Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Az elmúlt időszakban az Szegedi Tudományegyetem országos és nemzetközi szinten is számos jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végzett. Az eredményeknek köszönhetően huszonhat ipari féllel közösen sikerült összesen negyvenmilliárd forint uniós támogatást elnyerniük. Tovább »

Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a szegedi egyetem

2017. szeptember 11., hétfő · Egy hozzászólás

A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében indított közös kutatás-fejlesztési projektet 1,71 milliárd forintos uniós támogatással a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó vállalkozás az MTI-t. Tovább »

Több milliárdos kutatás fejlesztési program indult a Szegedi Tudományegyetemen

2017. június 7., szerda · Hozzászólok

alairs01_gs

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig. A projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is. Tovább »

NGM: 1300 milliárdos forrás áll a magyar tudomány és innováció rendelkezésére

2017. március 20., hétfő · Hozzászólok

pecs_egyetem

Megközelítőleg 1300 milliárd forint forrás áll a magyar tudomány, kutatás-fejlesztés és innováció rendelkezésére 2020-ig – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Pécsett. Tovább »

Szijjártó: a legideálisabb kutatás-fejlesztési helyszínné kell tenni Magyarországot

2017. március 20., hétfő · Egy hozzászólás

Szijjártó Péter

Magyarország ideális termelési helyszínnek bizonyult, a következő feladat pedig az, hogy a legideálisabb kutatás-fejlesztési helyszínné váljon. Az ehhez szükséges kormányzati döntések már megszülettek – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának hétfőn a hannoveri CeBIT-en, a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán. Tovább »

A gyógyszeripart segítő kutatás-fejlesztési program indult Szegeden

2017. március 3., péntek · 3 hozzászólás

Vállalkozások és az akadémiai szféra együttműködésével a gyógyszeripart segítő kutatás-fejlesztési program indult Szegeden uniós támogatással – tájékoztatta a konzorciumot vezető Solvo Biotechnológiai Zrt. az MTI-t. Tovább »

Palkovics: a kutatás-fejlesztési kapacitások növelése a cél a felsőoktatásban 2020-ig

2017. február 23., csütörtök · Hozzászólok

A jelenlegi uniós fejlesztési ciklus végéig a felsőoktatási intézményeknél a kutatás-fejlesztési kapacitások fejlesztésére van szükség, hogy 2020 után is lehessen erre építeni, és az egyetemek, főiskolák képesek legyenek együttműködni a vállalkozásokkal – közölte az oktatásért felelős államtitkár csütörtökön Győrben. Tovább »

Palkovics: komoly kutatás-fejlesztési infrastruktúra épül Szegeden és Zalaegerszegen

2017. január 6., péntek · Egy hozzászólás

Palkovics László

Az országban két jelentős kutatás-fejlesztési célú infrastruktúrafejlesztés kezdődött el: Szegeden, az ELI Science Parkban lézerkutató-központ épül, Zalaegerszegen pedig a világon egyedülálló járműipari tesztpálya valósul meg – hangsúlyozta Palkovics László oktatási államtitkár, kormánybiztos pénteken Zalaegerszegen. Tovább »

Közzétették a kutatás-fejlesztési és innovációs célú GINOP-pályázatok nyerteseit

2016. augusztus 1., hétfő · Hozzászólok

A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) finanszírozott a “Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” és a “K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hétfőn az MTI-vel.
Tovább »

Fazekas Sándor: a mezőgazdaság versenyképességének megőrzéséhez kutatás-fejlesztés szükséges

2016. január 29., péntek · Hozzászólok

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Tovább »

NGM: innovációs központtá válhat Magyarország

2015. szeptember 25., péntek · Hozzászólok

A most megnyíló európai uniós források jó kiindulópontot teremtenek annak eléréséhez, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem innovációs központtá is váljon Közép-Európában – nyilatkozta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek.
Tovább »

Glattfelder: szigorodnak a K+F támogatás feltételei

2015. szeptember 24., csütörtök · Hozzászólok

A 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztés (K+F) csak akkor támogatható, ha annak eredményeképpen új termék születik, ha ez elmarad, akkor vissza kell fizetni a támogatást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
Tovább »

NGM: a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét ösztönzik az új pályázatok

2015. augusztus 26., szerda · Hozzászólok

A vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) tevékenység növelését ösztönzi a kedden megjelent, összesen 71 milliárd forint keretösszegű három uniós pályázati felhívás – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.
Tovább »

KSH: 4,6 százalékkal emelkedtek tavaly a k+f ráfordítások

2015. július 12., vasárnap · Hozzászólok

Kutatás-fejlesztésre (k+f) tavaly nemzetgazdasági szinten közel 440 milliárd forintot, a bruttó hazai termék (GDP) 1,38 százalékát fordították, így 2013-hoz viszonyítva a folyó áron számított növekedés 4,6 százalékos volt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett előzetes tájékoztatóban.
Tovább »

Jövő augusztusra kulcsrakész állapotban lesz az ELI

2015. június 2., kedd · 2 hozzászólás

251923__518x345_eli02_gsAz ELI kulcsfontosságú az EU versenyképességének erősítésében, hiszen a kutatások a tudomány és az orvoslás mellett a mobiltelefonoktól a gépkocsikig a mindennapi élet alapvető fontosságú eszközeinek a lényegét jelentő lézerekre alapozó iparág, a fotonika fejlődését is szolgálják. Jövő augusztusra várhatóan befejezik az öthalmi épületegyüttest.
Tovább »

Feladatorientációt és hiteles piaci partnereket igényelnek az új innovációs pályázati portfóliók + FOTÓK

2015. május 14., csütörtök · Hozzászólok

szte_innovacios_nap08_gs

Nemzetközi élvonalat képviselő kutatási eredményekkel, közhasznúsággal, hiteles piaci partnerrel rendelkező, valamint pénzügy és eredmény szempontjából is elszámoltatható projektek nyerhetnek az új innovációs pályázatokon. Az SZTE Innovációs Napján Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke beszélt a megújult pályázati portfólióról. Tovább »

Csepreghy: a kormány megháromszorozza a kutatás-fejlesztés támogatását

2015. május 12., kedd · Hozzászólok

A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot, a korábbi háromszorosát fordítja a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység támogatására – mondta Csepreghy Nándor, a magyar kormány fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden Kecskeméten. Tovább »

36 milliárd forint EU-s támogatás jut első körben az ELI-re + VIDEÓ

2015. április 13., hétfő · Egy hozzászólás

szuperlezer_03

Magyarországra 2020-ig jelentős forrás, a tervek szerint 750 milliárd forint érkezik közvetlenül innovációra, kutatásra, fejlesztésre – hangsúlyozta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
Tovább »

Pálinkás József: kiszámítható kutatás-fejlesztési szakpolitikára van szükség

2015. január 18., vasárnap · Hozzászólok

palinkas_jozsef_gs

A kiszámítható és kiegyensúlyozott kutatás-fejlesztési és innovációs szakpolitika szükségességéről, a rendelkezésre álló források célszerű, hatékony és átlátható felhasználásának elveiről beszélt az MTI-nek Pálinkás József akadémikus, a 2015. január 1-vel létrejött Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke.
Tovább »

Akár az ELI is kaphat a 700 milliárd forintos kutatás-fejlesztési támogatásból + FOTÓK

2014. október 17., péntek · 12 hozzászólás

csmh_workshop04_KF

Az Európai Unió elkövetkező hétéves tervezési időszakában, tehát 2014 és 2020 között több mint 700 milliárd forintot kap hazánk kutatás-fejlesztésre és innovációra. Az unió által társfinanszírozott támogatás egyik feltétele azonban, hogy a régió gazdasági és kutatási szereplői javaslatokkal éljenek a nemzeti intelligens szakosodási stratégiába.
Tovább »

Kutatási és innovációs stratégia készül – 700 milliárd a tét + FOTÓK

2014. szeptember 18., csütörtök · Hozzászólok

DSC_1953

Ahhoz, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs célokra szánt 700 milliárd forintos uniós alapokhoz hozzáférjen hazánk, el kell készíteni az intelligens szakosodáson alapuló S3 stratégiát. Országszerte megkezdődtek a széles körű szakmai és társadalmi egyeztetések, a Csongrád megyei prioritásokat Szegeden gyűjtötték egy csokorba. Tovább »

Varga Mihály: 2,1 milliárd euró kutatás-fejlesztésre

2014. szeptember 9., kedd · Egy hozzászólás

Kósa Lajos; Pajna Zoltán; Ábrahám László; Varga Mihály

A következő európai uniós költségvetési ciklusban Magyarország 2,1 milliárd eurót fordíthat kutatás-fejlesztésre (K+F), ami kétszerese az előző időszakban kapott kohéziós támogatási keretnek – közölte a nemzetgazdasági miniszter kedden Debrecenben, a National Instruments (NI) Science Parkjának átadásán.
Tovább »

Tizenegy milliárdos egészségügyi fejlesztés szegedi közreműködéssel

2013. december 11., szerda · Hozzászólok

Egyedülálló egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése kezdődik magyar kormány 6 milliárd és a GE Healthcare 5 milliárd forintos hozzájárulásával, a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet szakmai hátterével – mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a projektről szóló megállapodás aláírásakor.
Tovább »

Gazdasági hasznosulás nélkül nincs innováció – megnyílt a szegedi tudományünnep

2013. november 7., csütörtök · 3 hozzászólás

IMG_1772A polgármester az ELI melletti ipari-innovációs parktól és az új klinika mellett egészségipari területtől várja Szeged gazdaságának fellendítését.
Tovább »

Temes és Csongrád megyei kutatóhelyek fogtak össze

2013. március 20., szerda · Hozzászólok

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Programja 2007-2013 keretében, Temes és Csongrád megye K+F+I tevékenységének vizsgálatával COMINPRO címmel közös projektet valósított meg az innovációs eredmények hasznosítása területén a Temesvári Politechnika Egyetem és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A COMINPRO projekt időtartama: 2012. április 1. – 2013. március 31.
Tovább »

Szegeden is bemutatták a nemzeti kutatás-fejlesztési stratégiát + FOTÓK

2012. november 22., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezetét csütörtökön a SZAB-székházban ismerhették meg, illetve véleményezhették az érintett szektor helyi szereplői.
Tovább »

Mészáros György: az innovációt kiemelten támogatja a kormány + VIDEÓ, FOTÓK

2012. augusztus 28., kedd · Egy hozzászólás

Közel száz milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre a kutatás-fejlesztés és az innováció területén – jelentette ki Mészáros György országos látogatássorozatának szegedi állomásán. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke a megismert helyi projektekkel kapcsolatban kiemelte, sok érdekes és impozáns ötlettel, fejlesztéssel találkozott.
Tovább »

Szabó Gábor: Kezdjen végre működni a pályázati rendszer!

2012. január 10., kedd · 12 hozzászólás

A Szegedi Tudományegyetem rektora, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint ha nem lesz összecsiszolt, átgondolt az innováció kormányzati támogatása, s az előttünk álló válságos évek erodálják hazánk szürkeállományát, akkor Magyarország kimaradhat az azt követő fellendülésből.
Tovább »

180 milliós kutatásnépszerűsítő program zárult az SZTE-n + VIDEÓ

2011. december 19., hétfő · 2 hozzászólás

A több mint kétéves uniós projekt keretében kiválósági díjakat alapítottak, fejlesztették a tehetséggondozást, a doktori képzést, illetve előkészítették az Informatikatörténeti Gyűjtemény új helyre költözését és az Informatórium létrehozását.
Tovább »

Dux: Kitörést jelenthetnek az uniós kutatás-fejlesztési források

2011. december 5., hétfő · 10 hozzászólás

A tervek szerint az EU 2014–2020 között 55-ről 80 milliárd euróra emeli a kutatás-fejlesztésre, innovációra szánt alapját, ennek előnyét az ipari partnerekkel együttműködő magyar egyetemek is élvezhetik.
Tovább »

Csúcstechnológiai kutatás-fejlesztés valósult meg a régióban

2011. december 1., csütörtök · 3 hozzászólás

Végéhez érkezett az SZTE és az MTA SZBK által alapított DEAK Zrt. 2008 óta tartó uniós projektje, melynek keretében öt nagy területen végeztek kutatás-fejlesztési tevékenységet közel kétmilliárd forint összértékben.
Tovább »

Cséfalvay: még több k+f projektet!

2011. július 8., péntek · Hozzászólok

Az Európai Unió a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre a világban zajló, kiélezett versenyképességi és technológiai verseny miatt, az EU a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban várhatóan 80 milliárd eurót fordít k+f projektekre – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Tovább »

Az SZTE-n járt a gazdasági miniszter

2009. szeptember 3., csütörtök · Hozzászólok

vargaistvanszabogabor1 Komoly tudományos eredményeket értek el – egyebek mellett az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások és bioenergetika területén – a Szegedi Tudományegyetemen azokban programokban, melyek uniós pályázati támogatásokkal valósultak meg – hangzott el az intézmény kutatás-fejlesztési tevékenységét bemutató tájékoztatón csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen.
Tovább »

Hiller: Minőségelvű finanszírozást a felsőoktatásban!

2009. július 7., kedd · 6 hozzászólás

Az oktatási miniszter ismét módosítaná a felsőoktatás finanszírozási rendszerét – adta hírül az InfoRádió. Ezúttal 5-10 kiemelt, magas szintű tudományos munkát végző intézményt szeretne a tárca kiemelt normatívában részesíteni. Tovább »

A rektori konferencia küldetéséről szólt az SZTE vezetője

2009. július 3., péntek · Hozzászólok

profszabogaborA magyar kutatás és innováció fejlesztését, a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozási rendszer bevezetését és a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítését tartja a legfontosabb feladatának a Magyar Rektori Konferencia új elnöke, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Tovább »