koccanó két autós előbb-utóbb össze szokott pofozkodni. Az áldozattá válás ebben a világban nem csökken, inkább növekszik, ezért ennek az intézménynek is egyre több dolga lesz, fogalmazott a rektor. Az ilyenfajta intézmények hiányoznak a hazai palettáról, holott óriási szükség lenne rájuk. A polgári közérzet javítása érdekében munkájuk hiánypótló és nélkülözhetetlen. Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy ez a kezdeményezés a maga nemében – ha nem is az első – a legkiválóbbak közé tartozik majd, és híre messze eljut.

Megtanulni kezelni a konfliktusokat

Az SZVMSZK Országos Szervezete elnöke,

Német Ferenc

elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán magánbiztonság és önkormányzati tanszék indul január 1-től, amely pontosan az önkormányzatoknak, kormányhivataloknak ezt a feladatát kívánja összefogni. Fontos, hogy minél többen legyenek azon az oldalon, akik tudják kezelni a rektor úr által is említett társadalmi konfliktusokat. Egy jelzőhálózatot szeretnének létrehozni, ahol tudnak segíteni a legelesettebbeknek. Ők pedig az idősek, kiszolgáltatottak, akik sokszor nem is képesek szólni, mert szégyellik magukat, és nem szívesen beszélnek bajaikról. Az igazgató bízik benne, hogy munkájukkal segíteni tudnak, és a hasznukra lesznek a rászorulóknak, különösen a lakótelepeken élőknek. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete irodájában, a Felső Tisza-part 31-34. szám L. épület 5/13-ban minden héten, kedden és szerdán lesz ügyfélfogadás. Kedden 9-13 óra között, szerdán 12.30-16.30-ig kereshetik fel személyesen a tanácsadót, illetve minden kedden, szerdán és csütörtökön 9-16 óra között hívható a 30 45 99 794-es információs vonal, amelyen szintén szakember fogadja a segítségért folyamodók hívásait.

A program fontos társadalmi igényt elégít ki

B. Nagy László

kormánymegbízott elmondta, a Bűnmegelőzési Információs Pont és a Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat munkájába az áldozattá válás következtében keletkezett lelki problémák kezelése is beletartozik. A 3 konzorciumi tag 27 alapprogrammal és hat partnerrel dolgozik együtt. A rendszer mintegy 1000 ember bevonásával próbál meg megyeszerte segíteni a rászorulókon. A program egy nagyon fontos társadalmi igény kielégítését célozza meg, hiszen köztudott, hogy a társadalom egy része különösen ki van szolgáltatva az erőszaknak – családon belül és azon kívül is. Ezek főleg az idős, egyedül, esetleg tanyán élő polgártársaink. Az ő védelmük és közérzetük javítása, valamint a megfelelő prevenció megismertetése képezi a program gerincét. A szakemberek szociális és pszichológiai felkészítése ugyancsak fontos elem, hiszen nekik tudniuk kell kezelni ezeket a problémákat, jó tanácsokat adni, és elviselni az áldozatok által rájuk rakott terhet. A kormányhivatal ezért aktív tagként segíti, támogatja, felügyeli az említett programot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.