Közélet

Szegeden is toboroz a Közmunkások Szakszervezete

Szegeden is toboroz a Közmunkások Szakszervezete

2012. szeptember 18., kedd
Szegeden is toboroz a Közmunkások Szakszervezete

Vállaltan baloldali, az MSZP-hez köthető a július végén alakult Közmunkások Szakszervezete, melynek tagtoborzó kampánya megyénkbe érkezett. A bíróság által még be sem jegyzett szervezet öt pontban foglalta össze kéréseit.

„Te is lehetsz közmunkás!” – ismertette

Nyakó István

MSZP-s országgyűlési képviselő a július végén megalapított Közmunkások Szakszervezetének jelmondatát. A szocialista politikus az Összefogás Szegedért Egyesület irodájában tartott sajtótájékoztatón kijelentette, az

év eleji éhségmenet

után több megkeresés, segítségkérés is érkezett szocialista politikusokhoz – köztük személyesen hozzá is –, innen jött az ötlet, hogy a közmunkásokat szakszervezetbe tömörítsék, érdekeiket hatékonyabb képviselete érdekében. „A táblákon nem a több segélyt felirat olvasható, hanem a munkát, kenyeret, tisztességes béreket. Ez a dolgozni akaró kisemberek szakszervezete” – szögezte le Nyakó, hozzátéve: öt kérésük van, amit az elmúlt hetek tagtoborzó kampányai alatt jeleztek feléjük. „Húsz közmunkás és tíz ilyen baloldali őrült alapította a szakszervezet, akik közül két díszpéldány itt ül.

Kordás László

az egyetlen profi a csapatban, hiszen a Magyar Szakszervezetek Országos Országos Szövetségének (MSZOSZ) az alelnöke volt, illetve a szakszervezeti ifjúsági szövetség elnöke. Elnökünk

Vécsei István

polgármester, a havi tagdíjunk minimum havi öt forint” – részletezte a szocialista politikus. Eddig mintegy háromezren csatlakoztak a vállaltan baloldali, szocialista kötődésű szakszervezethez. „A szakszervezet július 30-án megalakult, bírósági bejegyzése még nincs” – jegyezte meg. Arra a kérdésünkre, hogy a nyíltan baloldali szakszervezetet miként választják majd külön a pártpolitikától Nyakó István elmondta, eddig egyetlen egy helyen sem merült fel, hogy az MSZP országgyűlési képviselője, azonban az érdekképviseletben szerinte parlamenti műfajt is lehet használni. A nyomásgyakorlás egyetlen eszközének a „tömegszerűséget” említette, hangsúlyozva, sztrájkról szó sem lehet a közmunka területén.

Öt pontba sűrítette kéréseit a szakszervezet

2010-ben a nyolcórás közmunkás bér 60 ezer 200 forint volt, ami megegyezett az akkori minimálbér nettó összegével. Kordás László, a szakszervezet főtitkára közölte, első kérésük, hogy 2013. január elsejétől legalább a 2010-es állapot álljon helyre. Második kérésük, hogy ne heti, hanem havi bérezés legyen, mert Kardos szerint, ha hetente kapják a bérüket a közfoglalkoztatásban dolgozók, nem tudják a sárga csekkeket befizetni. Harmadik pontjuk, hogy a közmunkásoknak is ugyanannyi szabadság járjon, mint a munkavállalóknak, vagyis ne csak az alap 20 nap, az életkor és a gyermekek után járó további napokat is igénybe vehessék. A főtitkár elmondta, a Közmunkások Szakszervezete azt szeretné elérni, hogy egész éven keresztül minden családban, amennyiben más munkalehetőség a környéken, akkor legalább közmunkában lehessen foglalkoztatni családonként egy embert. A pályakezdőket is segítenék, ha például nem tud elhelyezkedni saját szakmájában a fiatal, akkor egy évig nem vállalhat közmunkát sem, ezt az időt csökkentenék le négy hónapra. „Ezek a kérések december 31-éig kérések, utána pedig követeléssé válik ez az öt pont” – hangsúlyozta Nyakó István.

Szegeden pénteken toboroznak tagokat

Ménesi Imre

önkormányzati képviselő, a Közfoglalkoztatási Bizottság volt elnöke elmondta, az Összefogás Szegedért Egyesület Földvári utcai irodájában szeptember 21-én, pénteken 15 órakor tartanak tájékoztatót a Közmunkások Szakszervezetének céljairól, s akkor lesz lehetőség arra is, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.