Közélet

Mészáros György: az innovációt kiemelten támogatja a kormány + VIDEÓ, FOTÓK

Mészáros György: az innovációt kiemelten támogatja a kormány + VIDEÓ, FOTÓK

2012. augusztus 28., kedd
Mészáros György: az innovációt kiemelten támogatja a kormány + VIDEÓ, FOTÓK

Közel száz milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés és az innováció területén – jelentette ki Mészáros György országos látogatássorozatának szegedi állomásán. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke a megismert helyi projektekkel kapcsolatban kiemelte, sok érdekes és impozáns ötlettel, fejlesztéssel találkozott.

„A magyar kormány kiemelten foglalkozik a kutatás-fejlesztés és az innováció területével, elkötelezett abban, hogy minél több támogatást megadjon. Ezt szolgálja az a közel száz milliárdos pályázati keret is, ami elérhető a kutatás-fejlesztés és innováció területén” – hangsúlyozta

Mészáros György

. A Szegedi Vállalkozói Inkubátorházban tartott rendezvényen a magyar tudáskincset méltatta a NIH elnöke, országos körútjának eddigi tapasztalataival kapcsolatban elmondta, kiváló projektekkel találkozott, akár világszabadalomnak vagy világújdonságnak számító ötletek is vannak. „Ezek azonban egy picit vergődnek a magyar rögvalóság talján állva. Ennek oka, hogy a számukra elérhető fejlesztési források csekélyek, ezen kívül a kitörési lehetőségek sem mindig adottak” – jegyezte meg. Sok olyan cég is van, amelyek már önmagával az ötletekkel nem tudnak boldogulni, ezen is segíteni akar a NIH. „Erre az egyik mód, hogy egy kiadványt készítünk, melybe egybegyűjtjük a különböző jó ötleteket, amelyekre a külföldi felek figyelmét is fel tudjuk hívni. A kiadványból az is kiderül, hogy támogatásra, kollaborációs kapcsolatra van szükségük, gyártókapacitásra, vagy egyéb másra az adott ötletek megvalósításához” – tájékoztatott Mészáros György. Hozzátette, a hivatal egy KFI adatbázist is létrehozott, amely körülbelül 1500 céget tartalmaz, melyben az együttműködőkre vagy épp fejlesztési forrásokra vágyók társakat találhatnak. Az elnök tudatta, az eddig el nem költött uniós pénzek ésszerű és gyorsított felhasználásában a kormány által létrehozott Fejlesztéspolitikai Kormánybizottság is segédkezik, a kellő felszereltséggel, megfelelően kidolgozott projektek támogatják. „Hamarosan Kínában folytatok KFI tárgyalásokat, és oda szeretnék magammal vinni olyan jó projekteket, amelyek a kínai piacon érdekesek lehetnek. A kínai fél nem karitatív szervezet, üzleti alapon, az érdekei alapján tárgyal, így olyan projekteket, képzési lehetőségeket, kutatásokat, innovatív ötleteket kell felkínálnia a magyar félnek, amelyekből aztán kölcsönös előnyök mentén realizálódhat valamiféle haszon” – magyarázta, mi országos körútjának másik oka.

Mészáros György: a NIH regionális jelenlétét erősíteni kell

A Szegeden látottakkal kapcsolatban az elnök elmondta, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja és a Szegedi Tudományegyetem kutatóbázisának köszönhetően régiónkban ígéretes kezdeményezéseket látott például az orvos- és biotechnológia területén. „A Dél-alföldön 50 képzés szerveződött mintegy 5000 fő részére a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség (RIÜ) által, 400 fős szakértői adatbázissal bírnak, 270 nyilvántartott és menedzselt projekttel rendelkeznek, 27 klaszterre vannak kapcsolatban, és összességében 7,5 milliárdnyi projektben vannak jelen” – sorolta a NIH elnöke a regionális adatokat. Mészáros György számára ezek a számok azt mutatják, hogy magának a hivatalnak tovább kell erősítenie regionális jelenlétét. Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese portálunknak elmondta, elképzelhetetlen, hogy a kkv-k kutatásaiba ne kapcsolódjanak be az egyetemek, s nincs ez Szegeden sem másként. „A RIÜ egy hídszerepet tölt be az akadémiai szektor és a kkv-k között, gyakorlatilag közvetíti a vállalkozások igényeit az egyetemi kutatóhelyek felé” – magyarázta. Ezen felül gyakornoki programokon keresztül ismertetik meg az innovációs kultúrát, annak lényegét a fiatalokkal. Az SZTE Gazdaságtudományi Karával dolgoznak együtt, éves szinten 10-12 gyakornok érkezik a RIÜ-höz az egyetemről, akik hat hetet töltenek ismerkednek meg azzal a munkával, amit az innováció katalizátori szerepet betöltő szervezete nyújt. Deák Csaba hozzátette, a NIH egyik kiemelt területe a fiatal innovatív vállalkozások segítése, s ezért egy olyan szolgáltatáscsomagot fognak összeállítani és elindítani még ebben az évben, amellyel az innovatív vállalkozásokat segítik. A NIH kapcsolatteremtő, úgymond hídszerepét másként is ellátja. Korányi Lászlótól, a hivatal bel- és külkapcsolatokért felelős elnökhelyettesétől megtudtuk, rendszeresen szerveznek olyan alkalmakat, amikor a kutatók és fejlesztők találkozhatnak egymással, például konferenciák, workshopok keretében. Mindez a határon átnyúló kapcsolatok létrejöttét, erősítését is szolgálja, s akár közös pályázatok vagy kutatások megvalósulását is elősegítheti. http://www.youtube.com/watch?v=0KUgysLDfT0

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.